Lēmums par Latvijas Universitātes Salīdzinošās anatomijas un eksperimentālās zooloģijas institūta (LU SAEZI) dibināšanu, kas tika pieņemts 1920. gada 22. septembrī, bet tā atklāšanas diena atzīmējama tā paša gada 31. oktobrī. Sākotnēji saukts par Eksperimentālās zooloģijas un zootomijas institūtu, savu vēlāko nosaukumu tas ieguva 1921. gada 1. aprīlī. 

Kopā ar Sistemātiskās zooloģijas institūtu (SZI) SAEZI atradās Kronvalda bulvārī 9. Abu institūtu darbība bija cieši saistīta, to zooloģisko priekšmetu krājumus pamatā veidoja no Rīgas Politehniskā institūta (RPI)  Zooloģijas un zivkopības kabineta pārņemtie eksponāti un inventārs. Abi institūti regulāri apmainījās ar savā rīcībā esošajiem priekšmetiem, kopīgi bija arī dažādi institūtu darbinieki un pat direktors, kurš pārņēma arī SZI vadību (1921-1923) līdztekus SAEZI vadīšanai.

1926. gadā SAEZI kopā ar pārējiem Dabaszinātņu fakultātes institūtiem tika pārcelts uz telpām Alberta ielā 10, kur kopā ar N. Lebedinski strādāja arī Leons Āboliņš, Valters Melderis un Anna Dauvarte, vēlāk šim kolektīvam pievienojās Austra Rēdliha, Egons Tauriņš, Oto Grotāns, Jānis Immers. SAEZI piederēja arī Eksperimentālās zooloģijas stacija, kas atradās Zooloģiskā dārza teritorijā Mežaparkā.

Otrā Pasaules kara laikā visā universitātē mācību un zinātniskais darbs tika ievērojami samazināts, kara ietekmē notika apjomīga mācībspēku nomaiņa. 1944. gadā pēc LU reorganizācijas tika izveidota LVU Bioloģijas fakultātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedra.

LU Muzeja Zooloģijas kolekcijās glabājas divi šī institūta inventāra žurnāli, kuros uzskaitīts gan laboratorijas inventārs, gan muzeja priekšmeti, kas izmantoti studentu apmācībā. Daudzi no šiem priekšmetiem muzejā glabājas vēl tagad. Par nozīmīgāko varam uzskatīt Kurzemes Provinces muzeja dabas priekšmetu kolekciju, ko institūts saņēmis 1941. gada 20. janvārī. Inventāra žurnālā ir 658 ieraksti par zooloģisko priekšmetu un kolekciju saņemšanu no Jelgavas Provinciālmuzeja (t.i., bij. Kurzemes Provinces muzeja). 2018. gadā Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā notika Kurzemes Provinces muzeja divsimtgades atzīmēšana. Tad arī noskaidrojās, ka dabas kolekcija nav gājusi bojā, bet glabājas LU Muzeja Zooloģijas kolekcijās.

Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejs

Kurzemes Provinces muzejs

LU 77. starptautiskā zinātniskā konference

LU Muzejs, Zooloģijas kolekcijas

Par LU Zooloģijas muzeju

LU Muzejs - pirms 100 gadiem dibinātā LU Salīdzinošās anatomijas un eksperimentālās zooloģijas institūta kolekciju mantinieks