Publictātes foto.

Jau piekto gadu pēc kārtas pavasarī noritējusi darba vidē balstīto pedagoģijas studiju “Mācītspēks” dalībnieku atlase, kurai pieteicās interesenti ar augstāko izglītību un vēlmi kļūt par skolotājiem. Kopumā šogad saņemti 333 pieteikumi, no kuriem 132 kandidāti atlasi ir sekmīgi izturējuši. Pašlaik katram dalībniekam tiek meklēta atbilstoša vakance skolā. “Mācītspēks” īsteno Latvijas Universitāte (LU), Daugavpils Universitāte (DU) un RTU Liepāja jeb bijusī Liepājas Universitāte.

Gandrīz puse no topošiem “Mācītspēks” skolotājiem, kuri izturējuši atlasi, plāno mācīt kādu STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) priekšmetu. Matemātikas mācību jomu ir izvēlējušies 28,1% kandidātu, dabaszinātnes – 10,9% kandidātu un tehnoloģiju mācību jomu – 11,7% kandidātu. Savukārt teju ceturtā daļa topošo dalībnieku vēlas mācīt latviešu un angļu valodu, kā arī kādu no šobrīd skolās tik pieprasītajām ES valodām – franču, čehu, norvēģu, spāņu un vācu valodu. 14,8% topošo dalībnieku plāno mācīt sociālo zinību jomas priekšmetu, 3,9% vēlas mācīt kultūras un mākslas jomas priekšmetu. Mācību priekšmeta izvēle ir saistīta gan ar topošā dalībnieka iepriekš iegūto augstāko izglītību, gan ar iegūto pieredzi profesionālajā vidē.

Lielākā daļa topošo skolotāju nāk no Rīgas un Pierīgas (45%), 29% ir no Vidzemes, 13,7% nāk no Kurzemes, savukārt 6,9% pārstāv Zemgali un 5,3% – Latgali. Vidējais atlasi izturējušo kandidātu vecums ir 38 gadi.

“Atgriežoties Latvijā pēc 10 gadiem ārzemēs, atradu angļu valodas skolotājas darbu angļu valodas klubā Ziemeļvalstu ģimnāzijā. Man ļoti patika katra kopā ar bērniem pavadītā diena. Komunikācija ar bērniem – tas ir lieliski. Savukārt studēt bērnu psiholoģiju mani pamudināja manas meitas piedzimšana, kurai tagad jau ir septiņi gadi. Būdama mērķtiecīgs cilvēks un ar lielu pacietību, esmu pārliecināta, ka spēšu saprasties ar skolēniem un mācīt viņiem angļu valodu ar vislielāko rūpību, tiecoties uz izglītības mērķu sasniegšanu,” stāsta Jeļena Kiseļova, viena no atlasi izturējušām “Mācītspēks” kandidātēm.

Pašlaik katram “Mācītspēks” topošajam skolotājam tiek aktīvi meklēta atbilstoša vakance. Lai skolā varētu sākt strādāt “Mācītspēks” skolotājs, obligāts nosacījums izglītības iestādei ir iespēja piedāvāt 14-21 kontaktstundu lielu slodzi nedēļā, kā arī mentora atbalstu. Vakanču kartē Esiskolotājs.lv, kurā gan pašvaldību izglītības pārvaldes, gan vispārizglītojošās skolas, gan mācību iestādes ar profesionālu ievirzi, kā arī pirmsskolas izglītības un interešu izglītības iestādes ir aicinātas pieteikt savas aktuālās un plānotās vakances, ir publicētas 382 vakances, piedāvājot darba iespējas gan “Mācītspēks”, gan citiem skolotājiem izglītības iestādēs visā Latvijā.

Par “Mācītspēks”

Darba vidē balstītas pedagoģijas studijas “Mācītspēks” iekļauj 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Skolotājs” apguvi pirmajā jeb kvalifikācijas gadā un otro jeb indukcijas gadu, kura ietvaros skolotāji turpina profesionālo pilnveidi vienā no četrām profesionālās kompetenču pilnveides mācību programmām Latvijas Universitātē.

Plašāka informācija par “Mācītspēks” ir pieejama www.macitspeks.lu.lv, savukārt par citām pedagoģijas studiju iespējām – un www.esiskolotajs.lu.lv. “Mācītspēks” īsteno LU, DU un RTU Liepājā.

Share