LU Akadēmiskā centra Dabas māja. Foto: Indra Baltmane.

Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar 18 Eiropas universitātēm jau otro gadu piedalās bioloģiskās daudzveidības uzskaites kampaņā “BioBlitz” ar mērķi uzskaitīt un kartēt sugas pilsētvidē, pievēršot sabiedrības uzmanību bioloģiskajai daudzveidībai pilsētvidēs, kā arī bioloģiskās daudzveidības samazināšanās problēmai klimata pārmaiņu un cilvēku darbības ietekmē.

Eiropas Dzīvības zinātņu universitāšu asociācija (Association for European Life Science Universities (ICA) laika periodā no 2. maija līdz 28. jūnijam organizē bioloģiskās daudzveidības kampaņu “BioBlitz – Biodiversity Challenge”. Kampaņas laikā 19 Eiropas universitātes to teritorijās uzskaitīs un kartēs augu un dzīvnieku sugas, pievēršot uzmanību sugu daudzveidībai pilsētvidē, kā arī globālajai problēmai par sugu izzušanu klimata pārmaiņu un saimnieciskās darbības ietekmē.

“Viens no LU Ekopadomes darbības virzieniem ir bioloģiskā daudzveidība, tās saglabāšana, uzturēšana universitātes zaļajās teritorijās. Dalība šādās kampaņās ļauj apzināties sugu daudzveidību mūsu apkārtnē. Piemēram, 2023. gadā lauka kursu laikā LU Dabas mājas apkaimē saskaitījām 103 augu sugas: biežāk tika ziņots par daudzlapu lupīnu (Lupinus polyphyllus), parasto plaukšķeni (Silene vulgaris), pļavas āboliņu (Trifolium pratense),” stāsta LU Ekopadomes locekle Dr. geogr. Gunta Kalvāne. 

Kampaņa ir pieredzes un ideju apmaiņa starp universitātēm, kā arī vienlaikus tas ir universitāšu izaicinājums, kartējot pēc iespējas vairāk un daudzveidīgākas sugas. 2023. gadā kampaņas organizētāji Vāgengenas (Wageningen) universitāte Nīderlandē universitātes pilsētiņas teritorijā nokartēja 1378 dažādas augu, dzīvnieku, kukaiņu sugas. Kampaņā ir aicināts iesaistīties ikviens interesents. Lai piedalītos sugu uzskaitē ir jāreģistrējas platformā Observation.org, jālejuplādē lietotne ObsIdentify (palīdzēs arī noteikt sugas) vai arī ObsMapp (ja esat sugu pazinēji), un jāiesūta sugu fotogrāfijas LU Akadēmiskā centra teritorijā.

Plašāka informācija par kampaņu.

Dalība kampaņā ir viena no LU Ekopadomes iniciatīvām, kas tiek īstenota sadarbojoties ar LU Bioloģijas fakultāti un LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti. LU Ekopadome ir LU Studentu padomes, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas kopīga iniciatīva.

 

Share

Related Content

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka
03.05.2022

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka