Marta numurs (2003)

Iznācis žurnāla Terra 2003. gada pirmais numurs. Šogad Terra top sadarbībā ar Lauku Avīzi - Latvijas laukos un arī pilsētās visnotaļ iecienītu preses izdevumu. Žurnāls iznāks 6 reizes gadā, ik pa diviem mēnešiem, tas būs pilnīgi krāsains un tam nebūs vasaras pauzes kā līdz šim. Nākamais numurs iznāks aprīļa vidū, bet turpmākie - jūnija, augusta, oktobra, decembra sākumā. Šī numura galvenā tēma ir Zemes vēsture - no pirmās primitīvās šūnas līdz varenajiem dinozauriem un cilvēka uznākšanai vēstures arēnā. Žurnāls ielūkojas arī MP3 "virtuvē" - kā tik nelielā datu apjomā var ierakstīt tik daudz skaņas, kā arī ieskatās vēsturē - kāda liktenīgu notikumu ķēdīte noveda pie atombumbu sprādzieniem virs Hirosimas un Nagasaki. Kā "saldais ēdiens" lasītājiem tiek piedāvāts konkurss, kura galvenā balva ir moderna datorkarte. Žurnāla Terra galvenais redaktors Ilgonis Vilks Īss ieskats rakstos http://xen-maint.lu.lv/terra/2003/mar.htmlZemes vēsture.
Dinozauri - iespaidīga lappuse Zemes vēsturē
Agra Lipsberga  Ir jautājumi, pie kuriem atgriežamies arvien no jauna. Viens no tiem ir saistīts ar mūsu planētas rašanos un dzīvības attīstību ģeoloģiskajā laikā. Un tas arī saprotams, jo Zemes vēsture vienlaicīgi ir arī cilvēka attīstības vēsture. Sākot no visprimitīvākajām šūnām, gigantiskajiem dinozauriem līdz Homo sapiens un tā klonēšanas iespējai. Neskaitāmie iežu, augu un dzīvnieku atlieku pētījumi ir ļāvuši atšifrēt Zemes ģeoloģisko vēsturi, izdalīt tajā dzīvības attīstības un klimata veidošanās posmus. Laikam gan neviens posms nav piesaistījis tik lielu interesi kā mezozoja ēra. Un tas ir saprotams, jo mezozojā Zeme drebēja zem gigantisku būtņu smagajiem soļiem... http://xen-maint.lu.lv/terra/2003/mar.htmlIeraksti ausīm.
Akustiskā maskēšana ļauj "saspiest" skaņas ierakstus 10 reizes, nezaudējot skaņas kvalitāti
Paulis Paulins Tikai dziļāk izpētot cilvēka dzirdes īpatnības, radās priekšstats, kas ausīm un arī smadzenēm ir vajadzīgs, lai rastos dzirdes sajūta. Ērtākai glabāšanai un ātrākai nosūtīšanai skaņu ierakstus mēģināja saspiest. Taču skaņa parasti izrādījās pārāk sarežģīta un daudzveidīga, lai to varētu pierakstīt ievērojami īsāk. Skaņu nācās vienkāršot, lai tās ieraksts saturētu mazāk informācijas. Tad atcerējās tādu dzirdes īpatnību kā akustisko maskēšanu. Lieta tāda, ka, mēs nebūt neuztveram visas skanošās skaņas. Bet kāpēc gan būtu jāieraksta tādas skaņas, kuras tik un tā nebūs dzirdamas? Ilgstoša darba rezultātā 1992. gadā radās skaņas saspiešanas paņēmiens, kuru nosauca par MP3. http://xen-maint.lu.lv/terra/2003/mar.htmlKādas kodolepopejas sākums un beigas.
Viss, kas notika, cenšoties apgūt urāna postošo spēku, atgādina kriminālu detektīvu
Bruno Rolovs  Ap 1938. gadu pētot urānu, Eiropas fiziķi Oto Hāns, Līze Meitnere, Frederiks Žolio - Kirī un citi atklāja atoma kodolu dalīšanos. Drīz kļuva skaidrs, ka urānam var būt milzīga stratēģiska nozīme. Tā dalīšanās procesā, saskaņā ar Einšteina relativitātes teoriju, rodas enerģija, kas var izraisīt spēcīgu sprādzienu. Varbūt, ka viss būtu norisinājies daudz mierīgāk un apdomīgāk, ja pasaule nebūtu atradusies otrā pasaules kara priekšvakarā. Viss, kas notika, cenšoties apgūt urāna postošo spēku, atgādina kriminālu detektīvu, kur saprāts savijas ar acīmredzamu neprātu. Sākās kāda kodolepopeja, kuras beigas bija traģiskas. http://xen-maint.lu.lv/terra/2003/mar.htmlDueta dinamika.
Grāmata, kas meklē atbildi uz jautājumu - kur rodas mīlestība. Sirdī, galvā vai dvēselē?
Imants Vilks  Šī gada pavasarī latviešu valodā iznāks trīs amerikāņu psihihatrijas profesoru - Tomasa Levisa, Fari Amini un Ričarda Lenona grāmata "Vispārīgā mīlestības teorija". Grāmata sarakstīta, balstoties uz ilggadēju darba pieredzi klīnikā, kuras galvenais slēdziens bija: "Tas, ko mums mācīja augstskolā, mūsu darbā nederēja, nestrādāja, bet tas, ar ko mēs sastapāmies klīnikā, nekur nebija aprakstīts." Terras lasītājiem tiek piedāvāts grāmatas fragments, kas stāsta par pāru savstarpējām attiecībām, mīlestību un sarežģījumiem.