Jogas rīta prakse 2023. gadā. Publicitātes foto.

Rūpējoties par sabiedrības veselību, Saulgriežu laikā Latvijā jau desmito reizi atzīmēs Starptautisko Jogas dienu. 21. jūnijā Latvijas Universitātes (LU) Starptautiskais Indijas studiju institūts (SISI) aicina piedalīties jogas fiziskās prakses nodarbībā, kā arī starptautiskā konferencē, lai iepazīstinātu Latvijas sabiedrību ar jogu, kas visā pasaulē jau gadu tūkstošiem palīdz cilvēkiem veidot harmoniskāku ikdienu, uzlabot veselību, veicināt garīgo attīstību un savstarpējās attiecības. Pasākumi noritēs LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā, tos bez maksas aicināts apmeklēt ikviens interesents pēc iepriekšējas reģistrēšanās.

Jogas fiziskās prakses nodarbība

Starptautiskās Jogas dienas pasākumi Latvijā sāksies jau plkst. 8.00 Jelgavas ielā 1 - LU Akadēmiskā centra zālienā pie Dabas mājas. Rītu ievadīs īss skaidrojums par jogas nozīmi cilvēka fiziskās un garīgās veselības veicināšanā, bet turpinās jogas rīta prakses publiskā demonstrācija jeb āsanu pildīšana. Nodarbības apmeklētājiem būs iespēja apgūt spēcinošu vingrojumu kompleksu, ko pēc tam patstāvīgi veikt ik dienu.

Apmeklētāji aicināti pulcēties LU Dabas mājas zālienā no plkst. 7.30 un līdzi ņemt vingrošanas paklājiņus. Gaidīti gan cilvēki, kuri jau praktizē jogu, gan arī interesenti bez iepriekšējas pieredzes.

Jogas rīta prakses norisi atbalsta Indijas Republikas vēstniecība Zviedrijā un Latvijā.

Starptautiska konference “Radošā iztēle kā ceļš uz atbrīvošanos”

Plkst. 10.00 dienas norises turpināsies LU Dabas mājā, kur ieplānota starptautiska konference “Radošā iztēle kā ceļš uz atbrīvošanos”. Nozarē atzīti eksperti dalīsies ar jaunākajiem zinātnisko pētījumu atklājumiem par jogas un ājurvēdas sniegtajiem ieguvumiem stresa mazināšanai, kā arī veselības un kognitīvo funkciju uzlabošanai.

“Konferencē apspriedīsim jogas pozitīvo ietekmi uz veselību kopumā, stresa un emociju pārvaldību, atbildīgu un radošu jogas praktizēšanu. Dalībniekus aicināsim iepazīt jogu kā algoritmu tādas sarežģītas sistēmas kā cilvēka ķermenis darbības izpratnei un izskaidrošanai,” informē LU SISI direktors profesors Valdis Pīrāgs.

Paneļdiskusijas laikā psiholoģijas, neirozinātnes un citu nozaru eksperti pārrunās jogas un ājurvēdas holistiskos ieguvumus un to, kā joga un ājurvēda var papildināt tradicionālās veselības aprūpes sistēmas piedāvāto un veicināt vispārējo labklājību, pēc kā tiecas cilvēki visā pasaulē.

Ar priekšlasījumiem piedalīsies referenti no Latvijas, Indijas, Lielbritānijas: profesors Madan Thangavelu (Lielbritānija), Dev Sanskrita universitātes prorektors Chinmay Pandya, (Indija),  LU SISI direktors, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologs profesors Valdis Pīrāgs, LU Fizikas un matemātikas fakultātes profesors Mārcis Auziņš, LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs profesors Juģis Šķilters, LU Medicīnas fakultātes lektore, Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, Ziemeļindijas klasiskās mūzikas skolas Saraswati dibinātājs, sāroda spēles virtuozs, mūziķis un komponists Sergejs Ancupovs, LU SISI jogas apmācības docētājs Arnis Siliņš, filozofs Valdis Svirskis, ājurvēdas ārste un LU SISI viesprofesore Shantala Priyadarshini (Indija), kā arī citi Indijas kultūras eksperti un jogas zinību speciālisti.

Konferences norise plānota angļu valodā, apvienojot klātienes pasākumu ar tiešsaistes lektoru dalību. 

Starptautiskās Jogas dienas norisēs aicināts iesaistīties ikviens interesents pēc iepriekšējas reģistrēšanās.

Share