Foto: Publicitātes attēls.

Pasaules Dabas fonds kopā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru projekta LIFE GoodWater IP ietvaros jau otro gadu Latvijas upēs veic sabiedrības iesaistes pasākumus, lai kopīgiem spēkiem upes ūdeņi tiktu atbrīvoti no dabiskiem šķēršļiem, koku sagāzumiem, bebru dambjiem, un cilvēku veidotiem šķēršļiem, piemēram, akmeņu krāvumiem, vienlaikus izvācot no ūdeņiem arī cilvēku radītos atkritumus. Latvijas Universitātes (LU) Ekopadome aicina ikvienu LU studentu, dabas mīļotāju un aktīvistu jau šo ceturtdien, 11. jūlijā, plkst. 11.00, pievienoties Zaubes upes talkā, lai kopīgiem spēkiem atbrīvotu īpaši vērtīgu upes posmu no nevēlamiem šķēršļiem.

Universitāte aicina LU studentus piedalīties projekta rīkotajās talkās, kuru laikā ir iespēja nodarbībās apgūto informāciju pielietot dabā kopā ar jomas ekspertiem, kuri vienmēr atbild uz interesējošiem jautājumiem. Pēc talkas vienmēr ir gandarījuma sajūta – redzot, kā pēc šķēršļu izvākšanas atjaunojas upes brīvais plūdums. 

"LU ilgtspējīgas attīstības pamatprincipi ietver sabiedrības un LU Saimes aktīvu iesaistīšanos, kas ir būtisks faktors kopēju mērķu sasniegšanai. “LIFE GoodWater IP” projekts ir lieliska iespēja sniegt savu ieguldījumu Latvijas dabas ilgtspējā. Aicinām visus interesentus piedalīties upes talkās, kurās ne tikai varēsiet uzzināt vairāk par bioloģiski bagātīgiem upes posmiem, bet arī piedalīties to praktiskajā uzlabošanā," aicina LU Ekopadomes priekšsēdētājs Renārs Kairis

Talka Zaubes upē norisināsies 11. jūlijā plkst. 11.00 Cēsu novadā, 10 minūšu braucienā ar auto no Nītaures. Pieteikšanās talkai, aizpildot anketu elektroniski: ej.uz/talka_zaube 

Šobrīd no visām Latvijas upēm un ezeriem, 530 no tiem ir riska ūdensobjekti un lielākās problēmas rada piesārņojums ar augu barības vielām, kā arī ūdensteču un ūdenstilpņu krastu un gultnes pārveidojumi. Lai uzlabotu riska ūdensobjektu stāvokli Latvijā, jau kopš 2020. gada 19 organizācijas īsteno kopīgu projektu “Latvijas upju baseinu apsaimniekošanas plānu ieviešana laba virszemes ūdens stāvokļa sasniegšanai” (LIFE GoodWater IP).  

Ja dabiski straujākos upju posmos rodas šķēršļi un ūdens sāk stāties, strauji zaudējam zivju nārstam nepieciešamos apstākļus un vispārēji bioloģiski augstvērtīgu biotopu. Dalība talkā ikvienam būs lieliska iespēja ieraudzīt, kā būtu jāizskatās dabiskiem upju straujteču posmiem – piemērotiem zivju migrācijas ceļiem uz nārsta vietām. Talkas dienā dalībnieki varēs izmēģināt darbu upē, uzzināt, ko un kā pareizi darīt, lai upe plūstu brīvāk.  

Plānotie darbi norisināsies upē, kur ar rokām nepieciešams izjaukt bebru dambi, kā arī pa daļām izcelt ūdenī sagāztos kokus, novietojot tos krastā. Darbs būs fizisks, taču piemēroti darbi atradīsies ikvienam. 

Svarīgi! Viss nepieciešamais talkai tiks nodrošināts. Katram individuāli ir jāņem līdzi piemērots apģērbs – garās bikses (apģērbs līdz potītēm), garās zeķes, krekli ar garām piedurknēm, lai pasargātu sevi no skrāpējumiem. Pēc talkas visi tiks cienāti ar zupu. 

Vairāk informācijas par talku var lasīt projekta “LIFE GoodWater IP” Facebook izveidotajā pasākumā

Share