Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Latvijas Universitāte (LU) pievienojusies Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvai "Jaunais Eiropas Bauhaus" (New European Bauhaus - NEB) un kļuvusi par tās oficiālo partneri. NEB iniciatīvas mērķis ir attīstīt radošu un starpdisciplināru kustību Eiropas Zaļā kursa pamatvērtību iekļaušanai sabiedrības ikdienā un nākotnes dzīves telpā. Viens no NEB mērķiem ir sniegt finansiālu atbalstu inovatīvām idejām, mobilizējot zinātniekus, dizainerus, inženierus, arhitektus, studentus un citus radošos prātus dažādās disciplīnās, lai radītu jaunu skatījumu uz ilgtspējīgu dzīvesveidu un sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus.

"Jaunais Eiropas Bauhaus" iniciatīvā apvienojušies eksperti, iedzīvotāji, uzņēmumi, valsts un pašvaldību iestādes, kas aicināti kopīgi veidot patīkamu, ilgtspējīgu un iekļaujošu dzīvi Eiropā un ārpus tās. Tā ir vienmēr attīstībā esoša radoša starpdisciplināra kustība, kas darbojas kā tilts starp zinātnes, tehnoloģiju, mākslas un kultūras pasaulēm. NEB projektos ar ekoloģiju un digitalizāciju saistītie izaicinājumi tiek skatīti kā iespēja, nevis šķērslis, un to risinājumam partneroganizācijas koprades procesā attīsta projektus, kas ietver trīs nedalāmas vērtības:

  • estētika – pieredzes kvalitāte un stils, kas pārsniedz funkcionalitāti;
  • ilgtspējība – sākot no klimata mērķiem līdz aprites ekonomikas principiem, „nulles piesārņojumam” un bioloģiskajai daudzveidības saglabāšanai;
  • iekļaušana – no daudzveidības novērtēšanas līdz daudzpusīgas pieejamības nodrošināšanai.

NEB partneroganizācijām ir iespēja izmantot ad hoc uzaicinājumus un iesniegt priekšlikumus Eiropas Savienības (ES) koordinētās programmās un finansēšanas instrumentos, tai skaitā "Apvārsnis Eiropa”, LIFE (vides un klimata pasākumiem), kas specifiski novirzīti NEB iniciatīvas aktivitātēm.

Eiropas Komisija (EK) aicina dalībvalstis izmantot NEB pamatvērtības savās teritoriālās un sociālekonomiskās attīstības stratēģijās un mobilizēt attiecīgās atveseļošanas un noturības mehānisma plānu daļas, kā arī kohēzijas politikas programmas.

Pašlaik no Latvijas iniciatīvai pievienojušās 11 organizācijas, tai skaitā divas universitātes - LU un Rīgas Tehniskā universitāte. 19 Latvijas organizācijas NEB iniciatīvas ietvaros ir saņēmušas finansiālu atbalstu vai apbalvojumus par inovatīvām un iedvesmojošām idejām, saskaņā ar NEB vērtībām un pamatprincipiem. Iniciatīvas tīkla partnerorganizācijas darbojas savstarpējā sadarbības tīklā, izstrādājot jaunas koncepcijas, uzsākot praktiskas rīcības un īstenojot kopīgus projektus.

LU NEB iniciatīvā pārstāv LU Projektu atbalsta centra direktore Airita Brenča, kas papildus informē: “Pašlaik ir labs brīdis NEB pamatvērtības integrēt gan starptautisko projektu pieteikumos, gan attīstības plānošanas dokumentos un rīcības plānos. Aktuāls ir Eiropas Komisijas nodoms attiecībā uz NEB kā “galamērķi” programmas “Apvārsnis Eiropa” 2. pīlārā, kur tiek finansēti lieli sadarbības pētniecības projekti un kam plānotais budžets 2024. gadā ir 20 miljoni eiro pieciem projektu konkursiem. Šo konkursu temati ietver apkaimes pārveidošanu, atjaunojošu dizainu, jaunu bioloģisku materiālu izmantošanu, sociālo attiecību veidotās vides ietekmi un pārvaldības modeļus apkaimju plānošanai sadarbībā ar apkaimju iedzīvotājiem. Viens no konkursiem paredzēts arī projekta sagatavošanai NEB zināšanu apmaiņas rīka izstrādei. Savukārt no 2025. gada visu iepriekšminēto ir plānots konsolidēt zaļās kultūras iniciatīvai veltītā programmā, kas tiks definēta kā “NEB mehānisms". Nu jau trešo gadu LU struktūrvienības ir aicinātas iesniegt projektu idejas LU Projektu atbalsta centrā, DVS “Namejs”, un būsim iepriecināti pieteikumos saskatīt arī NEB pamatvērtības. Neskaidrību gadījumā lūdzam ar mums sazināties, e-pastā pac@lu.lv”.

Latvijā ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Arhitektu savienība (LAS) uzņēmusies NEB Latvijas kontaktpunkta lomu. Tās uzdevums ir informēt par projektu iespējām, aktivizējot Latvijas līdzdalību un starpnozaru sadarbību, kā arī regulāri organizēt informatīvus pasākumus, kuros informē par NEB jaunumiem un aktuālajiem projektu konkursiem.

Vairāk informācijas:

Par "Jaunais Eiropas Bauhaus" iniciatīvu

Par "Jaunā Eiropas Bauhaus" balvu

Par finansējuma piesaistes iespējām

Share