“Nevajadzētu paļauties uz to, ka es braukšu tad, kad Covid-19 beigsies, un atlikt apmaiņas studijas,” iedrošina Elīza Gerda Kaņepa. Foto no personīgā arhīva.

Elīza Gerda Kaņepa studē Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes (ĢZZF) maģistra studiju programmas “Vides zinātne” 1. kursā. Lai gūtu plašāku pieredzi, viņa gadu pavadīja apmaiņas programmā Spānijā Huelvas pilsētā, kur studēja Huelvas universitātē.

Elīza Gerda izlēma doties Erasmus+ studijās pēc sava pirmā ceļojuma, kurā viņa devās viena pati un esot sapratusi, ka šī programma noteikti ir tas, ko viņa gribētu pamēģināt. Viņa apmaiņas studijas iesaka izmēģināt jebkuram studentam, jo ceļot vienam pašam ir pavisam citādāk nekā kopā ar ģimeni vai draugiem, kā arī Erasmus+ apmaiņas studijas ir ļoti noderīgas.

 

Kā izvēlējies doties apmaiņas studijās un kāpēc tieši uz šo valsti un augstskolu?

Šo valsti un universitāti izvēlējos  unikālās lokācijas un dabas rezervuāru dēļ, kas to ieskauj. Šeit ir Donjanas nacionālais parks, kas ir aizsargājamā teritorija un īpaša ar to, ka tā ir svarīga putnu migrācijai no Eiropas uz Āfriku. Parkā dzīvo daudz aizsargājamās sugas, flamingo un tajā ir ļoti interesanta un neparasta vide, kāda nav daudzās vietās Eiropā. Man bija svarīgi, lai es šeit varētu iemācīties visu, kas ir nepieciešams manā nozarē, lai būtu iespējams izvēlēties man noderīgus kursus. Ļoti svarīgi bija, lai augstskola būtu internacionāla, lai būtu iespējams satikt daudz cilvēku no dažādām valstīm, kas arī man ir izdevies. Huelva atšķirībā no citām lielajām Spānijas pilsētām ir maza pilsētiņa un atrodas netālu no Portugāles robežas, kas nozīmē, ka lokācija ir ļoti laba. Šajā pilsētā iespējams labāk iepazīt reālo Andalūzijas kultūru un izjust iedzīvotāju ikdienas ritmu, jo nav tik izplatīts tūrisms. Konkurence uz šo augstskolu nebija liela, jo šo universitāti es atradu pati un esmu pirmā no ĢZZF, kura ir devusies Erasmus+ programmā uz šo universitāti. Šobrīd esmu no Latvijas vienīgā pārstāve.

Vai Covid-19 vīruss tevi nebaidīja doties apmaiņas studijās?

Sākumā, protams, nebija patīkami doties uz citu valsti šādā situācijā un tajā brīdī, kad devos uz Spāniju (augusta beigās) tā, bija viena no kritiskākajām valstīm pēc Covid-19 saslimušo skaita. Es domāju, ka biju izvēlējusies ļoti labu lokāciju, jo universitāte atrodas dienvidos un šeit pēc saslimušo skaita bija vispateicīgākie rezultāti ar vismazāk sasirgušajiem. Pilsēta atrodas netālu no okeāna, šeit ir diezgan vējains un nav tik liela apdzīvotība, tāpēc es jūtos diezgan droši. Arī no universitātes saņēmu vairākus video par to, kāds šeit ir vīrusa stāvoklis un biju informēta par pilnībā visām izmaiņām. Es noteikti nenožēloju, ka atbraucu! Katrs ir atbildīgs par sevi un, ja ievēros visus drošības noteikumus un būs atbildīgs, tad nenonāks situācijās, kas varētu pašu apdraudēt.

Kā izlēmi palikt apmaiņas studijās uz visu gadu?

Es atbraucu augustā un septembrī man intensīvais spāņu valodas kurss tika atcelts visas situācijas dēļ, tas mani apbēdināja, jo šobrīd spāņu valodā es nemāku tekoši runāt, bet ļoti vēlos iemācīties, tā man ir motivācija uz nākamo pusgadu. Vēl mani ļoti interesē otrā pusgada piedāvātie kursi, piemēram, vairāk par okeāniju un hidroloģiju, un šī ir perfekta vieta, lai to mācītos, jo es atrodos blakus okeānam. Pasniedzēji par šīm jomām ir ļoti zinoši. Šeit ir daudz praktisko mācību kursu, grupu darbu. Gribētu arī vairāk izpētīt apkārtni, jo apkārt ir daudz dažādi interesanti dabas objekti, piemēram Rio Tinto, ko pēta NASA skābās vides dēļ, jo upe ir pilnībā sarkana.

Vai pirms studijām ārzemēs īpaši gatavojies?

Es gatavojos vairākus mēnešus. Pats grūtākais bija izlemt, kādu apģērbu ņemt līdzi uz šo valsti, jo vasarā šeit var būt no 35 līdz 40 grādiem, bet ziemā šeit temperatūra svārstās par 10 grādiem, piemēram, pa dienu var būt 17 vai 18 grādi, bet naktī temperatūra var nokrist līdz  3 vai 4 grādiem. Es iegādājos veselības apdrošināšanu, nokārtoju Eiropas veselības karti, iemācījos dažas frāzes spāņu valodā, kas bija man nepieciešamas šeit ceļojot. Lai nokļūtu uz šo pilsētu sākumā bija garš ceļš. Es atlidoju uz Malagu, tad nācās doties līdz Seviļai un tālāk līdz Huelvai. Bez spāņu valodas tas būtu bijis diezgan grūti, jo ir maz spāņu šajā dienvidu daļā, kas runā angliski. Izpētīju arī pilsētu, ceļus un kartes, kā strādā transports, neatliekamās medicīniskās palīdzības numurus.

Pastāsti, kādi ir dzīves apstākļi Erasmus studentam Spānijā? Kādi tie ir vīrusa laikā?

Kopumā dzīves apstākļi ir ļoti labi, kamēr nav izziņots lockdown. Mums ir komandantstunda cikos mums ir jābūt mājās, bet pa dienu mēs varam brīvi staigāt, veikali ir vaļā līdz plkst. 18.00.

Erasmus pasākumi un tikšanās reizes apmaiņas studentiem biežāk notika septembrī un oktobrī. Mēs visu laiku sazināmies arī ar citiem Erasmus studentiem, esam kā ģimene, palīdzam viens otram. Šai universitātei ir Facebook grupa, kurā sazinās visi apmaiņas studenti.

Kā izvēlējies mājvietu?

Facebook grupā, ko minēju, tiek piedāvāti dzīvokļi un istabas pilsētā, tur arī citi Erasmus studenti piedāvā istabas, kad kāds students dodas prom. Kopmītnes mums diemžēl netika piedāvātas. Šobrīd es dzīvoju dzīvoklī, kas pieder uzņēmumam, kas katru gadu piedāvā izīrēt dzīvokļus Erasmus studentiem. Pirmos divus mēnešus dzīvoju Airbnb dzīvoklī, jo sākumā neuzticējos šiem dzīvokļu piedāvājumiem. Sākumā kopā dzīvoju ar vietējo Andalūzijas sievieti un esmu par to ļoti priecīga, jo viņa man pastāstīja ļoti daudz par Spānijas kultūru. Pēc tam Erasmus studenti WhatsApp grupā piedāvāja istabu un es pārvācos. Šobrīd dzīvoju trīsistabu dzīvoklī kopā ar itāļu puisi un vāciešu meiteni.

Kā šobrīd norisinās studijas?

Septembrī, oktobrī un līdz novembra vidum mācības mums notika klātienē. Pēc tam vīrusa laikā studijas un eksāmeni notiek tiešsaistē. Mums šajā laikā bija arī izbraucieni/lauku darbi ārpus provinces, ievērojot visus drošības noteikumus. Laboratorijas darbi un praktiskie darbi notiek laboratorijās uz vietas universitātē.

 

Kādas ārpusstudiju aktivitātes piedāvā augstskola?

Augstskola piedāvāja sērfošanas apmācības, jo mums blakus atrodas okeāns. Vēl piedāvāja dejošanas apmācības – bačata, valsi utt. Es biju ļoti ieinteresēta spēlēt volejbolu, bet visas komandas nodarbības diemžēl šī vīrusa laikā ir atceltas. Katru gadu no universitātes notiek ceļojumi uz Maroku, bet šogad vīrusa laikā šis ceļojums arī tika atcelts. Bet man pašai tomēr sanāca paceļot ar draugiem, ko šeit iepazinu, īpaši Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Paspēju pabūt Seviļā, Malagā, Kordovā, Tarifā un aizlidoju arī uz Kanāriju salām. Ļoti gribētos aizbraukt arī uz Portugāli, bet šobrīd tas nav iespējams. Ceļot šajā laikā ir iespējams, bet ir jābūt uzmanīgam.

Ar ko sadraudzējies, kādus kontaktus ieguvi?

Esmu iepazinusi ļoti  burvīgus cilvēkus no visām pasaules malām: itāļus, francūžus un vāciešus, jo viņu šeit ir ļoti daudz. Esmu iepazinusies arī ar studentiem no Taiti, Dublinas, ASV, Ķīnas, Austrālijas, Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas. Ar visiem studentiem šeit ir iespējams komunicēt un draudzēties, visi ir ieinteresēti iepazīt viens otru un pavadīt laiku kopā.

 

Vai bija grūti iedzīvoties svešā valstī?

No sākuma grūtākais bija pierast pie klimatiskajiem apstākļiem, jo tie ir pavisam citādāki, nekā Latvijā. Karstums, kas viņiem varbūt nešķiet tik liels, mums šķiet ļoti, ļoti karsts. Ziemā temperatūra mainās ļoti strauji, jo mēs esam tuvāk ekvatoram. Pārtika šeit arī ir pilnībā citādāka, un pie tās ir jāpierod. Viņi uzturā lieto ļoti daudz zivju un viņiem ir arī viens no pasaulē labākajiem šķiņķiem. Vēl bija jāpierod pie valodas, jo katrā Spānijas daļā ir noteikts dialekts. Tāpat arī sistēma, kā šī valsts strādā, ir citādāka nekā Latvijā, viss notiek lēnāk, bez stresa un ne tik punktuāli.

 

Kādi ir tavi spilgtākie iespaidi no studijām ārzemēs?

Noteikti cilvēki, ko esmu šeit iepazinusi ar dažādām pieredzēm. Spilgti iespaidi ir arī no ceļojumiem Spānijā. Šeit ir ļoti daudz iespaidīgu vietu, ko redzēt. Man kā vides zinātniecei liels notikums, ko neredzu katru dienu Latvijā, ir šīs valsts daba, jo sanāk būt gan kalnos, gan pie okeāna. Spilgti atmiņā palikusi pirmā diena universitātē, kad vēl viss notika klātienē. Bija forša sajūta, jo visi atradāmies milzīgā kampusā ar lielu parku pa vidu un visi, kā tādas skudriņas gāja uz savu klasi. Kopumā tāda nostalģiska 1. septembra sajūta. 

 

Nosauc lielāko ieguvumus no apmaiņas studijām

Iegūta milzīga pieredze, esmu labāk apguvusi valodu, iepazinusi viņu kultūru un sastapusi daudz foršu cilvēku.

 

Vai Tu ieteiktu studentiem doties apmaiņas studijās un tieši vīrusa laikā?

Es ieteiktu doties un mēģināt! Sākumā ir vērts izpētīt citu studentu pieredzi no šī vīrusa laika, paskatīties tās valstis uz kurām ir lielāka iespēja tikt un kur būs droši. Mums nevajadzētu paļauties uz to, ka es braukšu tad, kad Covid-19 beigsies, un atlikt apmaiņas studijas. Ir  vērts mēģināt un  nebūs sirdsapziņas pārmetumu, ka nemēģināji. Nav ko zaudēt ar šo situāciju!

Share