Latvijas Universitātē (LU) 23. augustā norisinājās starptautiskā kolokvija “Ķīmisko, bioloģisko, radioloģisko un kodoldraudu (CBRN) risku novērtēšana un pārvaldība” atklāšanas pasākums. To rīkoja LU sadarbībā ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju DAIF-Latvija un Čehijas Republikas Aizsardzības Universitāti.

Pasākuma laikā ievadvārdus teica  LU rektors profesors Indriķis Muižnieks, kurš atzina šī brīža aktualitāti radiācijas un kodolaizsardzības jomā un atzīmēja LU pētnieku senās saiknes sadarbībā ar Čehijas zinātniekiem kodolmedicīnas jomā (prof. Muižnieks, Dr.Biol A. Grinbergs). Savukārt prorektors, prof. Valdis Segliņš pasākuma atklāšanā atzīmēja LU ar kolekcija tēmu saistītos pētniecības virzienus  un ciešākas sadarbības iespējas.

Ingus Mitrofanovs dalījās pieredzē satelītpētījumu jomā, G. Ķizāne iepazīstināja ar LU pieredzi radiācijas ķīmijas virzienā un starptautisko pieredzi, K. Aniskevičs demonstrēja pieredzi materiālu testēšanā, īpaši nanomateriālu izpētē, kas ieinteresēja Čehijas Aizsardzības Universitātes prodekāni zinātnes jomā. Tāpat atklāšanā piedalījās DAIF Latvija valdes priekšēdētāja E. Egle-Ločmele, kura informēja par CBRN jomas aktualitātēm.

Pēc LU docenta  I. Reinholda sniegtā ziņojuma, iepazīstinot ar LU pētniecības virzieniem, DAIF-Latvija industrijas pārstāvji Nikita Belusko (WATEX) un Sandis Kondatrovičs  (Exonicus) iepazīstināja klātesošos ar  industrijas un LU sadarbību ūdens attīrīšanas sistēmu izpētē, kā arī CBRN risku modelēšanā. Savukārt Čehijas Aizsardzības Universitātes docents Jiri Janga uzstājās ar vieslekciju par radioloģijas disperso sistēmu īpatnībām, raksturojot gan “netīrās bumbas”, gan citus kodolapdraudējumus, kontroles iespējām un risinājumiem aizsardzības plānošanai.

Čehijas  Aizsardzības Universitātes pārstāvji,  pulvežleitnante Plk. gšt. Prof. MVDr. Zuzana Šinkorová  un  pētniece Mjr. Mgr. Lenka Andrejsová pasāuma dalībniekus iepazīstināja ar  Čehijas Republikas Aizsardzības Universitātes studiju un pētniecības virzieniem. L. Andrejsova arī plašāk pastāstīja par diviem pētījumu virzieniem, kas ir nozīmīgi ne tikai kodolpētniecības, bet arī zāļu un veterinārās medicīnas jomā, īpaši izceļot plašo metožu skaitu, kas tiek izmantotas šīs augstskolas Militārās veselības zinātņu fakultātē. Cits ziņojums sasaucās ar LU pētnieku darbu izotopu pielietojumam antidotu un radionuklīdu sorbentu izpētē, izmantojot ilgdzīvojošo beta un gamma emiteru sorbcijas pētījumus in vivo un in vitro.

Plašāka zinātniska diskusija attīstījās līdz ar Čehijas Aizsardzības Universitātes docenta Mjr. Doc. Ing. Jiří Janda ziņojumu par jaunākajām tendencēm radiodozimetrijā, kam sekoja pārskats par Latvijas pieredzi ķīmiskās, radiācijas un kodolaizsardzības jomā, par ko informēja Latvijas Republikas Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem rotas  MII Izlūkošanas vada komandiere leitnante Anna Gulbe.

Pasākums noritēja hibrīdā vidē: gan klātienē, gan Zoom vidē, dodot iespēju iesaistīties daudziiem LU institūtu pētniekiem, studentiem, DAIF Latvija biedriem, pārstāvjiem no Radiācijas Drošības centra, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta u.c. 

Pasākuma otrajā dienā noritēja apspriede, kuras laikā LU pētnieki, DAIF Latvija federācijas priekšsēdētaja Elīna Egle Ločmele un Čehijas Aizsardzības Universitātes pārstāvji pārsprieda sadarbības iespējas, tostarp  Eiropas Aizsardzības fondu iespējas, kā arī sadarbību zināšanu un pieredzes nodošanā studentiem un pētniekiem. Pasākumā arī piedalījās DAIF Latvija biedrs, uzņēmuma Exonicus izpilddirektors Sandis Konrāds, kurš stāstīja par pieredzi Eiropas  Aizsardzības fondu piedāvato iespēju izmantošanā.

Kolokviju organizēja Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūts, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts, Ķīmijas un Medicīnas fakultāte sadarbībā ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju DAIF Latvija un Čehijas Aizsardzības universitātes Militārās veselības zinātņu fakultāti.

 

Share