Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas deparataments

Studiju maksa, dzīvošana dienesta viesnīcā, pamatvajadzību nodrošināšana - tās ir ikdienas lietas, kas var radīt spriedzi un novērst uzmanību no studijām. Ik gadu studentiem piedāvājumā ir dažāda veida stipendijas, kas atvieglo ikdienu un ļauj pilnvērtīgi pievērsties mācībām – arī novadu un valstspilsētu pašvaldību stipendijas, ko piešķir sava novada centīgākajiem studentiem. Ja esi mācībās spējīgs un sabiedriskajā dzīvē aktīvs – piesakies novadu un valstspilsētu pašvaldību stipendijām!

Stipendijas sniedz nozīmīgu finansiālo atbalstu mācību procesā, veicinot studentu izaugsmi un izcilību. Šādu atbalstu piešķir ar mērķi radīt labvēlīgus apstākļus studentiem, lai mācību gada laikā varētu pilnvērtīgāk nodoties izvēlētās studiju programmas apguvei un iegūt starptautiski atzītu augstāko izglītību.  

Novadu un valstspilsētu pašvaldību stipendijas  

Latvijas novadu un valstspilsētu pašvaldības atbalsta jauno speciālistu sagatavošanu un piešķir jaunajiem censoņiem stipendijas. Katra pašvaldība izvirza savus noteikumus, piešķiršanas kārtību un atbalstāmās specialitātes.  

Alūksnes novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas mērķis ir veicināt kvalificētu speciālistu piesaisti pašvaldības iestādēm, aģentūrām un kapitālsabiedrībām, kas ilgtermiņā ir nozīmīgas Alūksnes novada attīstībai.  

Pilna laika koledžas izglītības programmās studējošie, kuriem sekmju vidējā atzīme par pēdējo studiju semestri nav zemāka par 6 ballēm (pēc 1. kursa pabeigšanas), var pretendēt uz stipendijas saņemšanu 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas mēnesī. Studentam nepieciešams rakstiski apliecināt gatavību nodibināt darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības iestādi, aģentūru vai kapitālsabiedrību pēc koledžas pabeigšanas un jāapņemas turpmākos 5 gadus nostrādāt pamatdarbā attiecīgajā specialitātē.  

Pilna laika augstākās izglītības programmās studējošie, kuriem sekmju vidējā atzīme par pēdējo semestri nav zemāka par 6 ballēm (pēc 2. kursa pabeigšanas), pretendē saņemt stipendiju 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas mēnesī. Pretedentam rakstiski jāapliecina, ka pēc izglītības iestādes pabeigšanas dibinās darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības iestādi, aģentūru vai kapitālsabiedrību un jāapņemas turpmākos 5 gadus nostrādāt pamatdarbā attiecīgajā specialitātē.  

Savukārt rezidentūrā studējošie saņem stipendiju 100 % apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas mēnesī. Tāpat kā koledžas izglītības un augstākās izglītības programmās studējošie, arī rezindentūras studentiem ir rakstiski jāaplieca gatavību nodibināt darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības iestādi, aģentūru vai kapitālsabiedrību studiju laikā vai pēc to pabeigšanas un jāapņemas turpmākos 5 gadus nostrādāt pamatdarbā attiecīgajā specialitātē.

Kuldīgas novada pašvaldības stipendija tiek piešķirta ar mērķi veicināt augsti kvalificētu speciālistu piesaisti pašvaldībā, lai ilgtermiņā nodrošinātu noteikto pašvaldības autonomo funkciju īstenošanu un Kuldīgas novada attīstību.  

Pretendents ir tiesīgs pretendēt uz stipendiju, ja ir  

  • pilna vai nepilna laika augstākās akadēmiskās izglītības, vai pilna vai nepilna laika 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu pēdējā kursa students; 
  • rezidents medicīnā 

Gadījumā, ja pašvaldībai nav pieejams finansējums, lai piešķirtu stipendijas visiem pretendentiem, kas atbilst noteiktajiem kritērijiem, pašvaldība var noteikt prioritārās specialitātes, priekšroku dodot tam pretendentam, kuram ir augstāks vidējais sekmju vērtējums iepriekšējā studiju gadā. 

Pilna vai nepilna laika augstākās izglītības programmās studējošajiem stipendiju piešķir 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas stipendijas piešķiršanas brīdī. Savukārt rezidentūrā studējošajiem – 100% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas stipendijas piešķiršanas brīdī. 

Stipendija pretendentam tiek piešķirta uz atlikušo studiju laiku 

Madonas novadā students var pretendēt uz stipendiju vai finansējumu studiju maksai, ja students apgūst akreditētu akadēmiskās vai profesionālās augstākās izglītības pilna vai nepilna laika studiju programmu (tostarp, bet ne tikai bakalaura, maģistra, doktorantūras, rezidentūras studiju programma), kuru absolvējot students iegūst kādu no atbalstāmajām specialitātēm. 

Lai saņemtu stipendiju, studentam ar kādu no pašvaldības iestādēm vai kapitālsabiedrībām ir jāvienojas par darba tiesisko attiecību nodibināšanu vai citu veida sadarbību, kuras ietvaros students pēc studiju programmu pabeigšanas faktiski veic darbu specialitātē, ne mazāk kā trīs gadus vai tādu periodu, par kādu ir maksāta stipendija vai finansējums studiju maksai, ne mazāk kā 20 stundas nedēļā. 

Stipendija vai finansējums studiju maksai tiek piešķirts uz visu atlikušo studiju programmas apguves laiku. 

Augstākās izglītības programmās studējošajiem tiek piešķirta stipendija 50% apmērā no noteiktās minimālās mēneša darba algas. Maģistrantūras studiju programmās studējošajiem – 75% no noteiktās minimālās mēneša darba algas, savukārt doktorantūras un rezidentūras studiju programmās studējošajiem – 100% apmērā. 

Bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studiju programmas studentam pašvaldība studentam maksā stipendiju deviņus mēnešus gadā, savukārt rezidentūras studiju programmas studentam – 10 mēnešus gadā. 

Ogres novada pašvaldība īsteno vairākas iniciatīvas, lai izglītības iestādēm piesaistītu jaunus, kvalificētus pedagogus.  

Konkursam iespējams pieteikties studentiem, kuri studē augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagoga profesionālo kvalifikāciju. Stipendiju piešķir katru mācību gadu 200 EUR apmērā desmit mēnešus gadā.  

Stipendiju var saņemt pilna laika klātienes profesionālajās studiju programmās un bakalaura studiju programmās studējošie, sākot ar pirmo studiju gadu. 2023./2024. mācību gadā plānots piešķirt stipendijas 5 studentiem. 

Pašvaldības stipendijai var pieteikties, ja:  

  • studējošais ir imatrikulēts pilna laika klātienes studiju programmā; 
  • no studiju 1. kursa 2. semestra studējošajam nav akadēmisko parādu vai nesekmīgu vērtējumu un sekmju vidējais aritmētiskais vērtējums par iepriekšējo studiju semestri nav zemāks par 7 ballēm; 
  • pēc augstskolas absolvēšanas stipendijas saņēmējs apņemas turpmākos 2 gadus pēc pirmā līmeņa augstākās izglītības ieguves vai 3 gadus pēc otrā līmeņa augstākās izglītības ieguves strādāt pamatdarbā kādā no novada izglītības iestādēm. 

Saldus novada pašvaldības stipendijas ,,Studentu Medusmaize” mērķis ir finansiāli atbalstīt Saldus novada pašvaldības jauniešu izglītības pieejamību un veicināt augstu mācību rezultātu sasniegšanu. 

Tiek piešķirtas šādas pašvaldības stipendijas: 

  • Studenta stipendija, ko piešķir studentam akreditētas bakalaura studiju programmas vai profesionālās augstākās izglītības programmas iegūšanai; 
  • Ārstniecības speciālista stipendija, ko piešķir studentam sākot ar 4. kursu un, kurš apgūst akreditētu profesionālo izglītības programmu medicīnā vai ārstam-rezidentam. 

Stipendijas apmērs ir 50% apmērā no valstī noteiktās vienas minimālās mēneša algas. Turpretī rezidenta stipendija ir 100% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas.  

Persona ir tiesīga pretendēt uz stipendiju, ja:  

  • ir bakalaura līmeņa vai medicīnas jomas speciālists; 
  • sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm; 
  • apņemas 3 gadus pēc studiju beigšanas, slēgt darba atiecības ar Saldus novada pašvaldību vai pašvaldības kapitālsabiedrību.  

Smiltenes novada pašvaldība piešķir stipendijas speciālistu piesaistei Smiltenes novadā Pašvaldības iestādēs un kapitālsabiedrībās.  

Uz Smiltenes novada stipendijas saņemšanu ir tiesīgi pretendēt: 

  • studējošie, kas sekmīgi apgūst pilna vai nepilna laika augstākās akadēmiskās izglītības vai pilna vai nepilna laika 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu un ir attiecīgās studiju programmas pēdējā akadēmiskā studiju gada students; 
  • studējošie, kas sekmīgi apgūst rezidentūru medicīnā un ir akreditētas profesionālās rezidentūras izglītības programmas medicīnā pēdējā rezidentūras gada rezidents. 

Stipendiju var saņemt pretendents, kurš apgūst noteikto atbalstāmo specialitāti studiju programmās, sekmīgi apgūst studiju programmu un sekmju vidējā aritmētiskā atzīme par pēdējo studiju semestri nav zemāka par 7 ballēm, kā arī pēc studiju beigšanas apņemas vismaz trīs gadus nostrādāt pamatdarbā attiecīgajā specialitātē Pašvaldības administratīvajā teritorijā.  

Studenta stipendijas apmērs ir 50% apmērā no valstī noteiktās vienas minimālās mēneša algas. Rezidenta  stipendijas apmērs – 100% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas.  

Pašvaldība pretendentam maksā stipendiju ne vairāk kā desmit mēnešus gadā, proti, stipendiju nepiešķir jūlijā un augustā. Stipendija pretendentam tiek piešķirta uz atlikušo studiju laiku. 

Talsu novada dome piešķir divu veidu pašvaldības stipendijas: 

Studenta stipendija ir stipendija, kas piešķirta Talsu novadā deklarētam studentam akreditētas bakalaura studiju programmas vai profesionālās augstākās izglītības programmas iegūšanai; 

Ārstniecības speciālista stipendija, ko piešķir studentam, kurš apgūst akreditētu profesionālās pilnveides izglītības programmu "Ambulatorā dienesta ārsta palīgs", kā arī studentam sākot ar 4. kursu, kurš apgūst profesionālo izglītības programmu medicīnā, vai ārstam-rezidentam, kurš ir darba tiesiskajās attiecībās ar izglītības programmu īstenojošu ārstniecības iestādi. 

Studenta stipendijas apmērs ir 50% apmērā no valstī noteiktās vienas minimālās mēneša algas. Ārstniecības speciālista stipendijas apmērs ir 100% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas.  

Uz stipendiju var pretendēt students, kurš apgūst studiju programmas domes apstiprinātajā atbalstāmajā specialitātē un sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm. 

Tukuma novada pašvaldības stipendija ir nodibināta ar mērķi, novērtējot izglītojamo izcilos sasniegumus, sekmēt vidusskolas absolventu vēlmi iegūt augstāko izglītību, akcentējot izglītības nozīmīgumu. 

Stipendiju piešķir pretendentam, kurš:  

  • kalendārajā gadā absolvējis vispārējās vidējās izglītības iestādi un uzsācis mācības augstskolā;  
  • vērtējumi sekmju izrakstā mācību priekšmetos nav zemāki par 8 ballēm;  
  • katra nokārtotā centralizētā eksāmena kopvērtējums nav zemāks par 70 %;  
  • uzņemts akreditētā augstskolā – akreditētā studiju programmā Latvijā vai ārzemēs;  
  • uzņemts pilna laika studiju programmā;  
  • deklarējis dzīvesvietu Tukuma novadā. 

Komisija izvērtē pretendentu mācību rezultātus sekmju izrakstā, starptautiskās testēšanas institūcijas izsniegtajā dokumentā un centralizētajos eksāmenos un izvirza stipendijas piešķiršanai ne vairāk kā septiņus pretendentus, kuri saņēmuši augstākos vērtējumus. 

Stipendiju piešķir uz vienu studiju gadu studijām augstākās izglītības iestādes 1. kursā.  

Kopējais stipendijas apmērs vienam stipendijas saņēmējam ir 1500 EUR studiju gadā, kas nozīmē, ka ikmēneša stipendijas apmērs stipendiātam ir 150 EUR, un tā tiek izmaksāta 10 mēnešus – no septembra līdz jūnijam. 

Plašāka informācija par citu pašvaldību atbalstu un citām stipendiju iespējām vienuviet: https://www.lu.lv/gribustudet/stipendijas-un-krediti/stipendijas/ 

Uzsāc studijas mērķtiecīgi! 

Share

Related Content

Iegūsti savu kvalitātes zīmi – piesakies studiju stipendijām!
10.08.2023

Iegūsti savu kvalitātes zīmi – piesakies studiju stipendijām!