Foto: Freepik.com

Pēdējās dienās novērotais odu daudzums gan mežos, gan pilsētās nav “ārkārtas situācija”, uzsver bioloģijas doktors, entomolgs Voldemārs Spuņģis. Ilggadējais Latvijas Universitātes mācībspēks, aktīvs kukaiņu pētnieks stāsta, ka savairojušies ir tieši parastie odi, kuriem šī ir “vasaras pēdējā paaudze”, kas jau drīzumā dosies meklēt pārziemošanas vietas pagrabos, alās un koku dobumos. 

“Nesenās lietavas un tam sekojošais siltais laiks radīja ļoti labvēlīgus apstākļus odu kāpuriem, tādēļ krietni lielākam skaita kāpuru izdevies izaugt par odiem, kuri tagad cītīgi barojas, gatavojoties ziemai,” skaidro V. Spuņģis. Šie odi olas dēj un to kāpuri aug mierīgos, stāvošos ūdeņos, turklāt parastais ods nākamās paaudzes radīšanai izvēlas tādas ūdenstilpnes - meža peļķes, purvus, u.c. , - kurās nedzīvo zivis vai citi dabīgie ienaidnieki. 

Entomologs saka – odu aktivitāte varētu būt vēl nedēļas divas. Viss atkarīgs no temperatūrām, kādas būs – ja temperatūra pazemināsies, odi ātri dosies pie miera, ja tomēr siltais un mitrais laiks turpināsies, tad vismaz līdz septembrim “odu ballīte” varētu turpināties. Odi kož ne tikai cilvēkiem, bet arī mājdzīvniekiem un mājlopiem. Pilsētā odi pēc viņa domām visticamāk “ierodas” no Pierīgas mežiem un ūdeņiem, jo “pilsētā ir daudz cilvēku un dzīvnieku”. 

Share