Trešās lībiešu vasaras universitātes dalībnieki Košragā 2021. gadā. Foto: LU HZF Lībiešu institūts.

No 26. jūlija līdz 4. augustam Košragā norisināsies jau ceturtā Lībiešu vasaras universitāte – Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) Lībiešu institūta (LI) un Tartu Universitātes Igauņu un vispārīgās valodniecības institūta organizēta augstskolu līmeņa mācību programma, kas ir vienīgā tieši lībiešu valodas, kultūras un vēstures studijām paredzētā programma pasaulē.

Vasaras universitāte notiek reizi vairākos gados, savedot kopā 35 doktorantūras un maģistrantūras studentus, lībiešu pētniekus un lībiešu valodas runātājus, lai vairāk nekā nedēļas garumā Lībiešu krastā iepazītu lībiešu valodu, kultūru un vēsturi, stāstītu par saviem pētījumiem, tīklotos un dalītos ar iecerēm un idejām, rosinātu topošos pētniekus pievērsties lībiešu pētniecībai un izmantot zināšanas par lībiešiem savos pētījumos citās jomās. Vasaras universitātē piedalīsies studējošie un pasniedzēji no Tartu Universitātes, Helsinku Universitātes, Viļņas Universitātes, Turku Universitātes, Ludviga un Maksimiliāna Minhenes universitātes, Lorānda Ētveša universitātes Budapeštā, Gdaņskas Universitātes, Groningenas Universitātes, Parīzes Sitē universitātes un Kobes universitātes.

Trīs iepriekš notikušās vasaras universitātes (2013. un 2021. gadā Košragā un 2017. gadā Miķeļtornī) ir devušas lielu ieguldījumu lībiešu pētniecības attīstībā – to dalībnieki aizstāvējuši 4 disertācijas par lībiešu valodu, vēl vairākas disertācijas šobrīd top, tāpat programmas absolventi sagatavojuši virkni lībiešu tematikai veltītu maģistra un bakalaura darbu.

Šī ir pirmā Lībiešu vasaras universitāte, kas notiek pilnībā ar Latvijas valsts – Izglītības un zinātnes ministrijas – atbalstu, un tā ir daļa no lībiešu valodas un kultūras apguves sistēmas, nodrošinot ne tikai lībiešu valodas pasniedzēju, mācību materiālu un apguves metodikas sagatavošanu lībiešu valodas apguvei augstskolās, bet arī dodot ieguldījumu lībiešu valodas un kultūras topošo pasniedzēju sagatavošanā.

Lībiešu valodu un kultūru augstskolu līmenī šobrīd iespējams apgūt tikai Tartu Universitātē, kur šogad to apgūst 15 studējošie. LU HZF LI īstenoti lībiešu valodas un kultūras apguves kursi īstenoti arī atsevišķos Erasmus+ projektos, Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas akadēmijas studiju saturā un citās augstskolās.

Par LU HZF LI

LU HZF LI ir pētniecības iestāde, kas veidota lībiešu valodas, kultūras, vēstures un mantojuma, kā arī apdraudēto valodu un kultūru pētniecībai. Līdztekus pētniecībai institūts veido un uztur lībiešu valodas un kultūras digitālos resursus un rūpējas par lībiešu valodas un kultūras ilgtspēju, tostarp iesaistoties Valsts valodas politikas pamatnostādņu, Latviešu vēsturisko zemju attīstības plāna, Sabiedrisko mediju stratēģijas un citu dokumentu izstrādē. Institūts ir rosinājis gan ceļazīmju uzstādīšanu lībiešu un latgaliešu valodā uz Latvijas ceļiem, bijis Lībiešu mantojuma gada (2023) ieceres rosinātājs un norišu koordinētājs, kā arī devis plašu ieguldījumu Latvijas un starptautiskās sabiedrības izglītošanā par lībiešiem un to mantojumu, tostarp iesaistoties skolu jaunatnes un skolotāju izglītošanā.

Share

Related Content

Jau 30. reizi notiks lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skola “Mierlinkizt”
17.07.2024

Jau 30. reizi notiks lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skola “Mierlinkizt”