Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta (LU FSI) pētniecības projektā ir tapusi mācību filma “Eiropa vēdlodziņā: ‘Padomju garīgums’ Latvijā”. Filma ir ieskats cilvēku pieredzēs laikā, kad padomju režīms aktīvi pievērsās PSRS pilsoņu garīgajai attīstībai, organizējot viņu dzīvi politiskajā sistēmā un sociālistiskā sabiedrībā integrētā dzīvesveidā, jaunās tradīcijās un rituālos.

Filmas centrā ir intervijas ar četrām personībām, kuru bērnība, jaunība un, daļai no viņiem, arī radošā dzīve noritēja šajā jaunveidotā “padomju garīguma” iespaidā.  Reizē viņu atmiņas ir stāsti par paralēlo pasauli, kurā nozīmīga vieta bija tām Eiropas kultūras vērtībām, kuras padomju režīms viņiem bija atņēmis, bet kuras turpināja būt un veidot viņu uzskatus un vērtības. 

Filmā savas pārdomas par dzīvi, garīgumu un kultūru totalitārajā komunisma sistēmā atklāj kino režisors un scenārists Jānis Streičs, agrākā kinoteātra “Pionieris” un Rīgas Svētā Pētera baznīcas muzeja vadītāja Marianna Ozoliņa, aktieris un teātra režisors Haralds Ulmanis un Latvijas Bībeles centra vadītājs, Rīgas "Pestīšanas Tempļa" baptistu draudzes mācītājs Dr. Vitālijs Petrenko. Filmā dokumentētie stāsti atklāj atšķirīgus cilvēku dzīves ceļus, pieredzes un iespējas sekot savam aicinājumam padomju sistēmā. Filmā iekļauts plašs interviju materiāls, kurā iemūžinātas atbildes uz tādiem jautājumiem, par kuru esamību post-sociālisma paaudzes, iespējams, nemaz nenojauš – piemēram, kādēļ Oktobra revolūcijas svētkos aktieriem bija jādežurē teātrī pa nakti, kāpēc informācija par jogas garīgo mācību tika ierobežota, kādēļ pagrīdes baptisti bēga no Padomju Baltkrievijas uz Padomju Latviju, kāds sakars bija bērnu kinoteātrim ar izglītību un dzimumaudzināšanu, kāpēc Rietumu katoļu baznīca ar cerībām raudzījās uz padomju filmām?

Filma tiks demonstrēta Soviet Spirituality Research Youtube kanālā 14.decembrī plkst. 19.00 .

Filma “Eiropa vēdlodziņā: Padomju garīgums Latvijā” tapusi Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta (LU FSI) pētniecības projektā "’Padomju garīgums’ Latvijā: attīstība, iezīmes un ietekmes modeļi".Projektu (lzp-2020/2- 0058) finansē Latvijas Zinātnes padome. Filmas veidotāji: LU FSI vadošās pētnieces Māra Kiope, Solveiga Krūmiņa-Koņkova, Nadežda Pazuhina, Inese Runce, pētniece Laine Kristberga un zinātniskā asistente Diāna Popova sadarbībā ar SIA  “InFilms”.

Pētījuma projekta jaunumi tiek publicēti Soviet Spirituality Research Facebook lapā un Soviet Spirituality Research blogā.

Share

Related Content

Paziņoti fotokonkursa par Latvijas vērtībām uzvarētāji
30.12.2021

Paziņoti fotokonkursa par Latvijas vērtībām uzvarētāji