Krka ūdenskritumu dabas parka apmeklējums.

Projekts Erasmus+60 ir iespēja LU Senioru kluba dalībniekiem attīstīt starptautisko sadarbību. Partneraugstskolas no septiņām valstīm izstrādā speciālus studiju kursus, lai seniori turpinātu mācīties un, iespējams, turpinātu mācīt vai nodot savas zināšanas saviem kolēģiem un jaunākai paaudzei, un to aktīvu iesaisti mūžizglītībā.

2023. gada septembrī Latvijas Universitātes (LU) Erasmus+60 projekta komanda – ārlietu vadītāja Sintija Maculeviča, Mobilitātes nodaļas ārējo sakaru koordinatore Aleksandra Kjakste un lektore Sandra Kalniņa ar Senioru kluba pārstāvēm Irēnu Žoglu, Rasmu Mozeri un Aiju Lauvu devās darba komandējumā uz Splitas Universitāti (Horvātijā), ar uzdevumu aprobēt Erasmus+60 projekta ietvaros izstrādātos studiju kursus. Viens no Erasmus+60 projekta uzdevumiem ir izstrādāt digitālos studiju kursus senioriem sistemātiski iekļaujošākus, kuri atspoguļotu dažādību starp pilsoņiem vecumā no 60 gadiem un to aktīvu iesaisti mūžizglītībā. Kopumā projekta ietvaros tika izstrādāti sekojoši studiju kursi: 

  • Permanetā kultūra (Permaculture principles) – Mendel Universitāre, Čehija, 
  • Literatūra par ceļošanu un veselīgais tūrisms (Travel Literature and Health Tourism) – St.Kventin Versaļas Universitāte, Francija, 
  • Aktīvais eidžings un fiziskā labbūtība (Promoting active ageing and well-being through physical activity) – Splitas Universitāte, Horvātija, 
  • Kultūru dažādība: līdzības un atšķirības (Cultural Diversity: similarities and differences) – Etvoš Lorand Budapeštas Universitāte, Ungārija, 
  • Datu pārvalde (Data Management) – Cīrihes Universitāte, Šveice, 
  • Fiziskā aktivitāte (Physical activity) – Porto Universitāte, Portugāle. 

Komandējuma laikā tika prezentēts LU izstrādāts studiju kurss par kritisko domāšanu (Centrality of Critical Thinking in Lifelong Learning). Studiju kursu aprobēšanā piedalījās seniori no visām 7 partnervalstīm. Galvenais mērķis bija datu ievākšana, kuras fokusā ir senioru izpratne un interese par izstrādāto studiju kursu un tiešsaistes platformu, kurā šie studiju kursi tiek piedāvāti.  

Studiju kursu testēšanas ietvaros, seniori aktīvi iesaistījās praktiskās aktivitātēs. Sākot ar fiziskiem vingrinājumiem, veselīgu pusdienu pagatavošanu un beidzot ar savu kritisko prasmju izvērtēšanu mediju jomā. Papildus LU seniori piedalījās Otrajā Multiplicēšanas (Second Multiplier) pasākumā, kura laikā guva priekšstatu par mūžizglītības tendencēm Eiropā un dalījās ar savu pieredzi ar citiem senioriem.  

Neskatoties uz piesātināto programmu, bija arī iespēja apmeklēt Krka ūdenskritumu dabas parku un citas vēsturiski nozīmīgas vietas.  

Share