Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

No 2023. gada 7. līdz 9. novembrim Latvijas Universitātē (LU) notiks FIT FORTHEM projekta noslēguma konference, kurā komanda noslēgs darbu piecās intervences jomās – internacionalizācijā, pētniecībā, atvērtajā zinātnē, kopradē ar ārējām ieinteresētajām pusēm, zinātnes komunikācijā un cilvēkkapitālā — un piedāvās rezultātus, kurus FORTHEM partneri varēs pielāgot un paplašināt nākotnē.

Viens no svarīgākajiem notikumiem būs jaunās FIT FORTHEM digitālās platformas atklāšana, kas ļauj pētniekiem un projektu vadītājiem meklēt partnerus un nodrošina viņiem virtuālu piekļuvi atlasītajiem resursiem, tostarp retajiem un unikāliem kultūras mantojuma objektiem FORTHEM partneruniversitātēs.  

Tiks prezentēti arī citi FIT FORTHEM rezultāti, kuru mērķis ir tuvināt zinātnes, biznesa, administrācijas un pilsoniskās sabiedrības dalībniekus saskaņā ar četrkāršās spirāles inovācijas koncepciju. 

JGU projekta FIT FORTHEM vadošā koordinatore un FORTHEM alianses ģenerālsekretāre Dr. Nikola Birkle (Nicole Birkle) uzsver, ka “FORTHEM alianse ļauj mums turpināt darbu no vietas, kur FIT FORTHEM projekts noslēdzas. Tā ir izšķiroša priekšrocība. Un mēs šeit neapstāsimies. Mēs strādāsim pie stratēģiskas koncepcijas turpmākiem trešo pušu finansējuma pieteikumiem, kas ļaus mums efektīvāk sasaistīt FORTHEM alianses misijas, identificēt starpnozaru problēmas pētniecībā un izglītībā un tādējādi stiprināt mūsu alianses konkurētspēju un pievilcību. ” 

FIT FORTHEM komanda izmantos projekta noslēguma sanāksmi un konferenci Rīgā, lai pārdomātu institucionālās pārveides apjomu un mērogu, ko kopš 2021. gada ir nodrošinājušas projekta darbības katrā saņēmējorganizācijā, un to, kā to varētu īstenot jaunie partneri. FORTHEM alianse, universitāšu rektori un prezidenti, kas ir iesaistīti pētniecībā un inovācijā, kā arī ārējo un iekšējo konsultatīvo padomju locekļi, FORTHEM politikas darbinieki un misiju padomes vadītāji pulcēsies, lai apspriestu konkrētu pārveides moduļu institucionālo ietekmi un novērtētu koordinācijas un atbalsta darbību potenciālu. 

Turklāt deviņi FORTHEM partneri apspriedīs pētniecības un inovācijas prioritāšu turpmāku saskaņošanu attiecībā uz finansēšanas stratēģijām, kā arī karjeras un apmācības atbalstu agrīnās stadijas pētniekiem — ar galveno mērķi nākotnē veicināt jaunus kopīgus pētniecības un inovācijas projektus. “Daudzas atbalsta darbības, kas ļauj FORTHEM partneriem labāk integrēties īstā aliansē, jau ir daļa no 2022.–2026. gada FORTHEM ieviešanas posma, jo īpaši tās pētniecības, inovāciju un pārneses misijā, ko kopīgi vada UO, JGU un ULBS", sacīja FORTHEM politikas un juridisko lietu eksperte Dr. Agnese Rusakova. 

Par FIT FORTHEM: 

Eiropas Savienības programmas Apvārsnis 2020 "Zinātne ar sabiedrību un sabiedrībai" projekts FIT FORTHEM ("Fostering Institutional Transformation of R&I Policies in European Universities) tuvojas finansējuma perioda beigām. Septiņu FORTHEM alianses universitāšu trīs gadu sadarbība, kas tika uzsākta 2021. gada janvārī, tika atbalstīta ar 2 miljoniem eiro. Tās fokusā bija kopīgas stratēģijas pētniecības un inovāciju jomās izstrādāšana. FIT FORTHEM projekta atklājumi un rezultāti noderēs FORTHEM pētniecības misijas īstenošanai. 

FORTHEM, kas dibināta 2019. gadā, ir viena no 50 Eiropas Komisijas Eiropas universitāšu aliansēm. Pirmsākumos FORTHEM aliansē ietilpa Burgundijas Universitāte (UB) Francijā, Johannesa Gūtenberga Universitāte Maincā (JGU) Vācijā, Jiveskiles Universitāte (JYU) Somijā, Opoles Universitāte (UO) Polijā, Palermo Universitāte (UNIPA) Itālijā, Latvijas Universitāte (LU) Latvijā un Valensijas Universitāte (UV) Spānijā. Lucian Blaga Universitāte Sibiu pilsētā (ULBS) Rumānijā un Agderas Universitāte (UIA) Norvēģijā pievienojās FORTHEM 2022. gada beigās. 

JGU koordinētais projekts FIT FORTHEM pētīja iespējas definēt kopīgu pētniecības programmu un ierosināja dažādas infrastruktūras koplietošanas un atvērtās zinātnes politikas visiem FORTHEM partneriem. Lai efektīvi īstenotu transformācijas moduļus, projektā tika apkopota labā prakse un izstrādāti rīcības plāni kopradei kopā ar ārējām ieinteresētajām pusēm, akadēmiskajai uzņēmējdarbībai, karjeras atbalsta pakalpojumiem agrīnās stadijas pētniekiem, kā arī pētniecības un inovācijas pakalpojumu profesionalizācijai. 

Projekta koordinators un JGU viceprezidents pētniecības jomā prof. Stefans Millers-Stahs (Stefan Mueller-Stach) izvērtē: “Pēdējo trīs gadu laikā esam sasnieguši ļoti daudz, un tagad ir stabils pamats turpmākai FORTHEM sadarbībai pētniecības un inovācijas jomā. Ir izstrādāti pamatoti un uz pierādījumiem balstīti rīcības plāni tādās galvenajās jomās kā atvērtā zinātne, koprade un uzņēmējdarbība, ko tagad var integrēt FORTHEM pētniecības misijā, kā arī citās alianses aktivitātēs. Ir izveidots pamats arvien vairāk kopīgu pētniecības projektu uzsākšanai FORTHEM ietvaros. Pēc tam, kad esam iezīmējuši mūsu kopīgos pētniecības fokusus, ir pienācis laiks tuvināt mūsu pētnieku kopienas, balstīties uz mūsu universitāšu bagātīgajām un papildinošajām zinātniskajām zināšanām, noteikt kopīgas pētniecības tēmas un tādējādi uzlabot arī katras atsevišķas institūcijas sniegumu, kā arī alianses kā tādas. 

   

Share