Foto: Izglītības un zinātnes ministrija

Par profesionālu darbu, vadot metodisko materiālu izstrādi vidusskolai mācību priekšmetā “Fizika I”, kā arī būtisko ieguldījumu jauno pedagogu sagatavošanā pēc izglītības un zinātnes ministres rosinājuma ministrijas Atzinības raksts tika pasniegts Latvijas Universitātes (LU) Padomes loceklei un bijušajai izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei.

Pēc Mārīte Seiles iniciatīvas, iesaistot lielākās darba devēju asociācijas, vadošās Latvijas universitātes, Latvijas Fizikas skolotāju asociāciju un citas organizācijas, tika panākts, ka valsts līmenī tika uzsākts darbs pie skolotāju metodisko materiālu izstrādes "Fizika I" kursam.  Metodisko materiālu komplektu  “Fizika I” veidoja LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) speciālisti, sadarbojoties ar Latvijas Fizikas skolotāju asociāciju (LFSA) un fizikas skolotājiem no visas Latvijas. Tas tika prezentēts šī gada augustā un jau ir guvis atzinību skolotāju vidū. No LU puses projektu vadīja FMOF Fizikas nodaļas vadītājs, docents Guntars Kitenbergs, materiālu izstrādes grupu vadīja FMOF pētnieks Ģirts Zāģeris, bet aprobāciju organizēja FMOF Fizikas izglītības pētniecības katedras vadītāja, docente Inese Dudareva. Materiālu izstrādei, kas ilga nepilnu gadu, iepirkuma rezultātā tika iegūts 405 tūkstošu eiro finansējums. 

Projekta komandā bija iesaistīti arī fizikas skolotāji Ludmila Belogrudova, Jānis Bukins, Ansis Ēcis, Anna Jansone, Ingrīda Kramiņa, Ata Krūmiņa, Elza Līna Liniņa, Aleksandrs Sorokins, Modris Šāvējs, Virgīnija Vītola, Valdis Zuters, FMOF zinātniskās asistentes Ludmila Belogrudova un Ilva Cinīte, projekta vadītāja asistente Inita Šneidere. Kā zinātniskie recenzenti tika piesaistīti docenti Jānis Cīmurs un Linards Goldšteins, zinātniskie asistenti Andris Pāvils Stikuts un Aigars Langins, ārējais recenzents – LU SIIC eksperts Uldis Dzērve, redaktore - Linda Vēvere. Operatīvās vadības padomē darbojās Mārīte Seile un profesors Vjačeslavs Kaščejevs.   

LU Padomes locekle Mārīte Seile par saņemto atzinību saka: “”Fizika I” metodiskais materiāls un tā izstrādes process ir lielisks piemērs konkrētas zinātņu nozares, priekšmeta mācīšanas didaktikas speciālistu un skolotāju sadarbībai. Turklāt process nav apstājies – pašlaik materiāli tiek izmantoti skolās, skolotāji, balstoties savā pieredzē klasēs, sniedz priekšlikumus uzlabojumiem un komanda turpina strādāt pie materiāla uzlabošanas. Materiālus plānots izmantot arī topošo skolotāju sagatavošanā un sinhronizēt saturu ar valsts pārbaudes darbu veidotājiem. Ņemot vērā “Fizika 1” teicamo pieredzi, līdzīgi materiāli šobrīd top kursam “Bioloģija 1” LU komandas vadībā, “Ķīmija 1” - izdevniecības "Lielvārds" vadībā. Ļoti ceru, ka šis ir sākums ilgtspējīgam procesam, kas Latvijā spēs atjaunot mācību priekšmetu didaktikas kompetenci, sadarbojoties jomas zinātniekiem ar praktiķiem skolās, kā arī nodrošinās jēgpilnu atgriezeniskās saites nodrošināšanu lietotājiem."  

Metodiskie materiāli izstrādāti, apzinoties skolotāju vajadzību pēc kvalitatīvi izstrādātiem metodiskajiem materiāliem, kas atbilst jaunajai, kompetencēs balstītajai mācību pieejai un kas ļautu, gatavojoties stundām, vairāk laika veltīt savu skolēnu vajadzībām. Pateicoties labajai sadarbībai ar LFSA un tās vadītāju Ludmilu Belogrudovu, materiālu aprobācijā un pilnveidē aktīvi līdzdarbojās vairāki desmiti skolotāju. 

Metodiskie materiāli sastāv no stundu plāniem visām 245 kursa “Fizika I” stundām kopā ar saistītajiem papildu materiāliem – metodiskajiem komentāriem skolotājiem, uzdevumiem, nobeiguma darbiem, laboratorijas darbu paraugiem. Materiālu ļoti svarīga sastāvdaļa ir metodiskie komentāri, kas skolotājiem labāk palīdz izprast autoru redzējumu par to, kā stundas iekļaujas “Fizika I” programmā, kam jāpievērš papildu uzmanība un kā šīs stundas var pielāgot savas klases vajadzībām.  

Materiālu komplekts ir atbalsts gan pieredzējušiem skolotājiem, gan, jo īpaši jaunajiem skolotājiem un pedagogiem, kas māca fiziku, bet tā nav viņu pamatspecializācija. 

Materiāli skolotājiem pieejami portālā skolo.lv https://skolo.lv/course/view.php?id=774644  

Share