Lai sekmētu savstarpējo sadarbību izglītībā, zinātnē un pētniecībā, 23. jūlijā Latvijas Universitāte (LU) un AS “Latvijas Finieris” parakstīja sadarbības līgumu.

Līgumu parakstīja AS Latvijas Finieris” valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems un LU zinātņu prorektoru Guntars Kitenbergs.

Sadarbības līgums paredz savstarpējās sadarbības pilnveidi ar mērķi veicināt zinātņietilpīgu risinājumu attīstību nākotnes izaicinājumu pārvarēšanai, t.sk. inovācijas bioekenomikas jomā, jaunas metodes tradicionālo materiālu/izejmateriālu un citu dažāda veida resursu atbildīgai izmantošanai, mērķtiecīgu zinātnes un biznesa mijiedarbību vienotā ekosistēmā, sinerģiju procesu digitalizācijā, tādējādi kopā veidojot ilgtspējīgu darbības modeli, stiprinot sabiedrības un tautsaimniecības gatavību globālajām pārmaiņām un iekļaujoties vienotā Eiropas drošības telpā.

"Līguma noslēgšana apstiprina Latvijas Universitātes patieso interesi sadarbībai ar lielu un inovatīvu Latvijas uzņēmumu  AS "Latvijas Finieris".  Redzam skaidras idejas mijiedarbībai, kur mūsu zinātība var noderēt industriālo procesu pilnveidei, bet industrijas pieredze – mūsu izaugsmei. Aktīva sadarbība ar Latvijas industriju ir viena no jaunās LU vadības prioritātēm,” saka LU attīstības prorektors  Enno Ence.

AS  “Latvijas Finieris” valdes loceklis, Attīstības un pētniecības sektora vadītājs Māris Būmanis: “Latvijas Universitāte ir viena no vadošām zinātniskajām augstskolām Latvijā un  “Latvijas Finieris” saredz to  kā vienu no atslēgas augstskolām Latvijas augstākās izglītības ekosistēmā un tās attīstībā. LU ir svarīgs partneris dažāda veida zinātnisko un pētniecības  projektu attīstībā. Noslēdzot sadarbības līgumu, esam definējuši jomas, kurās sadarbība stiprināma un attīstāma, savstarpēji bagātinot un abpusēji attīstot izpratni un kompetenci, veidojot intensīvāku un mērķtiecīgāku abpusēju sadarbību.”

Pirms līguma parakstīšanas LU viesi tika iepazīstināti ar vairākām LU laboratorijām. Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtā tika pārrunāts jautājums par iespējām kvalitatīvi attīrīt ražošanas procesā izmantotos ūdeņus pēc  bērzu kluču mērcēšanas. Fizikālās ķīmijas katedrā sarunas notika par uz betulīna bāzes izstrādāto farmaceitisko vielu fizikālu testēšanu un citiem aspektiem, kas saistīti ar kosmētikas vai farmaceitisko produktu izstrādes fizikālķīmiskām īpašībām. Savukārt Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorija prezentēja potenciālu izpētei par noguruma un/vai noskaņojuma ietekmi uz darbinieku veiktspēju un plānotā rezultāta sasniegšanu. Sadarbībā ar Psiholoģijas nodaļu tas izvēršas darba drošības, ergonomikas un darba režīmu uzlabošanā.

Share

Related Content

Plāno radīt vienotu instrumentu savlaicīgai pēcdzemdību depresijas risku identificēšanai
29.07.2024

Plāno radīt vienotu instrumentu savlaicīgai pēcdzemdību depresijas risku identificēšanai

Latvijas Universitātes absolventiem - visaugstākā nodarbinātība valstī
25.07.2024

Latvijas Universitātes absolventiem - visaugstākā nodarbinātība valstī