Valsts prezidents E.Rinkēvičs apmeklē vasaras skolu 2023. gadā. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

No 25. jūlija līdz 3. augustam Mazirbes skolā notiks lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skola “Mierlinkizt” (“Jūras putni”). Tā norisinās jau 30. reizi, un tajā piedalīsies vairāk nekā 45 lībiešu bērnu un jauniešu, kuri mācīsies lībiešu valodu, vēsturi un kultūru. Vasaras skolu organizē Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) Lībiešu institūts (LI).

Lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skola “Mierlinkizt” ir viena no noturīgākajām lībiešu jaunākā laika tradīcijām. Lai gan laika gaitā skola darbojusies ar dažādiem nosaukumiem – “Tšītšōrlinkizt” (“Tšītšorputni”), “Piški tēḑ” (“Mazā zvaigzne”) un “Mierlinkizt” (“Jūras putni”), tās mērķis palicis nemainīgs – nodrošināt visā Latvijā izkaisītās lībiešu kopienas bērniem un jauniešiem iespēju satikties, apgūt un praktizēt lībiešu valodu un dzīvo mantojumu. Līdz šim viņiem tā bija vienīgā lībiešu valodas un kultūras apguves iespēja, un kopš 2021. gada skolas norisi finansiāli atbalsta arī Latvijas valsts.

“Mierlinkizt” nodarbību vadītāji un brīvprātīgie palīgi ir gan lībiešu izcelsmes pasniedzēji, gan viesi, turklāt daļa no viņiem arī paši ir kādreizējie skolas dalībnieki. Skolas programmā ietilpst lībiešu valodas, kultūras un vēstures stundas, kopīga dziedāšana un mākslas nodarbības, arī Lībiešu krasta iepazīšana un citi ar lībiešu tematiku saistīti pasākumi. Vasaras skolas noslēguma pasākumā –  koncertā “Min azūm” (“Mana nometne”) – nometnes bērni caur dziesmām atskatīsies uz 30 nometnes un skolas pastāvēšanas gadiem. Koncerts notiks Lībiešu tautas namā, Mazirbē 2. augustā, plkst. 18.00.

Šogad lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolu organizē LU HZF LI, nodrošinot skolas pakāpenisku iekļaušanos ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) atbalstu veidojamajā lībiešu valodas, vēstures un kultūras apguves sistēmā, lai nodrošinātu Latvijas pirmiedzīvotāju – lībiešu – valodas, kultūras un identitātes pastāvēšanu un attīstību.

Lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas norise notiek ar IZM finansējumu un Talsu novada pašvaldības atbalstu, savukārt telpas noslēguma koncerta norisei Lībiešu tautas namā nodrošina biedrība Līvu (lībiešu) savienība “Līvõd Īt”.

Par LU HZF LI

LU HZF LI ir pētnieciska iestāde, kas veidota lībiešu valodas, kultūras, vēstures  un mantojuma, kā arī apdraudēto valodu un kultūru pētniecībai. Līdztekus pētniecībai institūts veido un uztur lībiešu valodas un kultūras digitālos resursus un rūpējas par lībiešu valodas un kultūras ilgtspēju, tostarp iesaistoties Valsts valodas politikas pamatnostādņu, Latviešu vēsturisko zemju attīstības plāna, Sabiedrisko mediju stratēģijas un citu dokumentu izstrādē. Institūts ir rosinājis gan ceļazīmju uzstādīšanu lībiešu un latgaliešu valodā uz Latvijas ceļiem, bijis Lībiešu mantojuma gada (2023) ieceres rosinātājs un norišu koordinētājs, kā arī devis plašu ieguldījumu Latvijas un starptautiskās sabiedrības izglītošanā par lībiešiem un to mantojumu, tostarp iesaistoties skolu jaunatnes un skolotāju izglītošanā.

Jau kopš savas dibināšanas 2018. gadā LU HZF LI vērsis īpašu uzmanību lībiešu valodas un kultūras apguves un pārmantošanas jautājumiem, izstrādājot mācību materiālus un sniedzot atbalstu lībiešu valodas un kultūras pedagogiem, īstenojot valodas un kultūras apguves pasākumus un cenšoties panākt tiem valsts atbalstu.

Pateicoties LU HZF LI neatlaidībai, kopš 2021. gada lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas “Mierlinkizt” norisei nodrošināts IZM atbalsts, savukārt 2024. gadā pēc LU HZF LI un IZM vienošanās ir uzsākts darbs lībiešu valodas un kultūras apguves programmas izveidei, lai pirmo reizi kopš 1939./1940. mācību gada lībiešu bērniem tiktu nodrošināta iespēja regulāri apgūt savu valodu un kultūru, nodrošinot lībiešiem līdzīgas valsts sniegtas iespējas, kādas tās jau sen ir pieejamas virknei Latvijas mazākumtautību.

Share