TDA "Dancis" Kalendārs 2023 - janvāris. Foto Jurģis Rikveilis.

“Dancis” prot pārsteigt – tā saka sociālo tīklu sekotāji, ieraugot Tautas deju ansambļa (TDA) “Dancis” jauno kalendāru, kur “deju solis” iemēģināts un fiksēts fotogrāfijās, cik zināms, Latvijā vēl nebijušā vidē – zemūdens pasaulē.

Kolektīvam ikgadēja kalendāra veidošana ar fotogrāfijām, kurās par modeļiem iejūtas paši ansambļa dalībnieki ir viena no tradīcijām, kas izturējusi laika pārbaudi un allaž pārsteidz ar radošu atklāsmi un unikālu skatu uz it kā tradicionālām lietām.

Kalendāra radošā komanda jau vairākus gadus ir dejotājas Lauma Šime, Dārta Helēna Jaunalksne un fotogrāfs Jurģis Rikveilis, kuram ideja par zemūdens fotogrāfijām jaunajam kalendāram radusies jau pirms kāda laika.

Realizēšanas procesā tik izaicinoša ideja sastapusies ar ne vienu vien grūtību – sarunāt baseinu, kas piekrīt atvēlēt laiku fotosesijai, turklāt tērpos, vienoties ar kolektīva māksliniecisko vadītāju Rolandu Juraševski par tērpu, lai arī no TDA “Dancis” bagātā tautastērpu pūra, izmantošanai zem ūdens un pats grūtākais – modeļu – kolektīva dalībnieku – trenēšanās niršanā, ieņemot fotosesijai iecerētās pozas un kompozīcijas, turklāt smagos tautastērpos un bez gaisa.

Lai arī pats fotosesijas sākums Siguldas Sporta centra baseinā bijis lēns un sarežģīts, tomēr ar fotogrāfa un dejotāju neatlaidību un nemitīgiem mēģinājumiem zem ūdens gan noregulēt gaismas, gan ieņemt pareizās pozas, fotosesija izdevusies. Un izrādījies, ka galvenais horeogrāfs visā fotosesijā, kā atklāj fotogrāfs Jurģis Rikveilis, bijis ūdens un visiem atlicis ļauties tam, ko tas bija iecerējis.

Jāpiebilst, ka neviens tautastērps kolektīva koncertdarbības nodrošināšanai kalendāra tapšanas laikā nav cietis.

TDA "Dancis" Kalendāra 2023 fotogrāfijas:

Foto: fotogrāfs Jurģis Rikveilis

Share