Studentu grupa pie galda
LU studenti. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte

Šī gada maijā dienestu pabeidza pirmie valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīri, kuriem ir tiesības pretendēt uz studiju vietu augstskolās, izpildot uzņemšanas nosacījumus. Latvijas Universitātē šogad studiju vietas ieguvuši 15 jaunieši, kuri brīvprātīgi izgājuši VAD.

Iespēja studēt par valsts līdzekļiem paredzēta tikai tiem VAD karavīriem, kuri ir brīvprātīgi pieteikušies un pabeiguši 11 mēnešu militāro dienestu. Obligātā kārtā iesauktajiem VAD karavīriem šāda iespēja netiek paredzēta.

Brīvprātīgo VAD karavīru studiju interešu loks ir ļoti plašs – Japānas studijas (Āzijas studiju apakšprogramma), Biznesa vadība, Datorzinātnes, Ekonomika, Finanšu menedžments, Grāmatvedība, analīze un audits, Komunikācijas zinātne, Ķīmija, Pirmstiesas izmeklēšana, Tiesību zinātne un Vides zinātne. Visvairāk brīvprātīgo karavīru izvēlējušies studēt Tiesību zinātni.

“Jaunieši, kas brīvprātīgi izvēlējušies dienēt armijā, ir pelnījuši valsts pateicību par dienestu un iespēja studēt par valsts budžeta līdzekļiem ir veids, kā to izdarīt. Latvijas Universitāte tiešām ir gandarīta, ka karavīri pēc dienesta pabeigšanas ir izlēmuši iegūt augstāko izglītību un spējuši izpildīt visas uzņemšanas prasības. Ceram, ka viņi iedvesmos arī citus jauniešus nebaidīties no valsts aizsardzības dienesta un brīvprātīgo skaits pieaugs,” saka LU studiju prorektore, profesore Kristīne Strada-Rozenberga.

Kā informē  Aizsardzības ministrija, VAD karavīri bezmaksas studijām var pieteikties pašu izvēlētās akreditētās valstij piederošo augstskolu vai koledžu studiju programmās, ja viņu iepriekš gūtās sekmes vidusskolā atbilst augstskolas vai koledžas noteiktajiem studiju programmas uzņemšanas noteikumiem, tai skaitā jānokārto papildus centralizētos eksāmenus, ja tādi nepieciešami.

Ja šīs prasības netiek izpildītas, tad tiesības uz valsts finansētu studiju vietu atbilstoši valsts augstskolas vai koledžas iekšējiem noteikumiem var tikt atņemtas. Taču jaunietis var atkārtoti pretendēt uz šādu studiju vietu saskaņā ar valsts augstskolas vai koledžas iekšējiem normatīvajiem aktiem.

Šogad LU saņēmusi vairāk nekā 21 000 pieteikumu studijām, no tiem vairāk nekā 5000 LU ir pirmā prioritāte studijām. Populārākās studiju programmas arī šogad ir  Ārstniecība, Psiholoģija, Tiesību zinātne, Datorzinātnes, Komunikācijas zinātne un Biznesa vadība.

 

Share

Related Content

Nezaudē savu iespēju! Slēdz studiju līgumu līdz 2. augustam!
30.07.2024

Nezaudē savu iespēju! Slēdz studiju līgumu līdz 2. augustam!

Prof. J.Priede: jaunieši vēlas būt zinoši finanšu pratības jautājumos
30.07.2024

Prof. J.Priede: jaunieši vēlas būt zinoši finanšu pratības jautājumos

Par gandrīz 30% pieaudzis ārvalstu studentu pieteikumu skaits Latvijas Universitātē
26.07.2024

Par gandrīz 30% pieaudzis ārvalstu studentu pieteikumu skaits Latvijas Universitātē