Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Saistībā ar žurnāla "Rīgas Laiks" 30. dzimšanas dienu, kas tiks atzīmēta novembrī, uzsākts sociāls eksperiments ar mērķi radīt Rīgā vietu, kurā apvienojas un sadarbojas drosmīgākie radošie prāti, lai atkal padarītu Rīgu interesantu un pievilcīgu pasaulei, lai mainītu pilsētas attīstības vektoru no pilsētas iztukšošanās uz pilsētas uzplaukumu. Tajā līdzdarboties tiek aicināti LU drosmīgākie izgudrotāji, pētnieki un domātāji, lai jaunatklātajā vietā Elizabetes ielā 2 (turpmāk – MMāja), ko savulaik pazinām kā LPSR KP CK un World Trade Centre ēku, ienestu jaunu, unikālu saturu.

MMāja iecerēta kā domāšanai un sarunām labvēlīga vieta, kur atgriezties pie sākumiem un pamatjēdzieniem, tos pārdomājot saistībā ar to, kas kopīgs zinātnei un mākslai, mākslai un mūzikai, mūzikai un politikai, politikai un teātrim, teātrim un reliģijai, reliģijai un dabai, dabiskajam un mākslīgi veidotajam, mākslīgi veidotajam un dabā atrodamajam, kā arī pārdomājot saistību starp valsts un dabas likumiem, dabas likumiem un dabas izmantošanu, dabiskās vides un apziņas vides piesārņojumu, brīvību un drošību.

Tāpēc arī LU zinātnieki un domātāji tiek aicināti pievienoties radošu cilvēku veidotai videi ar iecerēm, jautājumiem un meklējumiem, kas tiecas ārpus ierastās domāšanas un tūlītējas pielietojamības rāmjiem. Vienlaikus MMāja aicina iesaistīties tos izgudrotājus un domātājus, kuri meklē negaidītus risinājumus praktiskām problēmām, jo zinātnes vēsture liecina, ka lielākie pavērsieni zinātnē saistīti ar jaunu, jēdzīgu un svarīgu jautājumu parādīšanos. Turklāt dalīšanās ar saviem atklājumiem, atskārsmēm un izpratni daudzpusīgu prātu klātbūtnē var radīt ne tikai jaunus jautājumus, bet arī negaidītas atbildes. MMāja radīs jauna tipa pētniecisko sadarbību, kurā mākslinieki, mūziķi, zinātnieki un filozofi ne tikai izmanto viens otra darba augļus, bet arī stimulē to radīšanu, tāpēc MMāja īpaši aicina tos zinātniekus, pētniekus un izgudrotājus, kuru darbs saistīts ar jaunu jautājumu meklējumiem.

MMāja savu jaunā pielietojuma statusu ieguva, pateicoties sabiedriskās iniciatīvas grupas vairāku mēnešu neatlaidīgajām pārrunām ar amatpersonām. Iniciatīvu jau sākotnēji atbalstīja LMA, JVLMA, RTU un LU rektori. Un tagad jau vairāki mākslinieki un mūziķi līdzās arhitektiem, reklāmistiem, dizaineriem, antropologiem, filozofiem ir jau raduši tur mājvietu.

Aicinām visus LU drosmīgos un radošos prātus izmantot piedāvāto iespēju un savas idejas un risinājumus to īstenošanai brīvā formā iesūtīt LU rektora biroja vadītājai Almai Eihentālei e-pastā. Jūsu pieteikumus vērtēs MMājas sabiedriskās iniciatīvas grupa un atbalstīto ideju autori saņems atslēgas MMājās telpas atbildīgai un radošai bezmaksas izmantošanai.

 

Share