2021. gada FORTHEM sanāksmē Maincā sanāca visu partneru universitāšu, kā arī universitāšu pilsētu administrāciju un rūpniecības un tirdzniecības kameru pārstāvji. Foto: Peter Pulkowsk

22. un 23. septembrī Eiropas universitāšu alianse FORTHEM tikās Maincā, lai noturētu pirmo klātienes sanāksmi, kurā piedalījās arī Latvijas Universitātes rektors Indriķis muižnieks un prorektore Ina Druviete.

Līdz ar septiņām partneraugstskolām no visdažādākajām Eiropas daļām tika uzaicināti arī FORTHEM sadarbības pilsētu un to tirdzniecības kameru un nozaru pārstāvji, lai radītu iespēju tikties aci pret aci un apmainīties idejām. “Mums bija ārkārtīgi liels prieks, ka beidzot varējām Maincā sveikt visus Eiropas universitāšu alianses FORTHEM partnerus – kā arī partnerus ārpus universitāšu darbības sfēras. Pandēmijas dēļ pasākumu bija iespējams noturēt tikai tagad, tāpēc mēs vēl jo vairāk esam pateicīgi par to, ka mums bija iespēja šajās pāris dienās sanākt kopā. Mēs to izmantojām, lai uzņemtu divas jaunas FORTHEM dalībnieces, vienlaikus arī veicinot mijiedarbību pilsētu vadības un tirdzniecības kameru līmenī,” sacīja profesors Georgs Kraušs (Georg Krausch), Maincas Johannesa Gūtenberga universitātes (JGU) prezidents.

FORTHEM (akronīms no vārdiem Fostering Outreach within European Regions, Transnational Higher Education and Mobility – “Iesaistes veicināšana Eiropas reģionos, starpvalstu augstākā izglītība un mobilitāte”) ir viens no universitāšu tīkliem (kopumā tādu ir 41), ko ERASMUS+ programmas ietvaros finansē Eiropas Komisija. “Divos FORTHEM alianses aktīvas darbības gados septiņas partneraugstskolas jau ir panākušas ievērojamu progresu virzībā uz starpvalstu Eiropas universitātes izveidi,” uzsvēra profesors Stefans Žolī (Stephan Jolie), Maincas Johannesa Gūtenberga universitātes viceprezidents mācīšanās un mācību jautājumos. “Neviens cits projekts mūsu universitātēs nav spējis kopā savest tik daudz cilvēku no visas Eiropas, vienalga, vai runa būtu par vasaras skolām, mācīšanu komandās, tiešsaistes kursiem, praksi, akadēmisko tikšanos “ātrā randiņa” formātā vai arī sadarbību administratīvajā un tehniskajā līmenī. Mums patiesi ir ko piedāvāt it visām mūsu partneraugstskolām.”

 

Jaunas FORTHEM partneraugstskolas Ziemeļeiropā un Dienvidaustrumeiropā

FORTHEM alianse ir nospraudusi vērienīgus mērķus – partneraugstskolas ir iecerējušas palielināt studentu un personāla mobilitāti, radot virtuālu universitātes pilsētu un līdz 2022. gadam apvienojot savas pētniecības programmas, kā arī divaugstskolu un vairākaugstskolu grādu programmas vienotas starpvalstu augstākās izglītības stratēģijas ietvaros, kuru alianses augstskolas plāno ieviest līdz 2025. gadam. Savukārt, ciktāl runa ir par tematiem, ap 500 akadēmiķu, studentu un asociēto partneru sadarbojas FORTHEM laboratorijās, pievēršoties tādām uz nākotni orientētām pētniecības jomām kā noturība un klimata pārmaiņas. “Informatīvās misijas ietvaros mēs sadarbojamies ar savām pilsētām, mācību iestādēm un reģionālajiem uzņēmumiem, kā arī veicinām studentu brīvprātīgo darbu,” piebilda Žolī.

FORTHEM alianse ir uzaicinājusi pievienoties divas jaunas dalībnieces – Agderes Universitāti (Norvēģija) un Sibiu Lučiana Blagas universitāti (Rumānija); FORTHEM tīkls ir parakstījis priekšlīgumu ar abām universitātēm, gatavojoties tās uzņemt kā pilntiesīgas dalībnieces. “Mēs ar nepacietību gaidām, kad varēsim iepazīt jaunās partneraugstskolas Ziemeļeiropā un Dienvidaustrumeiropā un strādāt kopā ar tām – mūs ļoti interesē jaunā perspektīva, ar kuru dalībnieces papildinās mūsu aliansi,” sacīja Žolī.

 

Sakaru dibināšana pilsētu un tirdzniecības kameru līmenī

FORTHEM alianse arī veicina sakaru dibināšanu attiecīgo augstskolu pilsētās gan pilsētu vadības un tirdzniecības kameru, gan nozaru līmenī. Tiek plānots radīt prakses tīklu, kas aptvers visas FORTHEM institūciju darbības vietas un nodrošinās studentiem nepieciešamās profesionālās prasmes, izveidot dažādus sadarbības projektus ar vietējām skolām, kā arī veicināt brīvprātīgo darbu FORTHEM pilsētās. Turklāt FORTHEM laboratorijas pievērsīsies sociāli nozīmīgiem tematiem, piemēram, klimata pārmaiņām, noturībai, multilingvālismam un migrantu integrēšanai darba tirgū – būtiski svarīgiem jautājumiem, kas šobrīd tiek apspriesti visā Eiropā.

“Esam pateicīgi, ka tik daudz pārstāvju no FORTHEM augstskolu pilsētām atsaucās aicinājumam ierasties Maincā un atbalsta mūsu izvirzīto mērķi, proti, FORTHEM alianses iemiesotās Eiropas koncepcijas iznešanu ārpus augstskolu sienām, piesaistot vietējās kopienas, reģionus un pilsētas. Darboties, lai radītu vienotu Eiropu, ir iespējams tikai kopīgiem spēkiem, un šis mērķis ir jo īpaši svarīgs pašlaik, kad pieaug nacionālisma un populistiskās tendences,” uzsvēra Maincas JGU prezidents Georgs Kraušs. “Pēdējo pāris dienu laikā notikusī informācijas apmaiņa – kā semināros, tā arī pārtraukumu neformālajā gaisotnē – pilnīgi noteikti ir veicinājusi turpmākas sadarbības ideju attīstību un nobriešanu.”

 

Par Eiropas universitāšu aliansi FORTHEM

FORTHEM ir viena no Eiropas universitāšu aliansēm (nu jau to skaits ir sasniedzis 41), ko finansē ES Komisija ar mērķi līdz 2025. gadam radīt Eiropas Augstākās izglītības telpu, kurā mācīšanās, studijas un pētniecība brīvi sniegtos pāri valstu robežām. Iniciatīvas “Eiropas universitātes” (IEU) pamatā ir Eiropas iniciatīvai veltītā galvenā runa, ar kuru Francijas prezidents Emanuēls Makrons 2017. gada 26. septembrī uzstājās Sorbonnas Universitātē (Parīze). Šajā runā Makrons ierosināja līdz 2024. gadam izveidot Eiropas universitāšu tīklu.

FORTHEM alianses darbību koordinē Maincas Johannesa Gūtenberga universitāte. Pārējās alianses dalībnieces ir Burgundijas Universitāte (Francija), Jiveskiles Universitāte (Somija), Opoles Universitāte (Polija), Palermo Universitāte (Itālija), Latvijas Universitāte un Valensijas Universitāte (Spānija). 2021. gadā notikušajā tīkla sanāksmē alianses dalībnieces arī parakstīja priekšlīgumu ar Agderes Universitāti (Norvēģija) un Sibiu Lučiana Blagas universitāti (Rumānija), gatavojoties uzņemt tās FORTHEM kā pilntiesīgas dalībnieces.

FORTHEM tīkla sanāksmi 2021. gada 22. un 23. septembrī finansēja Vācijas Federālā Izglītības un pētniecības ministrija (BMBF) un Vācijas Akadēmiskais apmaiņas dienests (DAAD).

Share