Seminārs Latvijas Universitātē. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Jau 10. reizi Latvijas Universitātē (LU) notiks LU Latviešu valodas un kultūras vasaras skola interesentiem no visas pasaules. Šogad vasaras skolas dalībnieki tiksies klātienē Rīgā, kur latviešu valodu un kultūru apgūs interesenti no Zviedrijas, ASV, Igaunijas, Francijas, Ukrainas un Nigērijas. Vasaras skola LU notiek no 18. līdz 31. jūlijam.

Latviešu valodas un kultūras vasaras skola pulcē studentus un citus interesentus, kas vēlas ne tikai apgūt un pilnveidot savas latviešu valodas prasmes, bet arī paplašināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi, mākslu un folkloru. Vasaras skolā īpaši tiek gaidīti studenti, kuri ārvalstu augstskolās apgūst latviešu valodu vai studē baltu valodas.

Divu nedēļu ilgajā mācību programmā latviešu valodas interesenti apmeklēs lekcijas, seminārus un citas praktiskas nodarbības, kā arī dodies ekskursijā pa Vecrīgu un vairākiem muzejiem. Allaž skolas laikā tiek ieplānoti arī izbraukumi uz citām Latvijas pilsētām, kur klātienē skatīt Latvijas dabu, vēsturi un kultūru.  

Šogad vasaras skolas dalībnieki apmeklē Latvijas Okupācijas muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Nacionālo bibliotēku, kā arī viesojas Kuldīgā un Cēsīs.

2024. gadā LU vasaras skolā latviešu valodas mācību stundas vada filoloģijas doktore Inga Laizāne un vēstures doktore Kristīne Vaceka-Ante. Vēsturi un politiku pasniedz asociētais profesors Ivars Ijabs; mākslu un kultūru – Latvijas Nacionālās bibliotēkas muzejpedagoģe, projekta "Latvijas kultūras kanons" koordinatore Anita Smeltere. Ar latviešu folkloru un tradīcijām iepazīstina radošā pētniece, folkloristikas maģistre Ilga Vālodze Ābele.

Šogad LU Latviešu valodas un kultūras vasaras skolā piedalās arī dalībnieki, kas saņēmuši stipendiju no Baltijas jūras reģiona valstu, Ukrainas un ASV valstu sadarbības pētniecībā iniciatīvas, kuru LU atbalsta projektā “Tailored Molecular Transport in Low-Dimensional Hybrid Materials from 1D Nanocrystals and 2D Nanosheets”. Šajā projektā LU vada dažādus tīklošanas pasākumus, kā, piemēram, skolas un darbnīcas ar mērķi jo īpaši atbalstīt jaunos pētniekus.

Share