Publicitātes attēls.

Vēsturnieka Andreja Vaska monogrāfijā "Bronzas un senākais dzelzs laikmets. Raksti Latvijas arheoloģijā" ir iekļauti 16 raksti, kas publicēti kopš 2000. gada dažādos izdevumos Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Rakstos aplūkots bronzas laikmets Latvijā kopumā, ražojošās saimniecības ieviešanās Latvijas teritorijā, bronzas apstrāde un tās nozīme sabiedrisko attiecību jomā, sakari un maiņa, akmens darba cirvju izmantošana u. c. jautājumi. Daži raksti ir papildināti ar vēlāk iegūtajiem radioaktīvā oglekļa analīžu datiem par attiecīgo objektu hronoloģiju. Tāpat raksti ir papildināti ar informāciju, kas nākusi klāt pēc to publicēšanas.

Andrejs Vasks (dzimis 1947. g.) ir latviešu vēsturnieks un arheologs, habilitēts vēstures doktors un Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis. 2014. gadā par darbu izdevuma “Latvieši un Latvija” redkolēģijā Andrejs Vasks saņēmis IV šķiras Atzinības krustu un Ministru kabineta balvu. 

Priekšstats par autora zinātnisko darbu rodams arī monogrāfijas pielikumā iekļautajā autora paša sastādītajā bibliogrāfijā. 

Līdz šim Latvijā vienīgais Jāņa Graudoņa monogrāfiskais pētījums par aplūkojamo laiku publicēts 1967. gadā, tāpēc Andrejam Vaskam šķita lietderīgs monogrāfisks darbs, kurā būtu atspoguļoti pētījumi par bronzas un senāko dzelzs laikmetu Latvijā pēdējo 20 gadu laikā. Autors ir pētījis arī dzelzs laikmeta problēmas, tāpat Latvijas arheoloģijas vēsturi, kā arī publicējis apkopojošus rakstus par Latvijas aizvēstures arheoloģiju. Tomēr galvenā tēma jau kopš studenta gados rakstītajiem kursa darbiem un diplomdarba ir bijusi par agro metālu perioda, respektīvi, bronzas un senākā dzelzs laikmeta, jautājumiem. 

Andreja Vaska monogrāfiju “Bronzas un senākais dzelzs laikmets. Raksti Latvijas arheoloģijā” par apgāda cenu var iegādāties LU Akadēmiskā apgāda internetgrāmatnīcā https://gramatas.lu.lv/ vai apgādā Aspazijas bulvārī 5, 132. telpā.  

Share