Kopš 2023. gada marta Latvijas Universitāte (LU), kā padomdevējs – partneris, ir uzsākusi dalību programmas Interreg Europe projektā “Zaļā infrastruktūra mežam un kokiem” (“Green Infrastructure for Forest and Trees” (GIFT)). LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju centrs piedalās projektā kā padomdevēja partneris un ir atbildīgs par metodoloģiju izstrādāšanu un pieredzes apmaiņas veicināšanu.

GIFT projekts koncentrējas uz zaļo infrastruktūru (ZI), uzsvaru liekot uz mežiem un kokiem. ZI var nodrošināt vairumu ekosistēmu pakalpojumu, kas saistīti ar bioloģisko daudzveidību, klimatu, ūdeni, eroziju, ainavu, cilvēku labklājību utt. Projekta inovatīvā pieeja tiecas uzlabot reģionālo politiku, vairojot izpratni par to, ka pietiekama koku un mežu ZI ir priekšnoteikums bioloģiskās daudzveidības samazināšanās apturēšanai un klimata pārmaiņu mazināšanai. GIFT projekts skar 8 politikas instrumentus. Projektā plānots izmantot programmas Interreg Europe projekta PERFECT pieredzi, kā arī labās prakses, tās pilnveidojot un izmantojot politikas pilnveidošanai. Latvijas Universitātes vadībā tiks organizēti 3 starpreģionālie tematiskie semināri (2 tiešsaistē; 1 – klātienē Latvijā), lai veicinātu starpreģionālo mācīšanās procesu un dalītos ar GIFT projekta atziņām un rezultātiem. Projektā pavisam piedalās 10 partneri no deviņām valstīm. 

Projekta uzsākšanas sanāksmē, kas no 6. līdz 8. jūnijam notika Santjago de Kompostelā (Galicijā), piedalījās desmit partneri no Eiropas Savienības dalībvalstīm, tostarp Vesterjētlandes lēnes (Västra Götalan) apgabala administratīvā padome (Zviedrija), Flandrijas Zemes aģentūra (Beļģija), Frīzlandes provinces valdība (Nīderlande), Leipcigas pilsētas un reģionu pašvaldību apvienība “Aufbauwerk Region Leipzig” (Vācija), Rimini provinces valdība (Itālija), Slovēnijas Mežsaimniecības institūts (Slovēnija), Latvijas Universitāte (Latvija), Zagrebas pašvaldība (Horvātija), Uzņēmējdarbības atbalsta centrs “Kranj” (Slovēnija) un Teritoriju studiju institūts (Spānija), kas ir projekta vadošais partneris un par pirmo klātienes sanāksmi atbildīgā organizācija. 

Pasākumu atklāja Galīcijas reģionālās valdības vides, teritorijas un mājokļu reģionālais ministrs Angeles Vázquez, uzsverot, cik svarīgi ir iekļaut zaļo infrastruktūru zemes izmantošanas plānošanā, jo īpaši ainavu apsaimniekošanā. Šajā sanāksmē katrs no partneriem sniedza īsu prezentāciju par savu institūciju, kā arī iepazīstināja pārējos partnerus ar interesantiem aspektiem par savu reģionu. Sanāksme tika izmantota, lai radītu sinerģiju un apspriestu noteiktus ar projektu saistītus jautājumus, piemēram, datumu noteikšanu turpmākajiem projekta pasākumiem; diskusija par galvenajiem aspektiem labo prakšu noteikšanā un salīdzinošo pārskatu (peer review) metodoloģijas definēšanā, kuru vadīja Latvijas Universitāte; PERFECT metodoloģijas izmantošana ar zaļo infrastruktūru saistītās valsts politikas novērtēšanai; ieinteresēto pušu aktīva līdzdalība, kā arī ar komunikācijas aktivitātēm saistīto jautājumu izklāsts. 

Tajā pašā laikā dienas kārtībā ietilpa arī četras mācību vizītes. Pirmā mācību vizīte tika veltīta parku un zaļo zonu kopumam, kas robežojas ar Santjago de Kompostelas vēsturisko centru, un dažādiem tā vietējās zaļās infrastruktūras elementiem ar mērķi vairot izpratni un vairot pilsētas dabas mantojuma vērtību. Otrā vizīte notika Impulso Verde ēkā (projekts Lugo + Biodinamico) ar mērķi uzzināt par ekoloģiskas apkaimes plānošanu kā pilsētvides noturības modeli. Trešā mācību vizīte sastāvēja no divu atjaunotu teritoriju apmeklējuma, kurās uzsvars bija uz vietējām sugām kā zaļās infrastruktūras piemēru, kas kontrastē ar pelēkās infrastruktūras vidi (biznesa parku). Un ceturtā mācību vizīte bija uz salu sistēmu Ínsuas do Miño, kuras paplašināšanai ar biotopiem un sugām, kas raksturīgas kontinentālajām ūdens ekosistēmām, tostarp dažāda veida plūdu mežiem, ir liela nozīme. Šī vieta, kas integrēta Terras do Mino biosfēras rezervātā, piedāvā dabas, ainavas un etnogrāfiskas vērtības, kas saistītas ar ūdens apsaimniekošanu Galīcijā. 

Projektu, kura mērķis ir zaļās infrastruktūras integrēšana nozaru politikās un kura galvenais mērķis ir novērst bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un mazināt klimata pārmaiņu ietekmi, 80% apmērā līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), un tā budžets ir 1,971,182.00 €. 

 

Informācija par GIFT projektu 

Projekta mērķis: maksimizēt inovatīvo zaļās infrastruktūras starpnozaru pieeju koku un mežu kontekstā, nodrošinot uz zaļo infrastruktūru balstītu integrētu pieeju visas politikas plānošanā dažādās nozarēs. 

Partneri: Projektā pavisam piedalās 10 partneri no 9 valstīm (Spānija, Zviedrija, Beļģija, Nīderlande, Vācija, Itālija, Slovēnija, Latvija, Horvātija). Vadošais partneris ir Teritoriju studiju institūts (Spānija). 

Projekta īstenošanas periods: 

Pirmā fāze: 01.03.2023.–28.02.2026. 

Otrā fāze: 01.03.2026.–28.02.2027. 

Share

Related Content

Latvijas Universitāte piedalās InnoCom projektā kā padomdevēja partneris
21.08.2023

Latvijas Universitāte piedalās InnoCom projektā kā padomdevēja partneris