Foto: Freepik.com.

Lai Latvijas Universitāti (LU) veidotu par Baltijā modernāko un starptautiski atzītu studiju un pētniecības izcilības centru un sekmētu Latvijas valsts izaugsmi, uzsākts Atveseļošanas un noturības mehānisma atbalstīts projekts “Latvijas Universitātes iekšējā un ārējā konsolidācija”. Projektu īsteno LU un Banku augstskola (BA).

“Latvijas Universitātes stratēģiskais mērķis – Baltijā modernākā klasiskā tipa zinātnes universitāte un pasaules Top 500 universitāte – studiju un pētniecības ekselences centrs un valsts stratēģiskais partneris ekonomikas transformācijā. Mūsu mērķi un galvenās prioritātes ir cieši saistītas ar aktuālo situāciju Latvijas augstākās izglītības jomā un starptautiskajā izglītības telpā, kurā dominē arvien pieaugoša konkurence, kā arī izglītības satura un formas transformācija. Tāpēc ļoti būtiska ir LU spēja nacionālajā un starptautiskajā augstākās izglītības tirgū piedāvāt konkurētspējīgas studiju programmas un pētniecību. Vienlaikus ir nepieciešams attīstīt efektīvu un profesionālu Latvijas Universitātes pārvaldību, kā arī nostiprināt augstākās izglītības un zinātnes vietu sabiedrībā,” uzsver LU rektors profesors Gundars Bērziņš.  

Līdz ar strukturālo pārmaiņu īstenošanu, koncentrējot LU akadēmisko potenciālu sešās fakultātēs un ieviešot to darbībai mūsdienīgu pārvaldības modeli, projekta gaitā ir paredzēts nozīmīgs atbalsts doktorantu un zinātniskā grāda pretendentu, pēcdoktorantūras pētnieku un zinātnieku akadēmiskajai darbībai un pētniecības un attīstības projektu īstenošanai. Līdzās šim atbalstam iecerēta arī jaunu un nākotnes izaicinājumiem un tematiskajai specializācijai pielāgotu studiju programmu izveide, aktivitātes digitalizācijā un tehnoloģiju attīstībā, kā arī pētniecības un izglītības infrastruktūras uzlabošanā, tādējādi kļūstot par mūsdienīgāko studiju un pētniecības vietu Baltijas reģionā

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre: “Atveseļošanas fonda finansējums sniedz Latvijai būtisku iespēju īstenot reformas, lai veicinātu valsts tālāko  attīstību un konkurētspēju. Šis atbalsts ir īpaši nepieciešams izglītības un pētniecības nozarēm. Latvijas augstākās izglītības iestādēm ir jāturpina iesāktais ceļš, iekarojot vietu starp pasaules vadošajām universitātēm. Vienlaikus ir arī būtiski stiprināt starpdisciplināro pētniecību un ieguldīt inovācijās. Esmu pārliecināta, ka šis ES finansējums stiprinās Latvijas Universitāti, ļaujot tai sasniegt jaunus mērķus, sekmēs akadēmisko un pētniecības izcilību.

Līdz 2025. gada 31. augustam ir iecerēta BA integrēšana LU struktūrā, attīstot to par starptautiski atpazīstamu biznesa skolu Baltijas jūras reģionā.

BA rektore profesore Līga Peiseniece norāda: “Mūsu mērķis ir kļūt par biznesa augstskolu līderi Baltijas jūras reģionā, tāpēc speram nākamo soli attīstībā, veidojot sinerģiju ar Latvijas Universitāti. Jau šobrīd esam stipri augstākās izglītības piedāvājumā biznesā un finansēs, bet, lai uzlabotu izglītības kvalitāti tā, lai kā augstskola varam konkurēt arī starptautiski, kopā ar Latvijas Universitāti stiprināsim akadēmisko un pētniecisko kapacitāti, pilnveidosim un attīstīsim studiju programmas, lai gan pašmāju, gan ārvalstu studentiem nodrošinātu starptautiski novērtētu un konkurētspējīgu izglītību, kas paver plašas iespējas veidot karjeru.”

Atveseļošanas un noturības mehānisma projektu “Latvijas Universitātes iekšējā un ārējā konsolidācija” (Nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/007) īsteno LU un BA. Projekta kopējais finansējums sastāda 19 236 780 EUR, iekšējai konsolidācijai paredzot 11 409 231 EUR, bet ārējai konsolidācijai paredzot 7 827 549 EUR. Projekta kopējais īstenošanas laiks ir līdz 2026. gada 31. maijam.

Share