Foto: Toms Grīnbeegs, LU Komunikācijas departaments.

Augusta beigās noslēdzās pieteikšanās doktorantūras studijām Latvijas Universitātē (LU). Kopumā studijām augstākajā līmenī pieteikušies 144 studētgribētāji, no tiem 116 izteikuši vēlmi studēt kādā no LU piedāvātajām 86 budžeta vietām. 28 reflektanti, tostarp 22 ārvalstnieki, ir gatavi studēt par personīgajiem līdzekļiem.

“Šī gada uzņemšana doktora studijām ir visai liels izaicinājums gan doktorantūras padomēm, gan jaunajiem doktorantiem, jo no 1. augusta Latvijā sākam īstenot jauno doktorantūras studiju modeli. Tas nozīmē gan jaunas prasības doktorantiem un zinātniskajiem vadītājiem, gan visas doktora studiju kultūras transformāciju. Daudzās valstīs šāds modelis jau veiksmīgi darbojas un mēs ceram, ka arī Latvijai tas nozīmēs doktora studiju kvalitātes un jauno zinātnieku ataudzes pieaugumu,” uzņemšanas norises komentē LU Doktorantūras skolas direktore profesore Zanda Rubene. 

Vislielāko interesi un būtiski lielāku nekā citus gadus topošie doktoranti izrādījuši par tiesību zinātnēm, pēc tam seko valodu un kultūru studijas. Populāras ir arī eksakto zinātņu studijas - lielākais pieteikumu skaits bijis bioloģijas, fizikas un astronomijas, kā arī datorzinātnes un matemātikas studiju programmām. Nemainīgi pieprasītas ir izglītības un medicīnas zinātņu programmas, šogad vairāk nekā pagājušajā gadā uzmanība pievērsta sociālajām zinātnēm. Visvairāk studētgribētāju, kas doktorantūras studijas ir gatavi apmaksāt no pašu līdzekļiem, pieteikušies “Ekonomika un vadība” un “Cilvēkfaktors, darba drošība un arodveselība” programmās.  

Šogad LU doktorantūrā piedāvā kopumā 86 budžeta vietas, un visiem doktorantiem bija iespēja pretendēt uz pilnu finansējumu, kas ietver darba attiecību nodibināšanu ar universitāti vai tās sadarbības partneriem. LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs uzsver, ka šis ir būtisks solis ceļā uz tādu doktorantūras procesu, kas ļautu jaunajiem pētniekiem pilnībā veltīt laiku studijām un pētniecībai, tādējādi ātrāk sasniedzot doktora grādu.  

Pašlaik LU darba vietu doktorantūras studiju laikā var nodrošināt 21 no 43 interesi apliecinājušajiem reflektantiem. Universitāte ir gatava palielināt to doktorantu skaitu, ar kuriem tiek noslēgti darba līgumi, tomēr tas prasa papildu valsts finansējumu, par kuru vēl turpinās diskusijas. 

Uzņemšanas process un atalgojuma noteikšana tiek veikti centralizēti, lai nodrošinātu vienlīdzīgus nosacījumus visiem doktorantiem. Iestāšanās turpinājumā reflektantiem izvēlētajās fakultātēs jāveic iestājpārrunas un iestāšanās rezultāti tiks paziņoti 20. septembrī. 

Kā ziņots, šogad LU izveidoja vienotu Doktorantūras skolu, ar mērķi vienādot pieeju doktorantūras studijām. Līdzšinējā doktorantūras sistēmā dažādās zinātņu nozarēs pastāvēja atšķirības – eksaktajās zinātnēs doktoranti finansējumu, kas atviegloja viņu pētniecisko darbu, saņēma salīdzinoši biežāk nekā humanitāro un sociālo zinātņu pētnieki, kas pētniecību bieži bija spiesti veikt ārpus ierastā darba laika. Jaunais modelis orientējas uz Eiropā izplatīto pilna laika doktorantūras sistēmu, kurā doktorants ir pilntiesīgs akadēmiskās saimes loceklis ar nodrošinātu finansējumu un atalgojumu neatkarīgi no izvēlētās studiju programmas. 

A blue square with yellow stars and a blue circle with red text Description automatically generated 

LU Doktorantūras skolas izveide ir viena no aktivitātēm Atveseļošanas un noturības mehānisma projektā “Latvijas Universitātes iekšējā un ārējā konsolidācija” (Nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/007), ko īsteno Latvijas Universitāte un Banku augstskola, turpinot Eiropas Sociālā fonda projektā “LU doktorantūras kapacitātes stiprināšana jaunā doktorantūras modeļa ietvarā” (Nr. 8.2.2.0/20/I/006) aizsākto doktorantūras studiju pilnveidi Latvijas Universitātē. 

Share