Augusta - septembra numurs (2003)

Labdien, lasītāj! Viens asteroīda trieciens, dūmi un putekļi pa visu zemeslodi un dinozauri pagalam! Vai tā varēja notikt? Asteroīdu izsistie robi Zemes virsmā rāda, ka varēja gan. Taču, ja atmetam tik brutālu ietekmi uz apkārtējo vidi, kas atgadās reizi daudzos miljonos gadu, ar dažādām vides problēmām mēs saskaramies dienu dienā. Latvija ir ūdeņiem bagāta zeme, tāpēc mums ir grūti noticēt, ka vesels miljards cilvēku pasaulē (katrs sestais iedzīvotājs) cieš no dzeramā ūdens trūkuma un ar to saistītām slimībām. Pēc 25 gadiem situācija ūdens apgādē solās kļūt vēl ļaunāka.

Piedevām jaunās atziņas par globālo sasilšanu zīmē vēl drūmāku nākotnes ainu. Izrādās, ka pašu saražotie dūmi un putekļi mūs ir pasargājuši no pārmērīgas sasilšanas. Tagad, kad atmosfēra kļūst tīrāka, globālā sasilšana tikai pieņemsies spēkā. Arī naftas, gāzes un citi fosilā kurināmā resursi iet uz galu. Pēc desmitiem, vēlākais, dažiem simtiem gadu mums nāksies atteikties no šodienas lepnā dzīves veida.
Vai tā tiešam būs? Vai mūsu zināšanas par resursu krājumiem, dabas faktoru mijiedarbību un ilglaicīgām izmaiņām ir pietiekami pilnīgas? Kā svaiga gaisa malks izskan vides zinātnes studenta Ata Rektiņa paustais viedoklis, ka daudzas no šīm problēmām ir pārspīlētas un vienkārši saistītas ar zināšanu nepilnību. Lūk, rindas no daudzu zinātnieku parakstītā Heidelbergas aicinājuma: "Mēs aicinām autoritātes, kas atbild par mūsu planētas nākotni, atturēties no lēmumiem, kas satur pseidozinātniskus argumentus un nepatiesus un neatbilstošus datus. Lielākais ļaunums, kas aptver Zemi, ir neziņa un apspiešana, nevis Zinātne, Tehnoloģija un Industrija, kuras instrumenti, ja tie tiek piemēroti vadīti, ir saistoši darbarīki nākotnes rokās."
Tātad, šis žurnāla numurs ir veltīts vides problēmām plašākā nozīmē. Ne tikai apkārtējai videi, bet arī, piemēram, politiskajai videi (Albānijas ilgstošā dzīve izolācijā nu ir transformējusies pēkšņi iegūtā brīvībā), vai organisma iekšējai videi (kā iegūt "labo" holesterīnu un tikt vaļā no "sliktā") un citiem jautājumiem, par kuriem var izlasīt Terras lappusēs. Izzini pasauli kopā ar mums! Galvenais redaktors Ilgonis Vilks