Š.g. 29. novembrī Latvijas Universitātes (LU) studenšu korporācija "Gundega", otra vecākā studenšu korporācija Latvijā, svinēs savu simtgadi. Jubilejai par godu notiks četri svētku pasākumi, pulcējot 'gundegas' no Latvijas un ārzemēm.

“Simt gadu laikā aptuveni tūkstotis studenšu Gundegu saukušas un sauc par savu mūža organizāciju, tostarp arī ārpus Latvijas trijos kontinentos. Turpinām izkopt mūsu dibinātāju izvirzītos mērķus, apvienojam studentes akadēmiskā mūža organizācijā un turam cieņā iedibinātās vēsturiskās tradīcijas. Lepojamies ar mūsu biedrēm, kuras ir izglītotas dažādu profesiju un paaudžu pārstāves, iedvesmojošas un daudzpusīgas personības,” norāda LU studenšu korporācijas "Gundega" t/l seniore Aivita Moroza. 

Svētki sāksies trešdien, 29. novembrī, svinīgi atklājot studentu un studenšu korporāciju žurnāla Universitas gandrīz simt lappušu biezo speciālizlaidumu, kas veltīts "Gundegas" simtgadei. Tajā rakstu autores ir tikai 'gundegas' un abi goda filistri – mākslinieks, mākslas vēsturnieks, ilggadējais Rundāles pils direktors Dr. art. Imants Lancmanis un Vašingtonas Universitātes Skandināvijas studiju departamenta asociētais profesors Ph. D. Guntis Šmidchens, k! Talavija filistrs. Universitas, kura darbība aizsākās 1929. gadā, ir uzskatāms par vecāko žurnālu latviešu valodā, kas joprojām tiek izdots. 

Ceturtdien, 30. novembrī, LU Lielajā aulā norisināsies svētku akts, pulcējot pārstāvjus no 23 studentu un 13 studenšu korporācijām. Svētku aktā klātesošos uzrunās LU rektors Dr. hab. biol. Indriķis Muižnieks, k! Patria goda filistrs, akadēmisko runu teiks  Dr. med. Ilze Apine, korp! Gundega filistre, praktizējoša ārste ar akadēmisku darbību. Uzstāsies arī pirmais sieviešu koris Latvijā – Studenšu Prezidiju konventa koris –, kas dibināts 1927. gadā un kurā kopš dibināšanas dziedājušas un dzied 'gundegas'. 

Savukārt piektdien, 1. decembrī, Mežaparka Lielās estrādes “Kokaru zālē” notiks akadēmiskā balle, kurā uzstāsies dziedātāja Aija Vītoliņa ar Jelgavas bigbendu Raita Ašmaņa vadībā. Simtgades svētki noslēgsies sestdien, 2. decembrī, ar svinīgu ikgadējo sarīkojumu – komeršu. 

Latvijā šobrīd reģistrētas 172 'gundegas', ārpus Latvijas – aptuveni simts. Visvairāk pārstāvētās augstskolas ir LU, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Rīgas Tehniskā universitāte. No Rīgā uzņemtajām loceklēm Latvijā 12 ieguvušas doktora grādu, divas ' 'gundegas' apbalvotas ar Triju Zvaigžņu ordeni – Mg. bibl. zin. Inese Auziņa-Smita (2000) un Dr. med. Gunta Purkalne (2021) –, un viena ar Atzinības krustu – RSU Goda doktore (Doctor Honoris Causa) Dr. Zaiga Alksne-Philips (2005).    

Par LU studenšu korporāciju Gundega 

Studenšu korporācijas Gundega ir akadēmiska, slēgta mūža organizācija, kas dibināta 1923. gada 29. novembrī pie Latvijas Universitātes. Par Gundegas loceklēm var uzņemt tikai nacionāli domājošas studentes un studējošas augstākajās akadēmiskajās mācību iestādēs. Uzņemšana notiek ik semestri – pavasarī un rudenī. Šajā 2023./2024. akadēmiskajā gadā Gundega ir arī Studenšu prezidiju konventa prezidējošā organizācija, kas vada visu studenšu korporāciju dzīvi Latvijā. Plašāka informācija www.gundega.lv

Share