Latvijas pētnieki ar kvantu tehnoloģijām strādā jau daudzus gadus un izceļas vairākās jomās. Piemēram, Latvijas Universitātei (LU) vislielākie panākumi kvantu pētniecības jomā ir kvantu skaitļošanā un programmatūras algoritmu pētniecībā.

Kvantu ierīces aktīvos elementus parasti var redzēt tikai elektrona staru mikroskopā, precizitātei jābūt molekulu izmērā. LU Cietvielu fizikas institūta (CFI) Nanotehnoloģiju centrā var izgatavot šādas nanoizmēra struktūras, kas nepieciešamas kvantu elektronisko un fotonisko ierīču izgatavošanai. LU CFI direktors Andris Anspoks kā interesantu atzīmē faktu, ka dažas no kvantu tehnoloģijām ir jau sen zināmas, bet bija jāpaiet ilgam laikam, lai pārvērstu šo tehnoloģiju produktā.

Viens no kvantu ierīces piemēriem ir frekvenču ķemmes, kuras veido LU CFI, LU Atomfizikas un spektroskopijas institūts un RTU. To mērķis ir panākt ātrākus optiskos sakarus, jutīgākus sensorus. Vēl viens piemērs, pie kura strādā LU CFI, ir optisks tranzistors, kas ievērojami palielinātu datu pārraides ātrumu. Tā varētu būt revolūcija datu pārraidē.

Vairāk informācijas

Share

Related Content

LU viesojas EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere
12.05.2023

LU viesojas EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere