Kristaps Morbergs (1844–1928) ir visu laiku lielākais Latvijas Universitātes (LU) mecenāts. 2021. gada 20. septembrī Kristapam Morbergam apritēja 177 gadi, tāpēc par godu tam Latvijas Universitātes fonds izveidoja virtuālo izstādi par Morberga kunga dzīves gājumu. 

Deviņu gadu laikā (18641873) Kristaps Morbergs ticis pie turības – gan materiālas, gan garīgas. No neizglītota lauku puiša kļuvis par izglītotu tā laika vāciskās Rīgas namsaimnieku, kam pieder vairāku miljonu latu vērta mantība. Morbergs bijis vīrs ar stingru raksturu un īstu uzņēmēja garu. Reiz laikā, kad Rīgā sākusies nekustamo īpašumu krīze un bankas Kristapam Morbergam teju draudējušas atprasīt kredītus, kas novestu uzņēmēju uz bankrota sliekšņa, Morberga kungs izrīkojies šādi – par vēl atlikušajiem līdzekļiem viņš Vācijā nopircis divus labākos zirgus un ar tiem devies greznās izjādēs pa Berlīnes un Rīgas ielām. Viņa parādīšanās ar dārgajiem rikšotājiem likusi noticēt Berlīnes un Rīgas baņķieriem, ka uzņēmēja finanšu stāvoklis ir vislabākajā kārtībā. Laikā, kad citi uzņēmēji veda pārrunas par bankrota procedūrām, Kristaps Morbergs no bankām saņēma jaunus kredītus, kas ļāva pārlaist krīzi nekustamo īpašumu tirgū.

Kristapa Morberga atbalsts kopš 1929. gada ir bijis neizmērojami liels. Morbergu jau krietni pirms nāves nodarbinājusi doma par to, kā izlietot savus materiālos uzkrājumus cilvēces labā. Viņam bija ideāls mērķis – palīdzēt savai tautai pacelties garīgi un ētiski. Tāpēc visu savu mantu viņš ziedojis Latvijas Universitātei. Viņš savu atbalstu ir sniedzis jau 690 studentiem un turpinās to darīt arī joprojām. Kristapa Morberga fonda dibināšana ievērojami uzlaboja situāciju gan studentiem, gan pasniedzējiem un arī absolventiem. Šīs stipendijas tiek izmaksātas no namīpašumu apsaimniekošanas un naudas līdzekļu pārvaldīšanas ienākumiem.

Paldies LU dižmecenātam Kristapam Morbergam par atbalstu, ko sniedz ik gadu!

Izstāde apskatāma ŠEIT.

Share