Vasaras skolas dalībnieki. Foto: LU Starptautiskās sadarbības departamenta Mobilitātes nodaļa.

Jau trešo gadu Latvijas Universitātes (LU) organizētajā Vasaras skolā pulcējas dažādu valstu dalībnieki, kurus interesē aktuālie drošības jautājumi pasaulē. Vasaras skolu “Navigating Security In The Baltic States: The West Stance on Its Borderlands” (Navigēšana Baltijas valstu drošībā: Rietumu nostāja uz tās ārējām robežām) organizē LU Starptautiskās sadarbības departamenta Mobilitātes nodaļa sadarbībā Utrehtas Universitāti (Nīderlande) un drošības ekspertiem.

Vasaras skolas dalībnieki no 22. jūlija līdz 2. augustam pulcējas Rīgā. Šogad skolā piedalās interesenti no Itālijas, Īrijas, Honkongas, Ķīnas, Rumānijas, Vācijas, Lielbritānijas, Spānijas, Kanādas, Šveices un Slovākijas. Zīmīgi ir tas, ka LU organizēta Vasaras skola jau trešo gadu pēc kārtas pulcē dalībniekus ne vien no dažādām pasaules valstīm, bet arī dalībniekus no dažādām vecuma grupām.

Organizatori ir īpaši lepni, ka pasākums piesaistījis ne tikai nozares jaunos entuziastus ar interesi par starptautiskās drošības jautājumiem, bet arī seniorus, kuri ir aktīvi un vēlas apgūt jaunas zināšanas. Šogad Vasaras skols vecākais dalībnieks ir 81 gadu vecs, savukārt pērn dalībnieku pulkā bija kundze – Austrālijas latviete cienījamos gados.

Vasaras skolas programma tiek veidota, balstoties akadēmiskās vides labo piemēru praksē un iekļaujot aktuālos drošības studiju tematus. Divu nedēļu laikā, Vasaras skolas dalībnieki apgūst ļoti piesātinātu mācību programmu ar lekcijām un semināriem. Pasniedzēju vidū ir vēsturnieks Edgards Engīzers, Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre Sigita Struberga, LU asociētais profesors Toms Rostoks, profesore Žaneta Ozoliņa un profesors Jurģis Šķilters.

Dalībnieki ir apmeklējuši LATO, Okupācijas muzeju, Saeimu un centru “Marta”, kas ir vienīgā sieviešu tiesību aizstāvības organizācija Latvijā.

Neskatoties uz mainīgiem laika apstākļiem, kas šogad pārsteidza nesagatavotus, LU Mobilitātes nodaļa parūpējās arī par ārpusmācību aktivitāšu programmu. Piemēram, dalībniekiem bija iespēja doties gida pavadībā pa Vecrīgas skaistākajām vietām, izbaudīt Jūrmalu un pašu acīm ieraudzīt, kā tiek svinēti pilsētas svētki Kuldīgā. Pat lietus netraucēja dalībniekiem izbaudīt Latvijas dabas un pilsētu valdzinājumu!

Viena no svarīgākām veiksmīgas Vasaras skolas sastāvdaļām ir dalībnieku labklājība. Tādēļ skolas organizatori allaž padomā arī par nodarbībām ārpus lekcijām. Šogad Vasaras skolas dalībnieki iesaistījās “Laimas šokolādes muzeja” darbnīcā un kopīgi apmeklēja mākslas centru “Zuzeum”. Visi dalībnieki ir ļoti motivēti un iesaistās visās aktivitātēs, kas ir paredzētas pasākuma programmā. Viņi atzinīgi vērtē visas sociālās un mācību ekskursiju vizītes.

LU Mobilitātes nodaļas komanda pateicas visiem lektoriem un organizācijām, kas šo divu nedēļu laikā sniedz savu ekspertīzi LU Vasaras skolas viesiem!

Share