Valsts robežas stabs pie Latvijas-Baltkrievijas robežas. Foto: Publicitātes attēls

Pirmdien, 21. februārī, plkst. 12.00, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki iepazīstinās ar pētījuma par Latvijas sabiedrības attieksmi pret nelegālajiem imigrantiem, kas kopš 2021. gada augusta centušies iekļūt Latvijā no Baltkrievijas. Pasākums norisināsies tiešsaistē platformā Zoom, interesentiem nepieciešams pirms pievienošanās reģistrēties.

Pētījumā “Weaponising Immigration on the EU-Belarus Border: Perception of immigrants and immigration in Latvian society” tiek aplūkoti salīdzinošie dati par imigrācijas uztveri Latvijas sabiedrībā, un kā šo uztveri ir ietekmējusi Baltkrievijas autoritārā režīma atbalstītā nelegālā imigrācija no Tuvo Austrumu valstīm. Tāpat pētījumā ir meklētas atbildes, cik lielā mērā Latvijas sabiedrisko domu spēj pārliecināt konkurējoši naratīvi par migrācijas krīzi uz Latvijas–Baltkrievijas robežas.

“Šajā pētījumā esam izmantojuši arī aptaujas eksperimenta metodi, kas ļauj iegūt uzticamus datus par to, vai un kā šodienas apstākļos var iespaidot Latvijas sabiedrības uzskatus par nelegālo imigrāciju, kuru pēdējā pusgada laikā ir atbalstījušas Baltkrievijas valsts institūcijas,” skaidro viens no pētījuma autoriem Andris Saulītis. Viņš informē, ka pētījumā ir izvērtēta Baltkrievijas, Latvijas un Eiropas Savienības veidoto naratīvu uztvere Latvijas sabiedrībā un kā tie ietekmē iedzīvotāju attieksmi pret imigrācijas politiku un starpvalstu attiecībām ar Baltkrieviju, tai skaitā Baltkrievijas autoritārā vadītāja Aleksandra Lukašenko vērtējumu.

Pētījuma autori ir Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki Dr. Mārtiņš Kaprāns un Dr. Andris Saulītis. Pētījumu daļēji finansē Eiropas Parlaments, un to īsteno Sociālo attiecību pētījumu centrs sadarbībā ar Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtu. Pētījuma tapšanu ir atbalstījusi arī Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde.

Share