Sandis ir LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Starptautiskās ekonomikas un komercdiplomātijas programmas students, kurš paralēli studijām nodarbojas ar vieglatlētiku! Sacensībās startē trīssoļlēkšanas un tāllēkšanas disciplīnās. Sandis ir vairākkārtējs trīssoļlēkšanas un tāllēkšanas Latvijas čempiona tutula ieguvējs, kā arī Baltijas čempionāta medaļnieks.

Pastāsti, lūdzu, kā sāki nodarboties ar vieglatlētiku?

Ar vieglatlētiku sāku nodarboties 2. klasē, kad Salaspils vieglatlētikas treneri bērnu sporta svētkos pamanīja manī potenciālu sprinta disciplīnās, jo biju ar dabiskām ātruma dotībām. Iesākot jauno mācību gadu pametu tautu dejošanas pulciņu un pilnībā pievērsos vieglatlētikai. Jau no paša sākuma vieglatlētiku uztvēru ļoti nopietni un regulāri apmeklēju treniņus. Sākumā izmēģināju vairākas vieglatlētikas disciplīnas, tomēr beigās visveiksmīgāk man padevās tieši horizontālās lēkšanas disciplīnas – tāllēkšana un trīssoļlēkšana.

Kādi ir labākie sasniegumi sporta karjeras laikā?

Viena no spilgtākajām atmiņām, kas man deva milzīgu motivācijas devu trenēties, bija 2019. gada Latvijas čempiona titula iegūšana trīssoļlēkšanā U-20 vecuma grupā, kas bija pirmais goda pjedestāls Latvijas čempionātos un deva man iespēju pārstāvēt valsti starptautiskajās vieglatlētikas sacensībās Minskā. Vēl jāpiemin 2.vieta Baltijas čempionātā tāllēkšanā U-20 vecuma grupā un vairāki Latvijas čempiona tituli trīssoļlēkšanā un tāllēkšanā gan U-20 vecuma grupā, gan pieaugušo konkurencē.

Paralēli sporta karjerai esi izvēlējies arī studēt. Ko tu studē?

Esmu pilna laika students LU biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Starptautiskās ekonomikas un komercdiplomātijas programmā. Pēc 12. klases beigšanas vēl nebiju līdz galam izvēlējies attiecīgo studiju virzienu kur studēt, bet šī programma piedāvā iegūt zināšanas vairākās jomās – starptautiskajā ekonomikā, politikas zinātnē, svešvalodās, jurisdiskos un vispārizglītojošos priekšmetos. Programmas pasniedzēji un kursa biedri ir ļoti atsaucīgi un saprotoši, kā arī programmas saturs nepieviļ. Esmu ļoti apmierināts ar savu studiju programmas izvēli.

Kas tevi motivē/kā tev izdodas apvienot studijas ar trenēšanos un sacensībām?

Mani aizrauj pats trenēšanās process, tādējādi rast motivāciju nav pārāk grūti. Treneru ieguldītais darbs, laiks, neatlaidība un degsme arī ir motivējusi turpināt trenēties un neapstāties pie sasniegtā.

Iesākot mācības biju pārsteigts ieraugot savu studiju grafiku, jo studijas aizpildīja tikai trīs darba dienas. Trenējos vakarpusē, tāpēc līdz šim studiju grafiks ir reti pārklājies ar treniņu vai sacensību grafiku, tomēr esmu aizvadījis treniņus arī rīta pusē, ja dienas otro pusi aizpilda studijas, jo semināri mēdz būt emocionāli nogurdinoši. Mājasdarbu termiņi parasti ir viena nedēļa, līdz ar to varu izpildīt uzdotos darbus sev brīvajā laikā. Sacensības vieglatlētikā galvenokārt notiek nedēļas nogalē, kas man, kā pilna laika studentam, ir brīvas no studijām. Paralēli studijām un treniņiem var pat veiksmīgi apvienot arī nepilnas slodzes darbu.

Kādi ir tavi sezonas mērķi nākošajā sezonā?

Mans galvenais mērķis ir pilnībā atgūties no gandrīz trīs gadu ilgas traumas, kas man ir liegusi startēt trīssoļlēkšanas sektorā, kā arī viens no galvenajiem mērķiem ir normatīva izpilde uz 2023. gadā notiekošo Eiropas U-23 čempionātu tāllēkšanā un trīssoļlēkšanā. Noteikti vēlētos vairāk startēt starptautiskās sacensībās un sasniegt augstvērtīgākus rezultātus lēkšanas sektorā.

Ko tu iesaki/novēli citiem sportistiem, kuri vēl mācās vidusskolā un nav izlēmuši ko darīt pēc vidusskolas absolvēšanas?

Latvijas Universitāte piedāvā ļoti plāšu studiju klāstu, tāpēc uzskatu, ka ikviens sportists var atrast sev interesējošu studiju programmu. Sportistiem jāapzinās, ka sports nav mūžīgs, un ir nepieciešama arī izglītība, lai veidotu savu profesionālo karjeru pēc sporta gaitām.

Esmu ļoti pateicīgs Latvijas Universitātei, kas man ir piešķīruši duālās karjeras iespējas. Šī ir lieliska iespēja ikvienam sportistam, kas vēlās nodarboties ar sportu augstā līmenī, vienlaicīgi iegūstot arī augstāko izglītību. Nāc studēt Latvijas Universitātē un pārliecinies pats!

Share