Latvijas studentu komanda

Vispasaules sintētiskās bioloģijas sacensībās “iGEM” noslēguma pasākumā “Grand Jamboree” komanda “iGEM Latvija-Rīga” ir ieguvusi zelta pakāpi, kas ir ievērojams sasniegums nesen izveidotajai studentu komandai, kā arī tikusi nominēta kategorijā par labākās vienkāršās ģenētiskās komponentes izveidi (‘Best Basic Part’).

Novembra sākumā komanda “iGEM Latvija-Rīga” devās uz Parīzi, lai apmeklētu lielāko vispasaules sintētiskās bioloģijas sacensību “iGEM” noslēguma pasākumu Grand Jamboree. Četru dienu garā pasākumā “iGEM” komandām no visas pasaules bija iespēja pastāstīt apmeklētājiem par savu izstrādāto projektu sintētiskās bioloģijas jomā, aizstāvēties komisijai, noklausīties citu komandu prezentācijas un sagaidīt nomināciju un balvu rezultātus noslēguma ceremonijā.

Komandas projekta “FULL CIRCLE” mērķis bija izstrādāt rīku ciklisko peptīdu sintēzei, kuriem piemīt dažādas vērtīgas īpašības, kā augsta metaboliskā statibiliāte un antibakteriālā aktivitāte, padarot tos atbilstošus plašam pielietojuma klāstam. Veiksmīgi tika apstiprināta peptīdu ciklizācijas reakcija, nodrošinot koncepcijas pierādījumu un pamatu tālākai izpētei. Papildus darbam laboratorijā komanda šobrīd strādā pie izglītojošās spēles “BIOTOPIA” izstrādes, kuru ir plānots iekļaut Skola 2030 Bioloģija I mācību materiālu klāstā par sintētiskās bioloģijas tematiem vidusskolai.

Komandas iGEM Latvia-Riga darbības īstenošanu atbalsta airBaltic, MikroTik, Latvijas Universitātes fonds, Latvijas Universitātes Studentu padome, RTU Studentu parlaments un Biocatalyst Foundation.

Vairāk par komandas veikumu var lasīt mājaslapā https://2023.igem.wiki/latvia-riga/ un sekot līdzi jaunumiem sociālajos medijos https://linktr.ee/igemlv.

Share