2019. gada 8. aprīlī Latvijas Republikas Prezidents Raimonds Vējonis un Ordeņa kapituls nolēma par sevišķiem nopelniem piešķirt IV šķiras Atzinības krustu un iecelt par ordeņa virsnieku Latvijas Universitātes emeritēto profesori, bijušo LU Pedagoģijas muzeja vadītāju, Dr.paed. Aīdu Krūzi. 

A. Krūzes nopelns ir pedagoģijas zinātnes attīstība Latvijā, un pedagoģijas vēstures popularizēšana, LU Pedagoģijas muzeja izveide un vadīšana (kopš LU Muzeja reorganizācijas pedagoģijas vēstures kolekcija ir integrēta LU Muzeja LU vēstures kolekcijā). A. Krūze no 1990. līdz 2018. gadam bija LU pedagoģijas un psiholoģijas institūta docētāja un LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (LU PPMF) pedagoģijas profesore, kuras laikā tika stiprinātas akadēmiskās sadarbības attiecības starp LU PPMF un Leipcigas universitātes Pedagoģijas fakultāti Vācijā. Vācijas faktors ir viens no sevišķi svarīgākajiem Latvijas pedagoģijas zinātnes attīstības virzītājspēkiem, kas paplašināja Latvijas akadēmiskās vides redzesloku Eiropas virzienā.

Atzinības krusta ordenis ir viens no Latvijas valsts apbalvojumiem, ko piešķir personām par sevišķiem nopelniem Latvijas civilās vai militārās nozares attīstībā. Paša ordeņa vēsture sniedzās tālāk 16.-17. gadsimtā, kad Livonijas kara rezultātā (1558-1561) sabruka Livonijas ordeņa valsts un Ziemeļu karu (1700-1721) laikā notika pakāpeniska mūsdienu Latvijas teritorijas iekļaušana Krievijas Impērijas (1721-1917) sastāvā. Šajā vētrainajā laikā 1710. gadā Kurzemes-Zemgales hercoga Jēkaba mazdēls, jaunais hercogs Frīdrihs Vilhelms atgriezās hercogistē, kur paziņoja par jauna ordeņa – Atzinības ordeņa – nodibināšanu. Mūsdienās šis Atzinības ordenis ir pazīstams kā Atzinības krusts. Par Atzinības krusta priekšvēsturi un vēsturi vairāk var uzzināt šeit.

Share