LU tenūrprofesors Raivis Bičevskis. Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Lai iepazīstinātu ar filozofijas doktora studijām Latvijas Universitātē (LU), Radio NABA raidījuma “Zinātnes vārdā” tematiskajā ciklā “Doktorantūra tuvplānā” pie raidījuma vadītāja Ivara Austera viesojās LU Filozofijas un ētikas nodaļas vadītājs, LU tenūrprofesors Raivis Bičevskis un doktorants Toms Babincevs. Uzņemšana doktora studiju programmās LU norisinās no 19. augusta līdz 30. augustam.

“Lai arī kādā zinātnē ir iegūts doktora grāds, ar to mēs tiekam ielaisti zināšanu universā. Lai arī tam ir ļoti tāli horizonti, tas tomēr ir zināšanu universs, kurā esam mēs visi, kas iegūst doktora grādu,” spriež doktora studiju programmas “Filozofija” direktors LU tenūrprofesors Raivis Bičevskis. “Dzīvi doktorantūrā un pētnieciskās izvēles nosaka kopējais filozofijas studiju rāmis. Senie teksti paplašina domāšanas telpu. Domas nolasīšana filozofiskā tekstā notiek rakstot pašam savu tekstu. Filozofi savu īpašo perspektīvu ienes tieši ar domāšanu, kuru ir ietekmējusi klasika.”

Doktorants Toms Babincevs, kura pētnieciskais fokuss ir pavērsts uz filozofa Ludviga Vitgenšteina pētījumiem, atzīst, ka doktora studijas atšķiras no līdzšinējās pieredzes bakalaura un maģistra studiju laikā: “Doktorantūrā vairs nav tā, ka konkrētos laikos no rīta līdz pēcpusdienai būtu jābūt universitātē un jāapmeklē noteiktus studiju kursus. Doktora studijas nozīmē patstāvīgu darbu, kura pamatā ir individuālais gada plāns ar noteiktu atskaitīšanās mehānismu. Līdzās tam ir zinātniskie semināri, kuros spriežam cits par cita uzrakstīto. Lai arī ik pa laikam ir lekciju kursi, tomēr jābūt gatavam daudz strādāt patstāvīgi.”  

Tradīcija, kas turpināsies arī šogad, ir reizi gadā kopīgs doktorantūras studentu un pasniedzēju brauciens ārpus Latvijas uz ārzemju semināriem, kas norisinās ar kolēģiem citās valstīs: pērn būts Luksemburgā, šogad plānots seminārs Itālijā, Boloņā. Ārzemju semināri ir vērtīga starptautiska pieredze doktorantiem, kuri par savu pētījumu stāsta citai publikai.

Plašāka informācija par doktora studiju programmu “Filozofija” pieejama ŠEIT. 2024. gadā uzņemšana Latvijas Universitātes doktorantūrā norisinās no 19. līdz 30. augustam. LU katru gadu doktora grādu iegūst ap 50 jaunajiem zinātniekiem. Šogad doktorantūras studijās plānots uzņemt teju 100 jaunus doktorantus. Plašāka informācija par uzņemšanu pieejama ŠEIT.

Kopš 2024. gada 15. jūlijā Latvijas Universitātē darbu jau uzsākusi vienota LU Doktorantūras skola, kuras pamatuzdevumi ir visu doktorantūras studiju programmu īstenošana un promocija, jauno pētnieku karjeras attīstības nodrošināšana, doktorantūras kvalitātes uzraudzība un pilnveide, kā arī starptautiskās sadarbības veicināšana. Jaunais doktorantūras modelis, kas Latvijas Universitātē tiek ieviests pakāpeniski līdz 2026. gada beigām, paredz pāreju uz doktorantūru ar nodarbinātību un studiju starpdisciplinaritātes stiprināšanu.

Share

Related Content

Doktorantūra tuvplānā: Informācijas pārbagātībā doktora studijas ļauj “rakt” dziļumā
19.08.2024

Doktorantūra tuvplānā: Informācijas pārbagātībā doktora studijas ļauj “rakt” dziļumā

Sākas uzņemšana LU doktorantūrā – vienota Doktorantūras skola un jaunas iespējas pētniekiem
19.08.2024

Sākas uzņemšana LU doktorantūrā – vienota Doktorantūras skola un jaunas iespējas pētniekiem

Doktorantūra tuvplānā: Doktorantam jākļūst par akadēmiskās saimes locekli
15.08.2024

Doktorantūra tuvplānā: Doktorantam jākļūst par akadēmiskās saimes locekli

Iespēja apzināt savus slēptos talantus. Jauno doktoru stāsti
15.04.2024

Iespēja apzināt savus slēptos talantus. Jauno doktoru stāsti

Zināt un saprast. Jauno doktoru stāsti
12.04.2024

Zināt un saprast. Jauno doktoru stāsti