© Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Latvijas ANO Jauniešu delegātu programma (JDP) izveidojusi žurnālu par Latvijas un pasaules jauniešiem aktuālām tēmām, kā arī ANO ilgstpējīgas attīstības mērķiem. Jaunie autori un politikas entuziasti aicināti līdz 19. maijam iesūtīt savus tekstus pirmajam žurnāla izdevumam par kādu no Latvijas mērķiem kandidatūrai ANO Drošības padomē.

ANO JDP Jauniešu žurnāla mērķis ir publicēt viedokļus un esejas par jautājumiem, kas ir būtiski Latvijas jauniešiem, sniegt viņiem iespēju paust viedokli par ārpolitikas un iekšpolitikas problēmjautājumiem, kā arī uzrunāt savus vienaudžus un politiķus Latvijā un ārvalstīs.

ANO JDP jau vairākus gadus veicina Latvijas jauniešu politisko līdzdalību starptautiskā līmenī. Lai aktualizētu jauniešu lomu drošības veicināšanā pasaulē, ANO JDP aicina interesentus iesūtīt esejas par kādu no Latvijas ANO Drošības padomes kampaņas prioritātēm:

  1. tiesiskums un demokrātija;
  2. sieviešu tiesību un iespēju veicināšana (t.sk. programmas “Sievietes, miers un drošība” īstenošana);
  3. risinājumi drošībai, ilgtspējai un attīstībai.

Žurnālam izstrādātais teksts var būt pētījums, eseja, domraksts u. tml. par jaunietim interesējošiem un būtiskiem jautājumiem. Apkopotie jauniešu viedokļi tiks apspriesti ANO Jauniešu Nacionālajā konferencē šā gada jūnijā, kā arī prezentēti šī gada septembrī ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā.

Jaunie autori vecumā līdz 25 gadiem ir aicināti iesūtīt savus tekstus līdz 19. maijam uz ANO JDP e-pastu ano@klubsmaja.lv. Vēlamais teksta apjoms: 500-1500 vārdu.

Esejas vērtēs gan ANO Jauniešu delegātu programmas pārstāvji, gan Ārlietu ministrijas eksperti un akadēmiķi attiecīgajās jomās.

ANO jauniešu delegātu programma Latvijā ieviesta 2019. gadā un to pārrauga Izglītības un zinātnes ministrija, bet  atbalstu šīs programmas īstenošanai  sniedz Ārlietu ministrija. Par pirmo Latvijas jauniešu delegāti ANO kļuva jaunatnes organizācijas “Klubs ”Māja” - jaunatne vienotai Eiropai” pārstāve Kristiāna Plāte. Kopš 2023. gada 1. novembra Latvijas delegāts ir Kristofers Kārlis Krūmiņš.

Programmas ietvaros rīkotās aktivitātes palīdz veicināt sabiedrības izpratni par ANO darbu un mērķiem, rosinot izpratni pat šo jautājumu ietekmi uz ikdienas dzīvi Latvijā.

Informācija par Latvijas kampaņu ANO Drošības padomē
Teksta formatēšanas vadlīnijas 
Piemērs eseju formatēšanai, struktūrai

Share