Jūlija - augusta numurs (2005)

Esi sveicināts, lasītāj! Agrāk, tagad un turpmāk. Šie vārdi lielā mērā ietekmē mūsu dzīvi. Pirms 45 gadiem sāka iznākt žurnāls Zinātne un tehnika. Tā lappusēs izskan naivums un dedzība, ka mehanizācija, automatizācija, kibernetizācija un elektronizācija palīdzēs ātri vien uzcelt gaišo nākotni. No šodienas lasītāja viedokļa, tas bija agrāk, krietni sen. Taču 1960. gadā tas bija tagad, un, rakstot par sociālisma celtniecības sasniegumiem, žurnāla veidotāji ar interesi mēģināja iztēloties, kā būs turpmāk. Piemēram, jau 1975. gadā visiem Rīgas tramvajiem bija jānobrauc pazemē, dodot vietu modernākajiem un ērtākajiem trolejbusiem un vēl kādiem tur žirobusiem. Nākotne, pārvērsdamās par tagadni, ir ienesusi savas korektīvas. Vēl šodien Rīgā nav pazemes tuneļu transportam un krustojumu divos līmeņos (neskaitot tiltus). Taču “rādīt ar pirkstu” uz nerealizētajām progresa iespējām ir viegli. Droši vien arī tagadējos Terras tekstos no nākamības viedokļa ir pilns ar dažādiem anahronismiem. Jo, runājot par to, kas ir tagad, vienmēr gribas pacelt arī nākotnes plīvuru un iztēloties, kā būs turpmāk. Tā sakot, kāpjam uz tā paša grābekļa. Terras lasītājiem 2050. gadā droši vien būs par ko pasmaidīt. Taču šobrīd žurnāla veidotājiem smiekli nenāk un visā nopietnībā, atskaitot, protams, joku lappusi, viņi piedāvā lasītājam materiālus par neatrisinātu fizikas mīklu – gravitācijas viļņiem un par jau atrisinātu mīklu, kas skar Zemes magnētiskā lauka izcelsmi. Līdzīgi var grupēt arī pārējās tēmas – mākslīgās artērijas vēl jānoauž, bet progresīvās lēcas brillēm ir pieejamas jau tagad. Viens autors raksta par zinātnes augstākās pilotāžas figūru izpildījumu Einšteina personā, otrs laužas cauri antizinātnes džungļiem. Vēl… Bet nu labāk izlasiet paši! Žurnāla Terra galvenais redaktors Ilgonis Vilks Saturs TERRA ZIŅAS 2. lpp.
Klonēšana pēc individuāla pasūtījuma. Zilo zobu kariess. Ieraudzīta pirmā eksoplanēta. Svari atsevišķu molekulu svēršanai. Paciņa ar Āzijas gripu. Lidojošā "kinozāle". Pāreja uz veģetārismu. TERRA TOPS 4. lpp.
Zemes magnētiskais lauks top laboratorijā.   Ilgonis Vilks TERRA MEDICĪNA 9. lpp.
Latvijā auž... asinsvadus. Zanda Garanča un Līga Timša intervē Viktoriju Kanceviču TERRA KLUBS 12. lpp.
Zinātnes robežas. Optometrija. Sarunu pierakstījis Ilgonis Vilks TERRA PHYSICA 16. lpp.
Gravitācijas vilni gaidot. Džims Hou, Šeila Rovana. No žurnāla Physics World tulkojis Ilgonis Vilks TERRA APSKATS 20. lpp.
Žurnālu apskats. Sagatavojusi Ieva Rudzinska TERRA TEHNIKA 22. lpp.
Kļūdas, kas kļuva par atklājumiem. No žurnāla Tehņika molodjoži tulkojusi Gunta Vilka TERRA PLAKĀTS 24. lpp.
Zvaigznes Vienradža 838 gaismas atbalss TERRA LASA 26. lpp.
Antizinātnes ābece no A līdz Z. Pjotra Obrazcova grāmatas Šambaloīdu ābece, jeb Muldašovs un visi-visi-visi apskatu sagatavojusi Gunta Vilka
Žurnālā Zinātne un Tehnika pirms 45 gadiem.  Apkopoja Ilgonis Vilks TERRA CEĻO 30. lpp.
Kā es atklāju Ameriku. Agra Lipsberga TERRA HRONIKA 33. lpp.
Rūdolfs Ūdris - aizmirsta zinātnieka leģenda.  Jānis Stradiņš
Vakardiena šodienai. LU Anatomijas muzejs.  Gunta Vilka
Einšteina gada atspulgs (nobeigums). Bruno Rolovs TERRA FANTASTICA 42. lpp.
Viņi jau ir šeit. Gunta Vilka
Pasauļu karš. Herberta Velsa romāna fragments TERRA TEV 47. lpp.