Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

18. jūlijā VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā (LVRTC) Zaķusalas televīzijas tornī norisinājās svinīgs pasākums jaunu dalībnieku uzņemšanā LVRTC iniciētajā sadarbības memorandam par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā Latvijā, kurā piedalās arī Latvijas Universitāte (LU). Tā ietvaros notika arī jomas vadošo ekspertu diskusija “Kvantu tehnoloģijas Latvijā – iespējas, drošība, izaicinājumi”.

Jau esošajiem 11 sadarbības partneriem pievienojās arī Ārlietu ministrija (ĀM) un Elektronikas un datorzinātņu institūts (EDI). Pasākumā piedalījās un memorandu parakstīja Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže un EDI direktors Modris Greitāns, savukārt jau esošos sadarbības partnerus pārstāvēja satiksmes ministrs Kaspars Briškens, aizsardzības ministrs Andris Sprūds, LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols, LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna un citi. Memorands sākotnēji tika sagatavots un parakstīts pērnā gada rudenī pēc LVRTC iniciatīvas, apvienojot dažādas valsts pārvaldes iestādes, zinātniskās institūcijas, privātos tehnoloģiju uzņēmumus, kā arī IT nozares līderus, lai veicinātu kopēju rīcību un sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā un ieviešanā Latvijā.

“Esmu gandarīta, ka Ārlietu ministrija pievienojusies šī memoranda partneru lokam, jo, domājot par valsts attīstību, Latvijas zinātnes progresu un mūsu zinātnieku iesaisti inovatīvu tehnoloģiju radīšanā, mūsu kopīgu rīcību moderno tehnoloģiju un zinātnisko izgudrojumu ieviešanā, ir jābūt trim galvenajiem stūrakmeņiem mūsu kopīgā rīcībā: sadarbībai, iespēju un mūsu potenciāla izmantošanai, izpratnei par valsts drošību un starptautisku sadarbību,” norāda ārlietu ministre Baiba Braže. Viņa uzsver, ka šāds sadarbības memorands ir kā “ceļa karte” valsts pārvaldes iestāžu, zinātnisko institūciju un privāto uzņēmumu, kā arī IT nozares līderu vienotai darbībai valsts stratēģisko interešu nodrošināšanai augsto tehnoloģiju jomā. “Memorands partneriem ļaus gūt vienotu izpratni par esošajām zināšanām un iespējām un veicinās ilgtspējīgu sadarbību, lai kopīgiem spēkiem palīdzētu Latvijā attīstīt kvantu tehnoloģiju, popularizēt sasniegumus starptautiski un piesaistīt sadarbības partnerus.” Pievienojoties memorandam par kvantu tehnoloģiju attīstību Latvijā, ĀM veicinās Latvijas panākumu atpazīstamību starptautiskā mērogā. Tāpat ĀM atbalstīs Latvijas iesaisti konkrētos starptautiskās sadarbības mehānismos, ES un NATO ietvaros, kuri palīdzēs memoranda apvienības, kā arī Latvijas Kvantu iniciatīvas dalībniekiem veidot vienotu izpratni par kvantu mehānikas attīstību un standartizāciju sabiedroto valstīs.

“ĀM un EDI pievienošanās sadarbības memorandam liecina, ka LVRTC  iniciatīva jau preventīvi veidot sadarbības platformu jaunu, progresīvu tehnoloģiju izstrādē, apguvē un ieviešanā “iet plašumā”, rodot arvien jaunus partnerus gan valsts, gan zinātnieku, gan IT uzņēmēju vidū,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols. “Un tas ir ļoti nozīmīgi – rast izpratni un atbalstu, lai Latvija joprojām būtu viens no līderiem kvantu tehnoloģiju attīstībā gan reģionā, gan Eiropā, spētu sagatavoties un sadarboties, lai izmantotu šīs tehnoloģijas iespējas, nodrošinātu datu un valsts kiberdrošību, spētu laikus sagatavoties jauno iespēju radītajiem izaicinājumiem zinātniskā, ekonomiskā un valsts drošības jomā,” viņš raksturoja pasākuma nozīmīgumu.

“Šī memoranda mērķis ir nodrošināt visaptverošu sadarbību starp visām IT nozarē iesaistītajām un ieinteresētajām pusēm,” saka EDI direktors Modris Greitāns, izsakot pārliecību, ka EDI pievienošanās sadarbības memorandam būs vēl viens stabils ķieģelītis veiksmīgi uzsāktajā sadarbības projektā. “Latvija nav liela valsts ar milzīgiem finanšu un cilvēkresursiem, lai mēs varētu atļauties tik jaudīgu attīstības projektu realizēt bez visu pušu iesaistes un atbalsta viens otram. EDI jau šobrīd piedalās vairākos starptautiskos projektos, kas saistīti ar kvantu tehnoloģijām, bet piedalīšanās šajā sadarbības memorandā ir vēl viens solis, lai apvienotu Latvijas valsts pārvaldes iestādes, zinātniskās institūcijas, augstskolas, privātuzņēmējus un ekspertus kopīgam darbam. Jo tikai apvienojot spēkus mēs spēsim sasniegt Latvijai vislabākos rezultātus,” viņš ir pārliecināts.

Pēc memoranda parakstīšanas notika arī diskusija par kvantu tehnoloģiju attīstību un problemātiku to ieviešanā ikdienas dzīvē “Kvantu tehnoloģijas Latvijā – iespējas, drošība, izaicinājumi”, kurā piedalījās vadošie nozares eksperti: satiksmes ministrs Kaspars Briškens, LVRTC vadošais kvantu šifrēšanas inženieris dr. Leo Trukšāns, partneru pārstāvji – LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs, RTU rektors Tālis Juhna, SIA “Tet” valdes loceklis Dmitrijs Ņikitins, SIA “LMT” valdes loceklis Ingmārs Pūķis un VARAM valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols.

Kvantu tehnoloģiju attīstībai Latvijā ir ievērojams izaugsmes un inovāciju potenciāls. Latvija veidojas par reģiona kvantu tehnoloģiju pētniecības un attīstības centru, tāpēc memorands ir būtisks solis pretī visu iesaistīto pušu vienotai izpratnei un ilgtspējīgai sadarbībai, zināšanu un pieredzes apmaiņai un tehnoloģiju aprobācijai industrijās. LVRTC jau 2021. gadā kopā ar Latvijas Universitātes matemātikas un informātikas institūtu (LU MII) veica kvantu datu pārraides testu vairāk nekā 33km garā tīkla trasē. Savukārt šobrīd, LVRTC kopā ar partneriem – SIA TET, SIA Valsts elektroniskie sakari un LU MII īsteno projektu “Nacionāla līmeņa kvantu komunikācijas infrastruktūras sistēmu un tīklu izveide”.

Share