Latvijas valodu tehnoloģiju un pētniecības datu repozitorijs pirmais Latvijā iegūst CoreTrustSeal sertifikātu un kļūst par Eiropas pētniecības infrastruktūras CLARIN B centru

Šī gada sākumā, pēc vairāk nekā gadu ilga sertifikācijas procesa, valodu tehnoloģiju un pētniecības datu repozitorijam CLARIN-LV kā uzticamam datu repozitorijam tika piešķirts Standartu un sertifikācijas padomes CoreTrustSeal (CTS) sertifikāts. CLARIN-LV ir pirmais datu repozitorijs Latvijā, kas saņēmis šo sertifikātu.

CTS ir starptautiska nevalstiska bezpeļņas organizācija, kas veicina datu infrastruktūru ilgtspēju un uzticamību. CTS sertifikāta iegūšana ļāva Nacionālajai valodu resursu un tehnoloģiju infrastruktūrai CLARIN-LV iegūt Eiropas pētniecības infrastruktūras CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure – Vienota valodas resursu un tehnoloģiju infrastruktūra) B centra statusu. Lai universitāte vai akadēmiskais institūts kļūtu par CLARIN B centru, tam jāatbilst vairākiem stingriem kritērijiem: centram jābūt stabilam tehniskam un institucionālam pamatam, tam jāatbilst Centru vērtēšanas komitejas izvirzītajām prasībām. Eiropā pašlaik ir vairāk nekā 20 sertificētu CLARIN B centru.

CLARIN-LV repozitorijs tika izveidots 2020. gadā ar mērķi ilgtermiņā nodrošināt FAIR principiem atbilstošu piekļuvi digitālajiem valodas resursiem un rīkiem un veicināt atvērto zinātni. CLARIN-LV repozitorijā reģistrēti dažādu Latvijas akadēmisko institūciju veidotie valodas resursi un rīki. Tajā iekļauti tādi plaši lietoti valodas resursi kā Tezaurs.lv atvērtie dati un vairāki valodas korpusi no Nacionālās korpusu kolekcijas Korpuss.lv, kā arī valodas modeļi un rīkkopas latviešu valodas teksta un runas apstrādei.

CLARIN B centri veido CLARIN Eiropas pētniecības infrastruktūras (ERIC) mugurkaulu. CLARIN-LV kopā ar daudziem citiem CLARIN centriem Eiropā sniedz ilgtspējīgu piekļuvi valodas resursiem, pakalpojumiem un zināšanām pētniekiem, komersantiem un sabiedrībai kopumā. CLARIN-LV nacionālo konsorciju veido LU Matemātikas un informātikas institūts, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Liepājas Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Share