Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

22. maijā Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā noslēdzās Latvijas skolēnu 48. zinātniskās pētniecības darbu konference. LU šogad bija uzticēta ne vien konferences 2. posma – Rīgas reģiona konferences – organizēšana, bet arī 3. posma – valsts konferences – organizēšana.

Konference ierasti notiek trīs posmos, no kuriem otrā un trešā rīkošanu Valsts izglītības satura centrs uztic augstskolām. 2. posmā Kurzemes reģiona konferenci rīkoja Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas akadēmija, Latgales reģiona konferenci – Daugavpils Universitāte (DU), Rīgas reģiona konferenci – LU, Vidzemes reģiona un Zemgales reģiona konferenci – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU). Savukārt 3. posmā, organizējot valsts konferenci, LU sadarbojās ar DU, LBTU, Rīgas Stradiņa Universitāti (RSU) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), piesaistot kā skolēnu stenda referātu vērtētājus arī šo augstskolu akadēmisko personālu.

Lielā dalībnieku skaita dēļ konferences organizēšana bija izaicinājumiem pilna – šogad vietnē edu.lu.lv tika iesniegti 1114 darbi (par 33% vairāk nekā 2023. gadā). Pieaugumu, iespējams, var skaidrot ar to, ka vispārējās vidējās izglītības programmās tiek īstenots kurss “Projekta darbs”, kura ietvaros skolēni var izvēlēties izstrādāt pētniecības darbu. No iesniegtajiem darbiem 957 tika izvirzīti uz reģionālo konferenci, savukārt pēc tās 419 – uz valsts konferenci. Tā kā vienu darbu var izstrādāt divi skolēni, tad valsts konferencē kopumā piedalījās 474 skolēni no visas Latvijas.

Latvijas skolēnu 48. zinātniskās pētniecības darbu konferences noslēgumā apbalvojumus saņēma 381 darbs. Ar I pakāpes diplomu godalgoti 69 darbi, ar II pakāpes diplomu – 167 darbi, savukārt ar III pakāpes diplomu – 145 darbi. 

Rezultātu apkopojums pa nozaru grupām (ar detalizētāku vērtējumu dalībnieki – skolēni un skolu pārstāvji – var iepazīties vietnē edu.lu.lv):

Vēlamies pateikties ikvienam LU kolēģim, kurš iesaistījās un atbalstīja konferences norisi. Pateicamies arī kolēģiem no DU, LBTU, RTU un RSU par iesaistīšanos darbu vērtēšanā un specbalvu sagatavošanā.

LU pateicas Izglītības un zinātnes ministrijai, Ekonomikas ministrijai, Aizsardzības ministrijai, Kultūras ministrijai, Latvijas Kultūras akadēmijai, Centrālās Statistikas pārvaldei, Latvijas Nacionālais kultūras centram un Valsts izglītības satura centram par specbalvu piešķiršanu skolēniem.

Īpašs paldies LU sadarbības partneriem, kuri piedalījās konferences nodrošināšanā: SIA “HANSA PRINT RĪGA”, personīgi Oskaram Rubļevskim un viņa komandai; SIA “PRO - BALTIC”, personīgi Natālijai Janovskai un viņas komandai; SIA “BALTIC RESTAURANTS LATVIA”, personīgi Jekaterinai Lelei, Viktorijai Datso un viņas komandai; SIA “AMG ZIEDI” personīgi Gunitai Bitei un ziedu salona “Aina” kolektīvam.

Foto no pasākuma norises skatāmi LU fotoarhīvā.

Share