Dr. chem. Ingars Reinholds un Gatis Švika. Foto: DAIF Latvija.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF Latvija) 6. martā godināja “Latvijas Aizsardzības un drošības industriju gada balvas 2024’’ laureātus. Sešu laureātu vidū divi pārstāvēja Latvijas Universitāti (LU). Nominācijā “Pētniecība” balvu saņēma LU vadošais pētnieks Dr. chem. Ingars Reinholds, un nominācijā “Partnerība” laureāta godā bija LU Cietvielu fizikas institūta platformas “Materize” pārdošanas direktore Olga Bogdanova.

Jau sesto gadu DAIF Latvija un tās sadarbības partneru veidota žūrija izvērtēja sasniegumus akadēmiskajā un privātajā sektorā par paveikto 2023. gadā: par inovācijām, izaugsmes rādītājiem, pētnieku izstrādnēm un īstenotajiem projektiem – drošībai un aizsardzībai. Laureāti tika izvirzīti sekojošās nominācijās: “Pētniecība”, “Inovācija”, “Izglītība”, “Partnerība”, “Eksports” un “Izaugsme”. Laureātu godā ir uzņēmumi, izglītības un pētniecības iestādes, kas devušas nozīmīgu ieguldījumu drošībai un aizsardzībai nacionālā un starptautiskā mērogā 2023. gadā.

LU vadošais pētnieks Dr. chem. Ingars Reinholds balvu nominācijā “Pētniecība” saņēma par ''Antidota prototipa izstrādi uz dzelzs heksacianoferāta un biopolimēru sorbentu bāzes militāro un civiliedzīvotāju preventīvai aizsardzībai pret radioaktīvo cēziju''. Balvu pasniedza Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta direktors Gatis Švika.

Ingars Reinholds, saņemot balvu, uzsvēra: “Latvijas Universitātes vārdā pateicos par augsto pagodinājumu, saņemot balvu pētniecībā. Šis ir LU pētnieku grupas kopdarbs, iesaistoties ķīmijas, farmācijas, mikrobioloģijas un citu disciplīnu pētniekiem. Sirsnīgi pateicos DAIF Latvija par būtisko atbalstu četru gadu laikā strādājot pie tēmas, kas šobrīd ir ļāvis iegūt priekšizpētes rezultātus, kas ļāvis virzīties uz starptautisku sadarbību Eiropas Aizsardzības fonda projektā. Pētījums saistīts ar civilās un militārās aizsardzības jomu un ir atbalstīts no Latvijas Universitātes. Paldies par atzinību. Strādāsim Latvijas, Ukrainas un visu sabiedroto valstu drošībai.”

Balvu nominācijā “Partnerība” saņēma LU Cietvielu fizikas institūta platformas ‘’Materize’’ pārdošanas direktore Olga Bogdanova par ''Pētniecības partnerību ar aizsardzības nozari un industriju''. Balvu pasniedza Latvijas Zinātņu akadēmijas ārlietu sekretārs akadēmiķis Modris Greitāns. Balvu saņemot, Olga Bogdanova atzīmēja, ka ‘’Esam pagodināti saņemt Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas gada balvu par mūsu ieguldīto darbu pētniecībā un izglītībā. Tā ir liecība, ka LU Cietvielu fizikas institūta komandas darbs materiālzinātņu jomā ir nozīmīgs mūsu valsts drošības un aizsardzības stiprināšanā. Liels paldies DAIF Latvija par sadarbību un atbalstu šo gadu laikā, turpināsim tikpat aktīvi līdzdarboties arī turpmāk, kā arī veicināsim sadarbību starp zinātni un industriju, jaunu tehnoloģiju attīstību un inovācijas.’’

Uzņēmumu, izglītības un pētniecības iestāžu sasniegumi atbilstoši iesniegtajiem pieteikumiem katrā no nominācijām tika izvērtēti atbilstoši kritērijiem: Ietekme uz aizsardzības un iekšlietu nozares attīstību un vadības pilnveidi; Atbilstība aizsardzības spēju attīstības un sabiedrības drošības prioritātēm; Aktualitāte un pielietojamība; Oriģinalitāte un radošums izaicinājumu risināšanā; Žūrijas loceklim/loceklei nozīmīgs papildus kritērijs, piemēram, iekļaušanās starptautiskā biznesa vai pētniecības konsorcijā, sabiedrības izglītošana par civilo aizsardzību, kosmosa tehnoloģiju praktisku pielietojumu utml.

Žūrijā DAIF Latvija aicināja iesaistīties sadarbības partnerus un sasniegto vērtēja: Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis; Latvijas Zinātņu akadēmijas ārlietu sekretārs, akadēmiķis Modris Greitāns; Aizsardzības ministrijas Aizsardzības industrijas un inovāciju politikas departamenta direktore Vineta Mileiko; Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta direktors Gatis Švika; Ārlietu ministrijas Ārējās tirdzniecības un ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta direktors Ģirts Jaunzems; Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadošais eksperts Arnis Šults; Ekonomikas ministrijas Valsts sekretāra vietnieks tautsaimniecības jautājumos Raivis Bremšmits; Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta RIS3 vienības vadītājs Edvards Francis Kuks un DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele.

Par DAIF Latvija

DAIF Latvija ir vienīgā drošības un aizsardzības industriju un pētniecību pārstāvošā organizācija nacionālā un starptautiskā līmenī. DAIF Latvija apvieno uzņēmums, izglītības un pētniecības iestādes, kā arī asociētos biedrus - ievērojamus ārvalstu militāros ražotājus. DAIF Latvija nacionālā līmenī aktīvi sadarbojas ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un LR Saeimu. Starptautiski DAIF Latvija pārstāv Latvijas industriju NATO Industrijas padomnieku grupā un iekļaujas Zinātnes un tehnoloģiju organizācijas darbā. Eiropas līmenī konsultācijas norisinās ar Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa ģenerāldirektorātu un Eiropas Aizsardzības aģentūru, kā arī nodrošina divpusēju sadarbību ar atbilstošām organizācijām ārvalstīs.

Vairāk informācijas: www.federacija.lv.

 

Share