Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

5. aprīlī plkst. 14.00 Jelgavas ielā 4A, Kandavā notiks publiskā apaļā galda diskusija par digitālās transformācijas politikas ietekmi uz Tukuma novada senioru dzīves kvalitāti un tiks publiskots pētījums, ko Latvijas Universitātes (LU) pētnieki veikuši kopā ar Kandavas senioriem.

Pētījums veikts, izmantojot amatierzinātnes metodi, kura Latvijā  vēl ir maz izmantota sociāliem pētījumiem. Viens no tās mērķiem ir pētāmās grupas iekļaušana pētījuma jautājumu veidošanā, datu vākšanā un analīzē, panākot pilnvērtīgāku un kopienai nozīmīgu rezultātu. Pētījumā piedalījās astoņi aktīvi novada seniori, kopumā veicot 23 intervijas ar novada senioriem, kuri dzīvo vieni.

Digitalizācija rada pārmaiņas sabiedrībā, ietekmējot ne tikai dažādu pakalpojumu pieejamību, bet arī mainot cilvēku attiecības un radot iespējas un izaicinājumus, kuru risināšanai nepieciešamas jaunas pieejas. Pētījumā atklāts, ka novada teritoriālā reforma, publisko un privāto pakalpojumu centralizācija galvenokārt paļaujas uz digitālo vidi, kura daļai senioru nav pieejama digitālo ierīču, piekļuves internetam vai lietošanas prasmju trūkuma dēļ. Tas senioriem traucē izmantot valsts un pašvaldību piedāvātos digitālos risinājumus, bet pašvaldībai neļauj sasniegt iedzīvotājus. Pētījums meklē iespējas situācijas uzlabošanai. Novadā darbojas spēcīga senioru kopiena, kas citiem palīdz risināt dažādas dzīves grūtības, tai skaitā arī tās, ko rada digitalizācija.

Pētījuma prezentāciju pavadīs diskusija par digitalizācijas nozīmi novada senioru dzīvē un atbilstošas atbalsta politikas veidošanu, kurā piedalīsies Inga Priede, Tukuma novada Domes priekšsēdētāja vietniece sociālās politikas jautājumos; Inita Lapiņa, Tukuma novada sociālā dienesta Atbalsta nodaļas pilngadīgām personām vadītāja; Liene Priede, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Projektu pārvaldības departamenta Digitālo prasmju veicināšanas projektu nodaļas vadītāja, Aksilda Petrevica, Kandavas pensionāru biedrības vadītāja un līdzpētniece, Artūrs Pokšāns, LU pētnieks. Diskusiju vadīs LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore Aivita Putniņa.

Diskusijas programma.

Pasākums organizēts projekta “Vieni, bet kopā? Vientuļi dzīvojošo senioru digitālā (ne)vienlīdzība, rūpes un starppaaudžu attiecības (EQualCare)” ietvaros un ir daļa no plašākas Eiropas Komisijas iniciatīvas “Vairāk gadu, labāka dzīve” (JPI), kurā piedalās Frankfurtes Gētes Universitāte (Vācija), Hankenas Ekonomikas skola (Somija) un Kārlstades Universitāte (Zviedrija).

Vairāk informācija par projektu un diskusiju pa tālruni 29800681 vai epastu ilze.mileiko@lu.lv.

Share