© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā 17 Eiropas universitātēm piedalās bioloģiskās daudzveidības uzskaites kampaņā “BioBlitz” ar mērķi uzskaitīt un kartēt sugas pilsētvidē, pievēršot sabiedrības uzmanību bioloģiskajai daudzveidībai pilsētvidēs, kā arī bioloģiskās daudzveidības samazināšanās problēmai klimata pārmaiņu un cilvēku darbības ietekmē.

Eiropas Dzīvības zinātņu universitāšu asociācija (Association for European Life Science Universities (ICA)) laika periodā no 22. maija, kas ir Starptautiskā Bioloģiskās daudzveidības diena, līdz 30. jūnijam organizē bioloģiskās daudzveidības kampaņu “BioBlitz – Biodiversity Challenge”. Kampaņas laikā 17 Eiropas universitātes no 13 Eiropas valstīm universitāšu teritorijās uzskaitīs un kartēs augu un dzīvnieku sugas, pievēršot uzmanību sugu daudzveidībai pilsētvidē, kā arī globālajai problēmai par sugu izzušanu klimata pārmaiņu un saimnieciskās darbības ietekmē.

“Šo gadu mēs Latvijas Universitātē iesākām ar apstiprinātu Ilgtspējīgas attīstības politiku, ko izstrādājusi LU Ekopadome. Viens no mūsu darbības virzieniem ir arī bioloģiskā daudzveidība, tās saglabāšana universitātes zaļajās teritorijās. Dalība šajā kampaņā mums ļaus apzināties sugu daudzveidību mūsu apkārtnē un nākotnē monitorēt sugu skaitu, izstrādājot kvalitatīvāku sugu saglabāšanas plānu, kā arī dalīties pieredzē un arlabajām idejām ar citām Eiropas universitātēm,” stāsta LU Ekopadomes locekle Gunta Kalvāne. 

Kampaņa organizēta kā pieredzes un ideju apmaiņa starp universitātēm, kā arī vienlaikus universitāšu izaicinājums, kartējot pēc iespējas vairāk un daudzveidīgākas sugas. 2022. gadā kampaņas organizētāji Vāgengenas (Wageningen) universitāte Nīderlandē universitātes pilsētiņas teritorijā nokartēja 800 dažādas augu, dzīvnieku, kukaiņu sugas.  

“Bioloģiskās daudzveidības samazināšanās ir viena no lielākajām globālajām problēmām pasaulē. Starpvaldību bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu pakalpojumu zinātnes-politikas platformas (IPBES) ziņojumā minēts, ka 120 gadu laikā sauszemes biomos sugu daudzveidība cilvēka darbības rezultātā ir samazinājusies vismaz par 20%, kas būtiski ietekmējis procesus ekosistēmās un līdz ar to arī dabas devumu cilvēkiem, ko mēs saucam par ekosistēmu pakalpojumiem,” skaidro LU Bioloģijas fakultātes asociētā profesore Iluta Dauškane. “Bioloģiskā daudzveidība pilsētā var uzlabot cilvēku fizisko un garīgo veselību, piemēram, samazināt stresu, uzlabot gaisa kvalitāti un veicināt fizisku aktivitāti – tātad uzlabot dzīves kvalitāti kopumā. Nereti šķiet, ka pilsētvide ir sugām nabadzīga teritorija, taču rūpīgi pievēršot uzmanību tam, kas ikdienā ir mums zem kājām un virs galvas, mēs mainītu viedokli. Lai aktualizētu bioloģiskās daudzveidības aspektu pilsētvidē, šogad kampaņas laikā veiksim augu, putnu un kukaiņu sugu uzskaiti Zaķusalā, kā arī augu sugu uzskaiti LU Dabas mājas un LU Zinātņu mājas apkārtnē”.

Kampaņā ir aicināts iesaistīties ikviens interesents, iepriekš sazinoties ar Guntu Kalvāni, rakstot uz e-pastu gunta.kalvane@lu.lv.

Plašāka informācija par kampaņu.

Dalība kampaņā ir viena no LU Ekopadomes iniciatīvām, kas tiek īstenota sadarbojoties ar LU Bioloģijas fakultāti un LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti. LU Ekopadome ir LU Studentu padomes, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas kopīga iniciatīva.

Share

Related Content

29. aprīlī aicina uz Pavasara talku LU Botāniskajā dārzā
17.04.2023

29. aprīlī aicina uz Pavasara talku LU Botāniskajā dārzā

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka
03.05.2022

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka