29. maija vakarā Latvijas Universitātes sieviešu koris “Minjona” kopā ar māksliniecisko vadītāju, diriģentu Romānu Vanagu, kormeistarēm Eviju Vanagu un Dairu Jansoni, un koncertmeistari Ilzi Dzērvi kopā autobusā, lai mērotu ceļu uz Leipcigu. Koris bija saņēmis Leipcigas koru asociācijas (Leipziger Chorverband) prezidenta Stefana Kuglera (Stefan Kugler) uzaicinājumu piedalīties koru festivālā “Woman only!”. Leipciga ir ne tikai pilsēta, kurā strādājuši tādi komponisti kā Johans Sebastiāns Bahs un Fēlikss Mendelzons Bartoldi, bet Leipciga ir arī komponistes un pianistes Klāras Šūmanes radošo impulsu vieta. Un tieši tālab Leipcigā tiek rīkoti šādi sieviešu koru festivāli – lai satiktos, iepazītos un arī kopā muzicētu. Un ne velti šim koru festivālam dots šāds nosaukums – “Woman only!”

 

Līdzās korim “Minjona” festivālā piedalījās sieviešu koris no Šveices “Richterswill” un sieviešu koris no Lietuvas “Liepos”, koncertos uzstājās arī Leipcigas kori, tostarp Leipcigas Starptautiskais koris. Vairākas dienas Leipcigas baznīcās un ārkoncertos izskanēja dziesmas dažādās valodās, pulcējot gana daudz ieinteresentu klausītāju. Turklāt tajā nedēļas nogalē Leipcigā tika svinēti arī pilsētas svētki, ļaujot vēl plašāk iepazīt nevien vācu virtuvi, bet arī muzicēšanu, dejas priekšnesumus un pūtēju orķestru skanējumu. Kaut arī neizpalika bez lietus mākoņiem, tomēr tie nespēja mazināt svētku un prieka sajūtu, kādu guva gan koristes, gan to, kuru varēja sajust strāvojam pilsētas ielās.

 

Atklājot festivālu, sieviešu koris “Minjona” sveica festivāla viesus un dalībniekus ar tautasdziesmas apdari “Rozēm kaisu istabiņu”. Festivāla gaitā, piektdienas vakarā 31. maijā, Sv. Laurentija baznīcā (Kirche St. Laurentius) uzstājās vairāki Leipcigas kori, baznīcas velvēs izskanēja arī sieviešu kora “Minjona” a cappella programma – latviešu, lietuviešu, igauņu, poļu un vācu komponistu dažādu laikmetu mūzika – Roberta Liedes “Ticība”, Jozefa Gabriela Reinbergera “Ein Bild am Pfade”, Aldoņa Kalniņa “Latgalē”, “Pērta Ūsberga “Kõik muutub lauluks”, Vītauta Miškinis “Ave maris stella” un Kšištofa Penderecka “Sanctus”. Kora skanīgais dziedājums iepriecināja klausītājus, kuri to sveica ar patiesu prieku, gavilēm un stāvovācijām. Jāatzīst, ka saņemt atzinību par savu dziedāšanu ir ļoti patīkami ik vienam, jo tā reizē ir arī pateicība par kopā paveikto darbu, jā, arī ikdienas mēģinājumos, apgūstot jaunu repertuāru.

 

Sestdiena, 1. jūnijs bija īsti dziesmota diena, jo koris ar latviešu tautas dziesmu programmu uzstājās divos ārkoncertos, vienojās kopīgā kanona “Dona nobis pacem” dziedājumā ar citiem koriem. Kanons izskanēja, kopkorim ielokā stāvot pie komponista Johana Sebastiāna Baha pieminekļa. Pēcpusdienā koris “Minjona” sastapās ar vācu komponisti un diriģenti Zilki Cimpeli (Silke Zimpel) un darbojās viņas vadītajā meistarklasē, pilnveidojot jau mājās Rīgā apgūto viņas komponēto dziesmu “Regen”. Tā bija jauna un interesanta pieredze kora dziedātājām. Gaidiet, pavisam iespējams, ka šī dziesma papildinās kora “Minjona” jaundziesmu repertuāru un arī klausītāji Latvijā varēs izbaudīt, kādu muzikālu variāciju par lietus tēmu. Bagātīgo 1. jūnija vakaru noslēdza koncerts Heilandskirche, kur sevi dziesmās parādīja sieviešu kori no Šveices un Lietuvas, un koncertu noslēdza sieviešu koris “Minjona” ar repertuāru, kurā kora dziedājumu papildināja koncertmeistares Ilzes Dzērves pavadījums. Arī šoreiz tika izpildītas dažādu laikmetu un dažādu zemju komponistu dziesmas – Feliksa Mendelzona Bartoldi “Laudate pueri”, Franca Šūberta “Psalm 23”, Johanesa Brāmsa “Ave Maria”, Ērika Vitekera “She weeps over Rahoon”, Ola Glejjo “Tundra” un divas dažādu paaudžu latviešu komponistu kordziesmas – Maijas Einfeldes “Ave Maria” un Jēkaba Jančevska “Koki”. Arī šī programma iepriecināja klausītājus un kora

mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, kormeistares Evija Vanaga un Daira Jansone, kā arī kordziedātājas saņēma sirsnīgus aplausus, ovācijas un pateicības vārdus par muzicēšanu. Vakara noslēguma saviesīgajā daļā izskanēja latviešu tautasdziesma “Pūt, vējiņi!”, vienlaikus dziedāta gan latviešu, gan lietuviešu valodā.

 

Līdzās piepildītajām stundām ar dziedāšanu koristes iepazina pilsētu, apmeklēja Johana Sebastiāna Baha un Feliksa Mendelzona Bartoldi muzejus, jauko Leipcigas zooloģisko dārzu, izbaudīja pilsētas svētku noskaņu, gūstot jaunus iespaidus un prieku par iespēju šajā koru festivālā parādīt Leipcigā latviešu kordziedāšanas tradīcijas daudzveidību – no klasiskām tautasdziesmām un to apdarēm līdz mūsdienu kormūzikai. Jāatzīst, ka liela pateicība muzikālajās veiksmēs pienākas kora mākslinieciskajam vadītājam Romānam Vanagam – par pārdomāto repertuāra izvēli, meklējot arī jaunu, vēl Latvijā mazapgūtu vai zināmu kormūziku, ļaujot koristēm noticēt savām spējām, apgūt sarežģītu nošu materiālu un kopā radīt. Prieku. Visiem.

 

Dziesmotās dienas Leipcigā ir noslēgušās. Sieviešu koris “Minjona” turpina muzicēt, lai 2025. gadā svinētu kora 50. dzimšanas dienu!

   

Share

Related Content

LU sieviešu koris "Minjona" aicina uz Ziemassvētku ieskaņas koncertu Ikšķilē
06.12.2022

LU sieviešu koris "Minjona" aicina uz Ziemassvētku ieskaņas koncertu Ikšķilē