Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

30. augustā Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā, ieskandinot jauno, 2024./2025. akadēmisko gadu, notika LU darbinieku kopsapulce. Darbiniekus uzrunāja LU vadība un tika sveikts jaunais akadēmiskais personāls. Pieejams sapulces videoieraksts.

“Nākotne pieder sabiedrībai, tāpēc mums ir jāatrod veidi, kā varam būt nevis atsevišķas zvaigznes, bet zvaigžņota Latvijas Universitātes, nācija un valsts,” sveicot jaunajā mācību gadā, sacīja LU rektors profesors Gundars Bērziņš. Viņš LU saimi iepazīstināja ar būtiskajiem procesiem, kas ietekmē Universitātes darbu kā ikdienā, tā ilgtermiņā. G. Bērziņš iezīmēja astoņas LU attīstības programmas un attīstības virzienus, ar kuru palīdzību stiprināt Universitātes un Latvijas valsts izaugsmi: veselas un zināšanās balstītas sabiedrības veidošana​; valsts, valodas un identitātes saglabāšana, vēstures pētniecības un pilsoniskās izglītības stiprināšana​; valsts tehnoloģiskā un digitālā attīstība; globālās konkurētspējas stiprināšana​; inovāciju kapacitātes palielināšana​; valsts finanšu sistēmas un kapitāla tirgus attīstība​; ārējās un iekšējās drošības stiprināšana​; vides ilgtspēja un klimata pārmaiņu mazināšana. Rektors ziņoja par aktuālo pārvaldības modeļa statusu un struktūru, tā pilnveides turpmāko gaitu, Universitātes ieņēmumu un izdevumu statusu, kā arī iezīmēja personālvadības politikas pasākumus un LU 105 gadu jubilejas pasākumu plānu.

LU studiju prorektore profesore Kristīne Strada-Rozenberga LU darbiniekiem stāstīja par LU diploma vērtību raksturojošajiem lielumiem: LU šogad uzņēmusi lielāko studējošo skaitu pēdējo 10 gadu laikā, par 30% pieaugusi ārvalstu studētgribētāju interese, kā arī LU palielinājusi savu tirgus daļu par 4%. LU var lepoties ar augstāko absolventu nodarbinātību valstī un šajā rādītājā ierindojas augstajā 19. vietā visā Eiropā.

LU zinātņu prorektors asociētais profesors Guntars Kitenbergs kopsapulces dalībniekiem prezentēja aktuālos zinātniskās darbības rezultātus, informēja par pēdējos mēnešos būtiskākajiem jaunumiem – vienoto LU Doktorantūras skolas un LU Bibliotēkas izveidi, tenūrprofesūras attīstību, papildu bāzes finansējuma piesaisti – kā arī tuvākajiem izvirzītajiem mērķiem – zinātnes atbalsta sistēmas iedzīvināšanu, budžeta un slodžu principu izstrādi, zinātnes izvērtējumu un starptautisku un vietēja mēroga iniciatīvu attīstīšanu.

“Mēs esam, lai sniegtu atbalstu un veicinātu sadarbību gan savstarpējo, gan ar privāto un publisko sektoru, ar mērķi paplašināt LU ietekmi un piesaistīt finanšu resursus,” sacīja LU attīstības prorektors Enno Ence, kolēģus iepazīstinot ar savā pakļautībā esošo struktūrvienību shēmu un izvirzītajiemj darba uzdevumiem. Attīstības prorektora pakļautībā darbosies jaunizveidoti Trešās misijas centrs, Attīstības un sadarbības centrs, Projektu atbalsta centrs, Inovāciju un akcelerācijas centrs, kā arī Profesionālās pilnveides akadēmija, ar kuru darbības plāniem viņš iepazīstināja detalizētāk. 

Turpinājumā ar aktualitātēm iepazīstināja arī LU Administrācijas vadītājs Andris Sarnovičs un LU Arodbiedrības priekšsēdētāja Ilga Rampāne. Ar jaunā akadēmiskā gada sākumu sveica LU Studentu padomes priekšsēdētājs Krišjānis Mārtiņš Alliks.  

Kopsapulces noslēdzošajā daļā notika jaunievēlētā akadēmiskā personāla – profesoru un asociēto profesoru sveikšana. 

Sapulces videoieraksts skatāms ŠEIT. Foto no sapulces norises skatāmi ŠEIT.  

Share