Š. g. 27. februārī plkst. 17.30 Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā, Elijas ielā 17, Rīgā, notiks zinātniskais vakars “Fantastika un kinematogrāfiskā virtuālā realitāte” ar Prof. Dr. Heinca Pētera Proisera (Heinz-Peter Preußer, Bīlefeldes Universitāte) vieslekcijām “Perfektie androīdi un pašoptimizētie cilvēki. Roboti un transhumānisms kino (un citos medijos)” un ““This is still a game, isn’t it?”: Par mulsinošo nespēju izšķirties starp izdomāti reālo un virtuālo Deivida Kronenberga filmā “EXISTENZ””, un Agneses Loginas (Rīgas Kino muzejs) prezentāciju “Kas ir svarīgākais – ideja vai nauda? Piezemētie zinātniskās fantastikas sapņi Baltijas kino”.

Perfektie androīdi tiek veidoti kā mākslīgā intelekta elementi. Prof. Proisers norāda, ka jautājumi, vai šiem androīdiem ir pašapziņa un vai tā ir līdzīga cilvēka pašapziņai, tiek apspriesti daudzās zinātniskās fantastikas filmās (un citos medijos). Tādēļ vieslekcijā “Perfektie androīdi un pašoptimizētie cilvēki. Roboti un transhumānisms kino (un citos medijos)” viņš stāstīs plašāk par dažādajiem naratīviem kino un citos medijos, kas ir vērsti uz androīdiem, kas ir līdzīgi cilvēkiem, un uz cilvēka pašoptimizāciju un tā transhumānu uzplaukumu. Lekcija notiks vācu valodā ar sinhrono tulkojumu angļu valodā.

Pasākuma otrajā daļā būs Prof. Proisera vieslekcija ““This is still a game, isn’t it?”: Par mulsinošo nespēju izšķirties starp izdomāti reālo un virtuālo Deivida Kronenberga filmā “EXISTENZ””, kurā viņš stāstīs par mainīgu stāstījumu kino, kas mulsina skatītāju, liekot izvēlēties starp reālo un virtuālo fikcijā, kā piemēru izmantojot Deivida Kronenberga filmu “EXISTENZ”. Savukārt Agnese Logina īsi pastāstīs par zinātniskās fantastikas žanru Baltijas kino un centīsies rast atbildi uz jautājumu, kas ir svarīgāk – ideja vai nauda? Lekcija un prezentācija notiks angļu valodā.

Dr. Heincs Pēters Preusers ir mediju teorijas un vēstures un mūsdienu literatūras profesors Bīlefeldes Universitātē. Viņa pētniecības intereses ir mediju estētika, transmedialitāte, vispārējā estētika, literatūra un politika, tematu kopums par vardarbību, mitoloģiju un dzimumu teoriju.

Agnese Logina ir mākslas zinātniece, kino kuratore un kritiķe, kultūras politikas eksperte, kā arī Rīgas Kino muzeja vadītāja.

Dalība: bez maksas                           

Reģistrācija dalībai pasākumā

Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti  un  Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālo filmu skolu.

Share