Foto: Polijas Republikas vēstniecība.

28.maijā Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notika projekta "Varšava un Rīga dziesmā poļu valodas kā svešvalodas stundās" prezentācija un koncerts ar dziesmām par Varšavu un Rīgu.

Pasākumu atklāja LU Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) Rusistikas un slāvistikas nodaļas vadītājs prof. Igors Koškins, kurš uzsvēra Polijas-Latvijas attiecību nozīmi un augstu vērtēja LU un Polijas Zinātņu akadēmijas īstenoto projektu. Ar savu klātbūtni pasākumu pagodināja Polijas Republikas konsuls Marjušs Podgurskis un LU ārlietu vadītāja Sintija Maculeviča.

Zinātnieki no Polijas un Latvijas prezentēja projektu "Varšava un Rīga dziesmā poļu valodas kā svešvalodas stundās":  Dr. hab. Agata Ročko no Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta stāstīja par dziesmas lomu poļu valodas kā svešvalodas mācīšanā  un Katažina Duda un Marlena Olehovska no Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta skaidroja mūsdienu metodiku un moderno tehnoloģiju izmantošanu poļu valodas kā svešvalodas stundās.

Dr. Kristīne Barkovska no LU Bohēmistikas un polonistikas centra iepazīstināja ar poļu valodas kā svešvalodas mācīšanas vēsturi LU un uzsvēra poļu valodas docētāju lomu LU pētījumu attīstībā polonistikas jomā: “Kopš LU dibināšanas 1919. gada 28. septembrī LU studentiem ir iespēja mācīties poļu valodu un apgūt studiju kursus, kas saistīti ar poļu literatūru un kultūru.

1924. un 1925. gadā poļu valodas nodarbības vadīja Anna Ābele - izcila slāviste un baltiste, pirmā sieviete- LU profesore, viena no izcilākajiem poļu valodniekiem, Jana Boduēna de Kortenē mācekle. 1930. - 1934. gadā poļu un slāvu literatūras lekcijas universitātē vadīja izcils literatūras zinātnieks profesors Juļjans Kšižanovskis. Vēlāk,  1934. – 1945 .gadā pasniedza profesors Staņislavs Koļbuševskis. 1945. gadā par poļu valodas pasniedzēju kļuva Zigmunts Ihnatovičs, bet 50.gadu vidū darbu LU (1958. - 1990. g. - Pētera Stučkas Latvijas valsts universitāte) Vēstures un filoloģijas fakultātē sāka Juzefa Paršuta. 1997.gadā no Polijas tika nosūtīts pasniedzējs Janušs Bomanovskis no Lodzas Universitātes, savukārt  1998. gadā - Marija Mečkovska. No 2008. līdz 2017. gadam  Rusistikas un slāvistikas institūtā LU HZF pasniedza un Bohēmistikas un polonistikas centru vadīja Dr. Renāte Miseviča-Trilliča. Kopš  2017. gada poļu valodu kā otru slāvu valodu pasniedz Dr. Kristīne Barkovska.”

Pasākuma otrajā daļā notika koncerts ar dziesmām par Varšavu un Rīgu. Dziedātāja Karolina Leško no Polijas kopā ar pianistu Dāvidu Makošu komponēja mūziku un aranžēja Olgas Daukštas, Teodora Buiņicka tekstus par Rīgu, kā arī Juliana Tuvima dzejoli par Varšavu. Klausītāju vidū netrūka LU HZF studentu un pasniedzēju.

Ciešā sadarbībā starp Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta zinātniekiem un LU Bohēmistikas un polonistikas centru top mācību grāmata poļu valodas mācīšanai, izmantojot dziesmas par Rīgu un Varšavu. Tas ir inovatīvs projekts, kurā tiek izmantotas mūsdienu rīki.  Macību grāmata ir paredzēta tiem, kas mācās poļu valodu kā svešvalodu. Tas būs pirmais komunikatīvais mācību līdzeklis poļu valodas kā svešvalodas mācīšanai, kurš ir izstrādāts tieši Latvijas auditorijai. Projekta vajadzībām tika sagatavoti stundu scenāriji, kuros tiek izmantotas dziesmas par Varšavu un Rīgu.

Projekta īstenošana bija iespējama pateicoties Nacionālās akadēmiskās apmaiņas aģentūras (NAWA) piešķirtam finansējumam programmas "Poļu valodas popularizēšana" ietvaros.

Share