Rīgas skats
Rīgas skats. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

2022. gada 15. jūnijā Lozannā, Šveicē, paziņoti IMD Pasaules konkurētspējas ziņojuma jaunākie rezultāti.

Pirmo reizi vadošajās vietās ir Ziemeļvalstis ar Dāniju, kas 43 gadu laikā, kopš pastāv IMD konkurētspējas reitings, ierindojas pirmajā vietā, Zviedriju – 4. vietā, Somiju – 8. vietā un Norvēģiju – 9. vietā. Citas valstis, kas atrodas pirmajā desmitniekā, ir Šveice (2. vieta), Singapūra (3. vieta), Hongkonga (5. vietā), Nīderlande (6. vieta), Taivāna (7. vietā) un ASV (10. vietā) pagājušā gadā.

Dānija ir digitāli attīstītākā valsts pasaulē ar skaidru ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, kura veiksmīgi pratusi izmantot savas, kā mazas Eiropas valsts, pozīcijas Eiropas tirgū. Dānijas valdībai ir ambiciozi mērķi oglekļa emisiju samazināšanai par 70% nākamo 10 gadu laikā.

Savas pozīcijas IMD konkurētspējas reitingā šogad izdevās uzlabot Latvijai (no 38. uz 35. vietu), Lietuvai (no 30. uz 29. vietu), Igaunijai (no 26. uz 22. vietu).

Šogad ziņojumā pirmo reizi iekļauta Bahreina (30. vieta), bet tajā nav tikušas iekļautas Krievija un Ukraina.

IMD Pasaules konkurētspējas ziņojums tiek publicēts kopš 1989. gada un šogad tā reitings ir balstīts 163 dažādu faktoru izvērtējumu. Papildu statistikas un citiem rādītājiem pētījumā vērtētas arī biznesa vadītāju atbildes uz detalizētiem aptaujas jautājumiem, kas vērtē biznesam svarīgus faktorus, kā arī korupcijas līmeni, vides un dzīves kvalitāti.

Papildu informāciju par 2022. gada Pasaules konkurētspējas ziņojuma rezultātiem var atrast IMP Pasaules konkurētspējas centra mājaslapā www.imd.org, centra lapās www.imd.org/wcc  , kā arī IMD World Competitiveness Online .

IMD Pasaules Digitālās konkurētspējas reitings (IMD World Digital Competitiveness Ranking 2021) tiks izdots 2021. gada 29. septembrī, bet IMD Pasaules talantu reitings (IMD World Talent Ranking 2021) – 2021. gada 9. decembrī.

2015. gada decembrī Latvijas Universitāte (LU) un IMD Pasaules konkurētspējas centrs noslēdza vienošanos par partnerību ar LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmisko centru (ESASAC/ www.lu.lv/cets) IMD Pasaules konkurētspējas gadagrāmatu izstrādāšanā. 

Share